?>

Meşhur Keban biberinde hasat başladı

Hava sıcaklığının 36 dereceye ulaştığı bugünlerde çiftçiler meşhur Keban biberinin hasadına başladı. Geçen sene 300 ton olan rekoltenin bu sene 400 tona yükselmesi beklenirken Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret belgesi alınması için başvuru yapıldı..

Ekonomi - 3 yıl önce

Hava sıcaklığının 36 dereceye ulaştığı bugünlerde çiftçiler meşhur Keban biberinin hasadına başladı. Geçen sene 300 ton olan rekoltenin bu sene 400 tona yükselmesi beklenirken Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret belgesi alınması için başvuru yapıldı. Elazığ’ın Keban ilçesinin hemen hemen her bölgesinde yetişen, şekli ve aromasıyla bölgeye has olan Keban biberi için çiftçilerin mesaisi başladı. 70 günlük bir sürenin ardından yetişen biberler, kavurucu sıcaklar altında çiftçiler tarafından toplanıyor. İlçe genelinde geçen sene 200 dekar alanda 300 ton olan rekoltenin bu sene 400 tona yükselmesi bekleniyor. Lezzeti ve kalitesi ile ülke sınırlarını aşan Keban biberi için Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret belgesi alınması için başvuru yapıldı. "Çok yoğun bir şekilde talep var" Soğanlı köyü muhtarı Nurettin Albayrak, “Keban biberi için mesaimiz mayıs ve haziran aylarında başlıyor. Biberin 3 ay gibi bir süresi var. Yurtdışı ve yurt içi olsun her tarafa biber gönderiyoruz. Çok yoğun bir şekilde talep var. Bu yıl zaten sezonun daha ortasındayız. İnşallah bu yıl da güzel bir verim alırız. Biber fiyatı bu yıl farklı. Geçen yıl 3 veya 5 liraya satıyorduk şu anda 15 liraya satıyoruz” dedi. “Bu yıl verim diğer yıllara oranla daha güzel” Verimin bu yıl çok iyi olduğunu aktaran çiftçi Hakan Albayrak, “Keban biberini yaklaşık 5 dönüm bir arazi üzerinde yetiştirmekteyiz. Keban biberinin fidesini kendimiz yetiştiriyoruz ve ardından tarlalara ekiyoruz. Bakımını, çabasını ve her türlü işlemini kendimiz yapıyoruz. Bu Keban biberinin fidesini alıp başka bölgelere ekenler oluyor ama aynı lezzeti alamazlar çünkü Keban’ın gündüzleri çok sıcak, akşamları da hava serin olduğu için biber daha lezzetli oluyor. Çok güzel tatlı bir acısı var, insanı boğmuyor. Farklı farklı bölgelere isteniliyor. Siparişlere yetişemiyoruz. Yıllık ortalama 20 ton civarında biber yetiştiriyoruz. Keban biberinin coğrafi bir ürün olarak tescillenmesi için başvuruda bulunuldu. Bu yıl verim diğer yıllara oranla daha güzel” diye konuştu. "Birçok yere meşhur Keban biberimizi gönderiyoruz" Meşhur Keban biberini her yere gönderdiklerini ifade eden çiftçi Miraç Albayrak ise “Haziran ayında biberlerimizin fidelerini ekiyoruz. Temmuz ayının son günlerinde ise hasada başlıyoruz. Birçok yere meşhur Keban biberimizi gönderiyoruz. Sabah erken saatlerde 6 buçuk gibi mesaiye başlıyoruz. Sıcak olana kadar çalışıyoruz. Sonra akşamüstü yine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa’da 15 Temmuz şehitleri anıldı

2022-07-15 00:00 - Güncel

Diyarbakır’da sağlık çalışanlarına sopalı saldırı

2022-07-18 00:00 - Güncel

Sıcak havalarda ilaçları kullanmak kadar saklamak da önemli

2022-07-19 00:00 - Sağlık

Meşhur Keban biberinde hasat başladı

2022-07-19 00:00 - Ekonomi

Elazığ’ın turizme açılan kapısı Harput’a ziyaretçi akını

2022-07-13 00:00 - Kültür Sanat

Hayata gözlerini yeniden açtı

2022-07-18 00:00 - Sağlık

Hırsızlık için girdiği inşaattan düştü

2022-07-15 00:00 - Güncel

İranlı kadın kuaförleri önce eğitim aldı sonra tarihi yerleri gezdi

2022-07-18 00:00 - -

Defineciler 4 bin 58 metredeki tarihi mezarlığa dadandı

2022-07-14 00:00 - Güncel

Joshua King: ″En başarılı sezonumu Fenerbahçe’de geçirmek istiyorum″

2022-07-16 00:00 - Spor

İlgili Haberler

Havalar soğudu uzmanalar uyardı

10:42 - Ekonomi

Modern tarım uygulamaları ele alındı

10:47 - Ekonomi

Firmalara e-ihracatla küresel pazarlara açılma tanıtımı

15:50 - Ekonomi

Kozluk ve Sason’da 66 Üreticiye 198 Organik Kovan Dağıtıldı

15:15 - Ekonomi

Adana Kozan’da Hindiler Cadde Cadde Gezdirilerek Satılıyor

11:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Pedagoglardan Dijital Oyun Uyarısı

15:53 - Diyarbakır

Türk Kızılayı’ndan Dicle’de Kan Bağışı Seferberliği

15:45 - Diyarbakır

Diyarbakır Turizmi İçin Ortak Akıl

15:43 - Diyarbakır

İl Sağlık Müdürü Asiltürk’ten Olay Gazetesi’ne Ziyaret

15:07 - Diyarbakır

Leyla Zana’ya Hakaret Gündemde

14:36 - Diyarbakır