?>

Menemen Ovası’nda Pırasa Hasadı Başladı

İzmir’in Menemen ilçesinde verimli topraklarda yetiştirilen kış sebzesi pırasa, gün doğumuyla başlayan zorlu bir hasat süreciyle tarladan sofralara uzanıyor. Üreticiler düşük tarladan çıkış fiyatlarına rağmen üretime devam ederken, pazarda üç katı fiyata satılması dikkat çekiyor.

Ekonomi - 5 ay önce

İzmir’in Menemen ilçesinde yer alan bereketli Gediz Ovası’nda kış sebzesi pırasanın hasadı başladı. Temmuz ayında toprakla buluşan pırasa fideleri, Ekim ayı itibarıyla ürün vermeye başlarken, hasat süreci ilkbahar sonuna kadar devam ediyor.
Menemen'de yıllardır çiftçilik yapan üreticiler, pırasanın üretiminde kullandıkları klasik yerli tohumlar sayesinde hem yüksek kalite hem de verimli bir sezon geçiriyor. Bölgeden yılda ortalama 350 ila 400 ton arasında rekolte elde ediliyor.
Üreticiler, pırasayı tarladan hale 25 TL civarında satarken, tüketici pazarda bu ürünü 60-70 TL arasında satın almak zorunda kalıyor. Bu fiyat farkı, üretici ve tüketici arasındaki zinciri yeniden gündeme taşıyor.

"Tarlada emek var, pazarda kâr başkasına"

Menemenli üretici Özgür Yeşilyurt, pırasanın kokusu ve işçiliğinin zorluğuna rağmen üretimi sürdürdüklerini belirtti. “Pırasanın ekimi temmuz başında başlar, eylül ortalarına kadar sürer. Hasat ise ekim başı itibarıyla başlar. Dönüm başına ortalama 5 ila 7 ton ürün alıyoruz. Yıllardır kullandığımız tohum yerli ve geleneksel bir çeşittir. İsrail tohumu kullanmıyoruz. Ama üretici para kazanamıyor. Pazarda fiyat üç katına çıkıyor” dedi.
Ancak Yeşilyurt’un asıl endişesi üretimin geleceği. “Çiftçiliği dedemden, babamdan öğrendim ama benden sonra bu işi yapacak kimse yok. İki oğlum var, onları bile tarlaya götüremiyorum” diye konuştu.

Gün doğumuyla başlıyor, çamur içinde geçiyor

Hasat sürecinde çalışan tarım işçisi Salime Kınacı, sabah saat 05.00’te kalkarak 06.00’da tarlada olduklarını anlattı. “Yağmur, çamur, soğuk demeden çalışıyoruz. Pırasa hasadı gerçekten çok zor. Su ve çamur içinde saatlerce kök söküyoruz. Ama işimizi seviyoruz. Pırasanın çorbası da kavurması da çok lezzetlidir, haftada en az üç kez tüketilmesini öneririm” dedi.

Pırasanın Sağlıkta Yeri Büyük

Halk arasında “doğal antibiyotik” olarak bilinen pırasa, bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirimi kolaylaştıran ve vitamin açısından zengin bir sebze olarak öne çıkıyor. Genellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılan pırasa; çorba, kavurma ve börek içi gibi farklı tariflerde de sofralardaki yerini koruyor.
kaynak: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Adana’da CHP’li Başkanın İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-11 14:21 - Siyaset

AK Partili ilçe başkanı istifa etti!

2025-10-10 15:14 - Siyaset

Midyat’ta Özel Gereksinimli Bireyler İçin Genel Anestezili Diş Tedavisi Başladı

2025-10-09 12:05 - Sağlık

Af geliyor! Borcu olan milyonlara müjde verildi

2025-10-12 14:06 - Ekonomi

Yeniden Refah Partisi'nde "İstifa depremi"! O ildeki 5 ilçe başkanı birden bıraktı

2025-10-15 13:39 - Siyaset

Aksu Uçak Lisesi'nden Havacılığa Yatırım

2025-10-11 13:29 - Eğitim

Türkiye'de Bir İlk 100. Kapalı Kalp Ameliyatı Başarısı

2025-10-10 15:58 - Sağlık

AK Parti Gaziantep'te o isim istifa etti

2025-10-14 14:19 - Siyaset

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mansur Yavaş için soruşturma istedi

2025-10-11 14:14 - Siyaset

Ekonomi dünyasının acı kaybı!

2025-10-15 14:01 - Eğitim

İlgili Haberler

Manisa’da toplu ulaşımda indirim

13:30 - Ekonomi

Akaryakıtta Beklenen Büyük Zam Geri Çekildi mi!

00:34 - Ekonomi

Gece Yarısı Zammı: Motorine 12,45 TL, Benzine 3,68 TL Artış Bekleniyor

13:39 - Ekonomi

Turkcell ile ULAK’tan 6G için ortak adım

10:44 - Ekonomi

MHR GYO, 489 milyon lira kar açıkladığını duyurdu

10:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 8 katlı apartman boşaltıldı

02:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır