?>

Macron, Arap Birliği ve İslam İş birliği Teşkilatı heyetiyle Gazze'yi görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arap Birliği ve İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) tarafından görevlendirilen bakanlar komitesi heyetiyle Paris'teki Elysee Sarayı'nda bir araya gelerek Gazze Şeridi'ndeki savaşla ilgili gelişmeleri ele aldı.

Dünya - 2 yıl önce

Macron, Gazze'de ateşkesin sağlanması, esirlerin serbest bırakılması, yardımların ulaştırılması ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu yineledi. Macron ayrıca kalıcı bir barışın alternatifi olmadığını da vurguladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Arap-İslam Zirvesi tarafından görevlendirilen komite üyelerinin Macron ile işgal rejiminin devam eden saldırıları sonucunda Gazze'de meydana gelen ciddi gelişmeleri, acil ve tam bir ateşkesin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaların yoğunlaştırılması ihtiyacını ele aldıklarını açıkladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, bakanlar komitesi üyelerinin 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi üzerinde durduklarını da sözlerine ekledi.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Xbox platformunda paylaştığı bir tweet ile kendisinin ve Olağanüstü Ortak Arap-İslam Zirvesi tarafından görevlendirilen bakanlar komitesi üyelerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü söyledi.
El Sani, Macron ile Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani duruma bir çözüm bulmanın ve tam bir ateşkes sağlamanın yollarının görüşüldüğünü açıkladı.
Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani bu yöndeki tüm adil uluslararası çabaları desteklediklerini de vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Macron'un Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi ile Gazze'ye "tüm geçişlerin yeniden açılması için devreye sokulabilecek bir dizi tedbiri" görüştüğü belirtildi. Görüşmede ayrıca, "insani yardım alanındaki iş birliğini güçlendirme ve derinleştirme" yollarının ele alındığı aktarıldı.
Açıklamada, görüşmelerde ayrıca "israil için barış ve güvenliği sağlamanın ve Filistinlilerin meşru isteklerini yerine getirmenin tek yolu olan iki devletli çözümün etkin bir şekilde uygulanması" konusunun ele alındığı belirtildi.
Macron "(israilin) Refah'taki operasyonlarına karşı olduğunu, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısını" yineledi.
Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca "Batı Şeria'da yerleşime ilişkin son açıklamaları en güçlü şekilde kınadığını" yineleyerek Fransa'nın "Avrupa düzeyinde de dahil olmak üzere bu konudaki yaptırımları sıkılaştırma kararlılığını" vurguladı.
Görüşme, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün Gazze Şeridi'nde ateşkes ve Hamas ile siyonist rejim arasında bir esir takası anlaşmasına yönelik müzakereleri canlandırmak üzere Paris'e geldiği sırada gerçekleşti.
Bakanlar komitesi Kasım 2023'te, işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın ev sahipliğinde düzenlenen olağanüstü Arap-İslam zirvesinde alınan bir kararla kuruldu.
Komite o tarihten bu yana Gazze'ye yönelik savaşın durdurulması için uluslararası desteği harekete geçirmek üzere birçok başkenti gezdi. Paris, heyetin 11. durağı oldu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Kayapınar İlçesinde Gaziler semti ismi nereden geliyor!

2024-05-23 16:25 - Diyarbakır

Yapay Zeka: Fayda ve Riskler

2024-05-19 13:37 - Bilim ve Teknoloji

"Teknoloji bilinçli kullanılırsa bize fayda sağlayacaktır"

2024-05-22 15:22 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da 45 Yunus Polisi Mezun Oldu

2024-05-23 11:45 - Diyarbakır

Meteoroloji'den yağmur ve çöl tozu uyarısı

2024-05-20 07:50 - Güncel

Avustralya ve Yeni Zelanda, vatandaşlarını Yeni Kaledonya'dan tahliye edecek

2024-05-21 10:55 - Dünya

Malatya'da "Dini Meselelerden Medikal Kavramlara Organ Nakli" paneli düzenlendi

2024-05-23 12:00 - Sağlık

İran Devlet Televizyonu: Enkazda yaşam belirtisi yok

2024-05-20 06:52 - Dünya

Kolera salgını Yemen'i yeniden tehdit ediyor

2024-05-25 10:31 - Dünya

Adana'da "Ailem Cennetim Olsun" temalı seminer düzenlendi

2024-05-19 00:36 - Güncel

İlgili Haberler

KFOR, Kosova’daki İbre Nehri üzerindeki ana köprüde varlığını azaltıyor

10:09 - Dünya

Yunanistan Alevlerle Mücadele Ediyor

16:43 - Dünya

Venezuela'da Depremin Bilançosu Ağırlaşıyor

10:47 - Dünya

Trump NATO Zirvesi İçin Ankara’da

14:25 - Dünya

Ali Hamaney İçin 6 Günlük Cenaze Töreni

09:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Şeyhandede Şelalesi’nde Doğaya Bırakılan Çöpler Tepki Çekti

15:42 - Diyarbakır

60 Yıllık Tıp Geleneği Yeni Hekim Adaylarını Bekliyor

14:54 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Genç Kızılay’dan ihtiyaç sahiplerine anlamlı destek

13:50 - Diyarbakır

Amedspor-Erzurumspor maçında hakem belli oldu: Bakanlar da tribünde

13:26 - Diyarbakır

Çerçeve yasa sonrası yeni umut

13:25 - Diyarbakır