?>

LGS tercih süreci bugün sona erecek

Millî Eğitim Bakanlığınca 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tercih süreci bugün tamamlanacak.

Eğitim - 2 yıl önce

LGS kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci, bugün sona eriyor.
Merkezî yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne; sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Merkezî sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.
LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere "pozitif ayrımcılık"
Olağanüstü hâl kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için ayrıcalık tanındı.
 Buna göre yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek. Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecek.
Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezî yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.
Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 22 Temmuz 2024 tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek. 
Haftanın Öne Çıkanları

Kur’an Eğitim Merkezlerine kayıtlar başladı

2024-07-15 12:50 - Eğitim

Diyarbakır’da eski HDP’li ilçe başkanının kardeşi silahlı saldırıda öldü

2024-07-16 11:07 - Diyarbakır

İşgalciler Han Yunus'ta katliam yaptı: Şehid ve yaralılar var

2024-07-16 14:59 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'a yönelik saldırıyı kınadı

2024-07-14 11:00 - Siyaset

Bakan Uraloğlu, “Bundan Sonra Hiç Kimse Böyle Bir Kalkışmaya Cesaret Edemeyecektir”

2024-07-15 17:08 - Siyaset

Mala Kale Aşireti'nden Dermanbaba'ya Ziyaret

2024-07-10 11:46 - Diyarbakır

Oğlaklı TOKİ konutları için nöbetçi otobüs seferleri başlatıldı

2024-07-10 11:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Tarihî Sur İlçesi Hafta Sonu Turist Akınına Uğradı

2024-07-14 16:40 - Diyarbakır

Dicle Nehri’nde mahsur kalan 11 kişilik aile kurtarıldı

2024-07-11 00:35 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Bir Garip Olay

2024-07-14 23:54 - Diyarbakır

İlgili Haberler

NÖHÜ’de "Kariyer ve Yetkinlik Buluşmaları-3" düzenlenecek

12:47 - Eğitim

Kampüs İftarları etkinliği gençleri aynı sofrada buluşturdu

02:37 - Eğitim

Ataşehir Belediyesi’nden öğrencilere YKS başvuru ücret desteği

10:44 - Eğitim

Genç iç mimarlardan ulusal yarışmada büyük başarı

10:42 - Eğitim

Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde bahar dönemi kayıtları başlıyor

11:19 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kar Yağışı Kazayı Getirdi: 10 Araç Birbirine Girdi

19:32 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Martta Kar Sürprizi

19:26 - Diyarbakır

Diyarbakır Körhat Mahallesi’nden Kadınlara 8 Mart Sürprizi

19:22 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kış Kendini Gösterdi kar geri geldi

15:54 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın da Aralarında Olduğu 22 İlde Operasyon: 390 Şüpheli Yakalandı, 247 Kişi Tutuklandı

15:48 - Diyarbakır