?>

Kurban Bayramı'nda doğru beslenme öneriler

Diyetisyen Hatice Demir, Bayramların tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günler olduğunu belirterek, yasaklar koymadan, sağlıklı beslenerek bayramı keyifle geçirebilmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Sağlık - 1 yıl önce

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Haliliye 1 nolu Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Hatice Demir, Kurban Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulundu.
Demir, "Kurban Bayramı bu yıl yaz dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde bayramda ikramlıklarımız bizim kültürümüze, geleneğimizde çok yaygın olduğu için tatlılar, şekerler, çikolatalar ve et tüketimi yoğun olarak artmaktadır. Sağlıklı bireylerin ve özellikle de kronik rahatsızlığı olanlar, diyabet, hipertansiyon, kalp damar rahatsızlığı olan, kolesterol yüksekliği ve mide rahatsızlığı olan kişilerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor.  Hafif bir kahvaltı yapmak günün en önemli öğünü olduğu için önemli. Kahvaltıda kavurma, hamur işleri ve börekler tüketmek yerine kahvaltılıklar, peynir, zeytin ve yumurta ile güzel bir kahvaltıyla başlamak bizim için önemli." dedi.

Kurban etlerini nasıl tüketeceğiz? Kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, "Etler Protein olduğu için sindirimi de emiliminden zor olan besinlerden. Kurban kesildikten sonra etleri dinlendirerek tükettiğimizde sindirim açısından bizler için daha sağlıklı olacaktır. Özellikle etleri pişirirken haşlama, fırında yağsız kavurma, ızgarada pişirme yöntemleri tercih edilmeli.  Etleri kendi yağı ile pişirmek bizim her zaman tavsiye ettiğimiz bir yöntem. Ekstradan içine tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı kullanmamıza gerek yoktur. Et yemeklerini biz özellikle öğle saatlerinde tüketilmesini sindirim açısından daha uygun olduğu için öneriyoruz. Et yemeklerinin yanında bir salata olabilir veya zeytinyağlı sebze yemeği mutlaka bulundurulmalı dengeli bir besin öğünü olması açısından. Izgarada pişirme yöntemini tercih ettiğimizde özellikle et ile ateş arasında 10- 15 cm lik bir mesafe olması gerekiyor. En az iki iki buçuk litre mutlaka su tüketilmeli, çikolata, şeker tarzı besinler çok fazla tüketilmektedir, Bunların yerine özellikle kuru veya normal mevsim meyveleri, kuru yemişler tüketilebilir. Ağır tatlılar yerine yine sütlü veya meyveli tatlılar yine tercih edilebilir. Yine bayramda da fiziksel aktivemize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle hafif tempolu yürüyüş yaparak yine fiziksel aktivitemizi sürdürebiliriz." diye konuştu.

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etleri büyük parçalar halinde değil de küçük küçük yemeklik olarak hazırlanıp buzdolabının derin dondurucu kısmında -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede daha uzun süre saklanabilir. Yine biz dondurduğumuz etleri çözdürürken dışarıda oda ısısında veya kalorifer peteğinde veya sobanın üzerinde çözdürülmek yerine buzdolabının sebze kısmında çözdürülmelidir, çözdürdüğümüz etleri de mutlaka bizlerin tüketmesi gerekiyor. Çözülen etler Tekrardan dondurulmamalıdır.  Tüm vatandaşlarımızın aileleri, sevdikleriyle mutlu, keyifli, sağlıklı, güzel bayramlar geçirmelerini diliyoruz." 

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır-Batman Yolunda TIR Kazası: 2 Yaralı

2024-06-11 13:12 - Diyarbakır

İşgalciler 246. günde Gazze'yi bombaladı: 11 şehit

2024-06-08 10:33 - Dünya

Kurban Bayramı'nda doğru beslenme öneriler

2024-06-14 11:13 - Sağlık

Kamu işçilerinin ilave tediye tarihleri belli oldu

2024-06-08 08:36 - Ekonomi

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme İçin Uzmanlardan Öneriler

2024-06-13 13:41 - Diyarbakır

Kütahya'da otobüste 165 gram kokain ele geçirildi

2024-06-09 10:33 - Asayiş

MSF: Gazze'deki Mescid-i Aksa Hastanesi'ndeki koşullar kabus gibi

2024-06-09 13:35 - Dünya

Rusya savaş gemileri, Küba’ya ulaştı

2024-06-14 00:54 - Dünya

İstanbul için sağanak uyarısı

2024-06-14 10:10 - Güncel

Ermenistan'da "sınır bölgelerinin Azerbaycan'a iade edilmesi" protestoları

2024-06-10 13:05 - Dünya

İlgili Haberler

Zorbalık bir ömrü etkiliyor

10:38 - Sağlık

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır