?>

Mersin’de üreticiye feromon tuzak ve makine ekipmanı desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde kaliteyi artırmak ve Akdeniz Meyve Sineği kaynaklı ürün kayıplarını azaltmak amacıyla Tarsus ve Çamlıyayla’daki üreticilere feromon tuzak desteği sağladı.

Ekonomi - 1 saat önce

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde kaliteyi artırmak ve Akdeniz Meyve Sineği kaynaklı ürün kayıplarını azaltmak amacıyla Tarsus ve Çamlıyayla’daki üreticilere feromon tuzak desteği sağladı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen çalışma kapsamında, Tarsus’tan 889, Çamlıyayla’dan ise 57 olmak üzere toplam 946 üreticiye 28 bin 320 adet feromon tuzağı dağıtıldı. Programda ayrıca üretim bölgelerinin ihtiyaçları doğrultusunda kooperatiflere nar taneleme, üzüm sıkma ve hamur yoğurma makinesi de teslim edildi.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, 1 ile 12 dekar arasında sert çekirdekli meyve üretimi yapan küçük ölçekli üreticilerin yararlandığı destek kapsamında, 6 dekara kadar bahçesi bulunan üreticilere 20, 6-12 dekar arasında bahçesi bulunanlara ise 40 adet feromon tuzağı verildi. Kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı hedefleyen biyoteknik mücadele yöntemi sayesinde hem çevrenin korunması hem de kalıntı riskinin azaltılarak ihracatta yaşanan sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Dağıtım programında konuşan Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Muzaffer Güngör, projenin hem üretim kalitesini hem de sağlıklı gıda üretimini desteklediğini belirterek, kimyasal kullanımının azalmasıyla doğanın dengesinin korunacağını ifade etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu ise belediyenin tarımı stratejik bir alan olarak gördüğünü belirterek, üreticilerin ihtiyaçlarına göre projeler geliştirdiklerini söyledi. Şahutoğlu, bugüne kadar sulama borusu, fide-fidan, makine ekipmanı, küçükbaş hayvancılık ve arıcılık gibi birçok alanda destek verdiklerini, bu yıl da Tarsus’ta Sarıulak zeytin fidanı ve nergis soğanı dağıtımı gerçekleştireceklerini kaydetti. Tarsus’ta bu yıl verilecek 8 bin metre sulama borusuyla birlikte toplam dağıtımın 43 bin 508 metreye ulaşacağını, Mersin genelinde ise bu rakamın 564 bin metre olduğunu ifade etti.

Makine ekipmanı desteğinden yararlanan Karadirlik Sulama Kooperatifi Başkanı Sadi Çiftçi ile Tarsus Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Tepeçaylak Mahallesi Muhtarı Ali Kuren, verilen desteklerin üreticiler açısından önemli olduğunu belirterek Mersin Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Feromon tuzak desteğinden yararlanan üreticiler de Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle ciddi ürün kayıpları yaşadıklarını, daha önce uygulanan ilaçlamalardan istenilen sonucu alamadıklarını ifade ederek, biyoteknik mücadele desteğinin üretime önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 43 Yıldır Bilime Işık Tutuyor

2026-07-26 12:03 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kalp Krizlerine Karşı Yerleştirilen OED Cihazı Çalındı

2026-07-26 12:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da depozito dönemi başladı

2026-07-26 13:06 - Diyarbakır

Altın dolu çantasını yol kenarına bırakıp evine çıktı

2026-07-27 09:09 - Asayiş

Çınar’da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

2026-07-26 13:35 - Diyarbakır

Bir zamanlar konak ve mutfakların vazgeçilmezleriydi

2026-07-26 10:03 - Kültür Sanat

Balıkesir’de 300 formalık koleksiyon

2026-07-26 10:01 - Spor

Devletin Şefkat Eli Sahada

2026-07-25 13:16 - Asayiş

Diyarbakır'da sahte MHRS Uyarısı

2026-07-26 10:39 - Diyarbakır

Dağkapı'daki İnşaatta İş Güvenliği İçin Adım Atıldı

2026-07-25 11:43 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Bakan Bolat: "Artvin esnafına 100 milyon liralık kredi desteği sağlanacak"

10:52 - Ekonomi

DEPSAŞ'tan Milyonluk Borç Hamlesi

13:08 - Ekonomi

Türkiye’nin tahıl ambarında bereketli hasat: Buğdayda 2,3 milyon ton rekolte

10:34 - Ekonomi

Türkiye’nin kaliteli tütünü tarihe karışıyor

09:53 - Ekonomi

KSO, 7 yıldızlı hizmet veren Türkiye’deki tek sanayi odası oldu

10:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır Ulu Cami çevresi otoparka döndü

12:07 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Cami çevresi otoparka döndü

12:07 - Diyarbakır

Ergani'de Öğrencilerden Kütüphane Talebi

11:56 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kafede Silah Faciası

11:41 - Diyarbakır

Fransız Turistten Diyarbakır'da Takdir Toplayan Hareket

11:30 - Diyarbakır