?>

Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme uyarısı

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz Akay, "Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarında artmasına sebep, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor" dedi..

Sağlık - 4 yıl önce

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz Akay, "Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarında artmasına sebep, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor" dedi. Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz Akay’dan sağlıklı ve dengeli beslenme uyarıları geldi. Bayramda, sağlıklı beslenmenin temel ve dengeli prensiplerine her zaman özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz Akay, "Kurban Bayramı’nda beslenmede genel olarak yapılan yanlışların başında kesilen etlerin yağlı olarak tüketilmesidir. Etlerin görünmeyen yağ oranı yüksektir. Kavurma yaparken zeytinyağını ayırmayız bir de üzerine yağ koyarız bunun yerine etin yağlarını ayırıp kendi suyunda kısık ateşte pişmesini öneririz. Zaten içinde görünmez yağlar buz şeklinde ortaya çıkar. İkincisi ise eti pişirmeden hemen baharat koymayalım, piştikten sonra koyalım. Çünkü baharatların yanması ile beraber kanserojen maddeler açığa çıkarıyor. Mangal yaparken de önerimiz bu şekildedir yani nasıl yapıyor olacağız etimizi pişireceğiz baharatını daha sonra koyacağız" diye konuştu. Eti hemen tüketmeyin Eti hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Akay, "Kurbanda yapılan en sık yapılan hatalardan biride etimiz kesildi, ’Allah kabul etsin’ hayvanımızı kestik peşinden yemeğe başladık. Bu da yanlış bir durumdur. Etin yumuşaması ve o kanı akıtması gerekir o yüzden hemen etin tüketimi değil en az 24 saat bekledikten sonra tüketilmesini öneririz. Etimizin daha lezzetli ve daha yumuşak olması için bunu yapmalıyız. Bu bekleme de etimizin yumuşak olmasına neden olur hem de daha lezzetli olur. Bu arada bayramda tatlı tüketimi de sık oluyor. Hem tatlı yedim hem eti yedim baklavayı yedim hem böreği yedim hepsini bir arada tüketiyor olmayalım" şeklinde konuştu. Gazlı ve şekerli içeceklerin yerine şekersiz içecekler öneren Akay, "Bir öğünde tüketirsek diğer öğünde tatlımızı tüketelim, havalarda sıcak bu evrelerde ara öğünlere getirilecek şekilde daha hafif tatlılarda ya da meyvelerden destek alalım. Gazlı içecekler kola, gazoz, meyve suları bunlara daha fazla yöneliyor ama bu tarz şekerli içecekler yerine su, ayran, süt, komposto şekersiz evde yaptığımız şekersiz limonatalar doğal meyve suları bunları daha çok öneriyoruz. Bu anlamda şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olanların bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Şimdiden Kurban Bayramınızı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Psikolog Malas: “Pandemi döneminde psikolog ve psikiyatristlere başvuru sayısı arttı”

2021-07-12 00:00 - Sağlık

Güzel gülüş başarıyı etkiliyor

2021-07-07 00:00 - Sağlık

Muş Özel İdare personeli aşılandı

2021-07-06 00:00 - Sağlık

Rayane Aabid: “Tek bir hedefimiz var, sezonu yüksek seviyelerde bitirmek”

2021-07-06 00:00 - Spor

Siirt’te fıstık bahçede yandı, çiftçiler dertli

2021-07-05 00:00 - Ekonomi

Fuarda görüp ekimini yaptığı lavantayı, ekonomiye ve turizme kazandırmayı hedefliyor

2021-07-12 00:00 - Ekonomi

A Milli Kadın Futbol Takımı, Arnavutluk ile iki hazırlık maçı yapacak

2021-07-05 00:00 - Spor

Demir eksikliğini engellemek için tüketilmesi gereken gıdalar

2021-07-09 00:00 - Sağlık

Şırnak’ta 55 tasarım ve beceri atölyesinin açılışı yapıldı

2021-07-05 00:00 - Ekonomi

Elazığ’da 2021 yılında 668 projeye 5 milyar 693 milyonluk destek

2021-07-06 00:00 - Ekonomi

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Minik Mucitlerden Geri Dönüşüm Dersi

14:56 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Camii’nin Altındaki Gizemli Geçit

14:37 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ‘Şahin Trafik’ Ekiplerinden Eş Zamanlı Denetim

12:50 - Diyarbakır

Sur Şimdi Turizmin Yükselen Merkezi

12:45 - Diyarbakır

Silvan’da Yaya Güvenliğine Üst Geçit Dokunuşu

12:43 - Diyarbakır