?>

Madagaskar ordusu, yönetime el koydu

Gençlik protestoları sonrası silahlı kuvvetler yönetime el koydu, devlet kurumları feshedildi

Dünya - 9 ay önce

Madagaskar'da ordu, haftalardır süren gençlik protestoları ve artan asker firarları sonrasında yönetime el koyduğunu duyurdu. Ülkenin 51 yaşındaki Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina’nın, protestolar ve siyasi baskılar karşısında Fransız askeri uçağıyla ülkeyi terk ettiği bildirildi.
Ulusal radyodan konuşan ve darbenin öncüsü olan Albay Michael Randrianirina, ordunun yönetime tamamen el koyduğunu ilan ederek, "İktidarı ele geçirdik" dedi. Randrianirina, Senato, Yüksek Anayasa Mahkemesi, seçim kurulu dahil tüm devlet organlarının feshedildiğini, ancak Ulusal Meclis'in Rajoelina’nın görevden alınması yönünde oy kullandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Rajoelina’nın, meclisi kararnameyle feshetmeye çalıştığı ancak bu girişimin siyasi krizi daha da derinleştirdiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı, henüz ordu açıklamasına resmi bir yanıt vermedi; ancak daha önce yapılan bir açıklamada, meclis oturumunun anayasaya aykırı olduğu ve alınan tüm kararların "geçersiz ve hükümsüz" sayıldığı savunulmuştu.
Muhalefet kaynakları ve diplomatik çevreler, Rajoelina’nın Pazar günü güvenlik gerekçesiyle Fransız askeri jetiyle ülkeyi terk ettiğini doğruladı. Cumhurbaşkanı ise hayati tehlike nedeniyle güvenli bir yere geçtiğini açıkladı.
Z kuşağı öncülüğündeki halk hareketinin giderek büyümesi, ordu içindeki huzursuzlukla birleşerek ülkede kontrolün silahlı kuvvetlere geçmesine yol açtı. Madagaskar'da bundan sonraki sürecin nasıl şekilleneceği ise belirsizliğini koruyor.
KAYNAK: İLKHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Badem ve Susam Üretimi Hızla Artıyor

2025-10-11 11:28 - Diyarbakır

Diyarbakır 75. Cadde Akşam Saatlerinde Kafe ve Tatlıcılar Dolup Taşıyor

2025-10-14 10:59 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu’nda Gerçeği Aratmayan Tatbikat

2025-10-15 01:45 - Diyarbakır

Diyarbakır Ergani'de Yıldırım Dehşeti! O Anlar Kamerada

2025-10-13 10:05 - Diyarbakır

Tahsin Arslan’dan teşekkür mesajı 

2025-10-10 11:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da “Askıda Döner” Dayanışması

2025-10-09 12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Bağlar’da Kontrol Kaybı Sonrası Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı

2025-10-09 14:10 - Diyarbakır

Bağlar’da İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-15 10:20 - Diyarbakır

Samsun Atakum'da Uyuşturucu Operasyonu

2025-10-10 16:57 - Asayiş

Diyarbakır’da İpekçilik Yeniden Canlanıyor

2025-10-14 11:22 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Yunanistan Alevlerle Mücadele Ediyor

16:43 - Dünya

Venezuela'da Depremin Bilançosu Ağırlaşıyor

10:47 - Dünya

Trump NATO Zirvesi İçin Ankara’da

14:25 - Dünya

Ali Hamaney İçin 6 Günlük Cenaze Töreni

09:57 - Dünya

Defalarca Soyuldu, Bu Kez Hırsızlara Tuzak Kurdu

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Bağlar’da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Anlamlı Buluşma

14:10 - Eğitim

Çınar'da Hafriyat Kamyonu Devrildi

12:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Minik Hasan Nadir Görülen Hastalıktan Kurtuldu

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Okulları'ndan YKS'de dikkat çeken başarı

12:24 - Diyarbakır

Çermik’te İncir Bereketi

12:18 - Diyarbakır