?>

Kurban Bayramı'nda Acemi Kasap Uyarısı: İş Ehline Bırakın!

Acil Tıp Uzmanı Dr. Mustafa İpek, Kurban Bayramı'nda yaşanan 'acemi kasap' yaralanmalarına dikkat çekerek, işin ehline bırakmanın önemini vurguluyor. Detaylar haberimizde!

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 yıl önce

Acil Tıp Uzmanı Dr. Mustafa İpek, Kurban Bayramı'nda sıkça yaşanan 'acemi kasap' yaralanmalarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. 

Dr. İpek, "Bazen kesiler büyük ameliyatlar gerektirebiliyor ve ampütasyona kadar gidebiliyor. Bu nedenle işi ehline bırakmak önemli" dedi. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde görev yapan İpek, kurbanlık kesimi sırasında basit cilt kesilerinden hayati damarlara zarar verebilecek ciddi yaralanmalara kadar birçok olayın yaşanabileceğini belirtti ve vatandaşları bu konuda uyardı.
Dr. İpek, Kurban Bayramı'nda acil servislerdeki kesi yaralanmalarında yüzde 10-15 oranında artış olduğunu belirterek, "Kurban Bayramı'nı sevinçle geçirmeliyiz. Ancak işin ehli olmayan kişilerin kurban kesmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve hastanelerin acil servislerinin yükünü artırıyor. Yapılan çalışmalar, kurban kesimini uzman kişilerin yaptığı durumlarda yüzde 90 oranında sorun çıkmadığını gösteriyor. Genellikle acil servise başvuran kişiler bu işi meslek olarak yapmayan insanlar oluyor. Eline bıçağı alan herkes kasap değildir. Kurban kesimi, bu işi meslek olarak yapan uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu, yaralanma sayısını ciddi şekilde azaltacaktır" dedi.
Kesi yaralanmalarında ilk müdahalenin önemine değinen İpek, "Kanayan bölgeye baskılı pansuman yaparak kanamayı durdurmaya çalışmalıyız. Kanama durmuyorsa soğuk uygulama ve elevasyon yapılabilir. Eğer bu da yeterli olmazsa turnike uygulanabilir. Ancak turnike, kesi olan yere en yakın tek kemiğin geçtiği bölgeye yapılmalıdır. Örneğin, ön kolda çift kemik olduğu için turnike kola yapılmalıdır. Bacak yaralanmalarında ise turnike uyluk bölgesine uygulanmalıdır. Ardından mutlaka en yakın acil servise başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Dr. İpek, ayrıca Kurban Bayramı'nda KKKA ve şarbon riskine dikkat çekti. Eldivensiz kurban kesen kasapların büyük tehlike altında olduğunu belirterek, "Kurban kestikten sonra vücutta döküntüler, yara çıkması veya ateş yükselmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eldivensiz kurban kesilmemeli ve hayvana doğrudan temas edilmemelidir" uyarısında bulundu.
Haftanın Öne Çıkanları

Psikolog Sayar: Bir insan sosyal medyada tüm anını yaymamalıdır

2024-06-07 13:30 - Bilim ve Teknoloji

Sosyal Medya Uzmanı Kılınç: "Sosyal Medya'da mahremimizi paylaşmaktan kaçınmalıyız"

2024-06-06 13:27 - Bilim ve Teknoloji

ANKA III, HÜRJET ile kol uçuşu yaptı

2024-06-06 07:37 - Bilim ve Teknoloji

Türkiye'de Akıllı Şehir Uygulaması Resmen Başladı

2024-06-03 13:57 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da PKK/KCK’ya operasyon: 6 şüpheli gözaltına alındı

2024-06-08 22:17 - Diyarbakır

Mersin'de numarası kazınmış 27 tabanca ele geçirildi

2024-06-05 10:01 - Güncel

Şanlıurfa'da tarihi Yusuf Paşa Camii dualarla ibadete açıldı

2024-06-08 16:22 - Güncel

Akdeniz Üniversitesi sözleşmeli personel alacak

2024-06-06 08:16 - Güncel

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev bugün Türkiye'ye gelecek

2024-06-10 06:19 - Güncel

Sivas'ta yıldırımın isabet ettiği 38 küçükbaş hayvan telef oldu

2024-06-09 13:23 - Güncel

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da polis denetiminde yakalandı

17:17 - Diyarbakır

Silvan'da 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da veresiye defterine mizahi önlem

15:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kaldırım tepkisi

13:45 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Silvan'da 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da veresiye defterine mizahi önlem

15:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kaldırım tepkisi

13:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sıcaktan Bunalanlar Selman’a Akın Ediyor

13:23 - Diyarbakır