?>

Minikler doğayı sanatla keşfetti

İzmir Ekonomi Üniversitesi, çocuklara ve öğretmenlere doğayla sanatın iç içe geçtiği özel bir projeye imza attı.

Eğitim - 1 yıl önce

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), çocuklara ve öğretmenlere yönelik doğayla sanatın iç içe geçtiği özel bir projeye imza attı. TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen ‘Doğada Sanat Var’ adlı proje kapsamında 5-6 ve 7-10 yaş aralığındaki 68 çocuk, uzman eğitmenler eşliğinde koruluk alanda sanat atölyelerine katıldı. Çocuklar, eğlenerek öğrenmenin ve doğayı keşfetmenin keyfini doyasıya yaşadı. Projenin diğer aşamasında ise 70 gönüllü öğretmene yönelik eğitimler düzenlendi. Öğretmenler; tekstil tasarımı, müzik, drama, hikaye anlatımı, doğa, görsel sanatlar ve fotoğraf gibi alanları kapsayan atölye çalışmalarında kendilerini geliştirme imkanı buldu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında yürütülen ‘Doğada Sanat Var’ başlıklı projeye; İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) da destek verdi. Türkiye’de, Avrupa Çocuk Üniversiteleri Ağı’na (EUCUNET) üye sayılı merkezden biri olarak örnek çalışmalara imza atan İEÜ Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi, yenilikçi projelerine bir yenisini daha ekleyerek farkını ortaya koydu.

‘Geri Dönüşüm’ teması

Proje sayesinde çocuklar, doğa ile sanatın birleşiminden doğan yaratıcı bir öğrenme ortamını deneyimleme fırsatı buldu. Çocuklara, doğa ve bilim eğitimi programı kapsamında taş, toprak, su, doğada yaşayan canlılar ve geri dönüşüm temalarında bütünleştirilmiş etkinlikler uygulandı. Resim ve seramik gibi görsel sanatların yanı sıra fotoğraf, tekstil tasarım, drama, müzik ve hikaye gibi alanlarda çalışmalar yürütüldü.
"Tişörtlerini ve çantalarını tasarladılar"

Çocuklar, tekstil atölyesinde doğadan topladıkları malzemelerle kendi tişörtlerini ve çantalarını, hapazome tekniği ile boyayarak tasarladı. Fotoğraf atölyesinde ışıkla boyama ve güneş baskısı yapan çocuklar, drama ve hikaye atölyesinde de doğadan ilham alarak kendi hikayelerini oluşturdu. Çocuklar, sanat atölyesinde yaprakla boyama ve kil çalışmaları da gerçekleştirdi.

"Sonuçları analiz edeceğiz"

İEÜ Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Ezgi Oral Bozkurtoğlu, projenin temel amacının, okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki çocuklara yönelik doğa ve sanat temelli bir bilim eğitimi programının etkilerini incelemek olduğunu belirtti. Bozkurtoğlu, "Proje kapsamında çocuklarla doğrudan iletişim kurarak, onların gelişimini destekleyen öğretmenlere yönelik bilim ve sanat atölyeleri de planladık. Eğitim programının hem öğrenciler hem de öğretmenler üzerindeki etkilerini analiz edecek ve bu deneyimleri bilimsel olarak değerlendireceğiz" dedi.

"Proje devam edecek"

Öğretmenlerin de projeye büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Bozkurtoğlu, "Öğretmenlerimiz, bu tür yaratıcı ve bütüncül eğitim programlarına daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Projemizi akademik çalışmalarla da destekleyerek sonuçlarını bir kitapçığa dönüştürmeyi ve daha fazla eğitimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl, projenin ikinci etabını gerçekleştirmek üzere TÜBİTAK’a yeniden başvuru yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Adile Naşit’in Hayatı, Dini ve Dram Dolu Gerçekleri: Gözden Kaçan Ayrıntılar!

2025-07-01 16:13 - Biyoğrafi

Yeşilçam Nedir? Yeşilçam Filmi ve Oyuncuları Kimlerdir?

2025-07-01 16:25 - Güncel

Diyarbakır'da Ne Kadar Türk Var?

2025-07-01 12:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Derelerinde Altın Arayanların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

2025-06-27 13:04 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Kürtçe Adı Nedir?

2025-07-02 13:37 - Diyarbakır

Diyarbakır ve Bölgede Etkili Olan Aşiretler hangileridir

2025-06-30 16:45 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Lüks Semti Hangisidir?

2025-06-30 18:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın yüzde kaçı Zaza?

2025-07-03 11:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın en zehirli yılanı

2025-06-27 11:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kaputtan Kalaşnikof Çıktı!

2025-07-01 10:51 - Diyarbakır

İlgili Haberler

YKS’de Türkiye derecesi yapan Aydınlı öğrenciler ödüllendirildi

09:56 - Eğitim

BUÜ, Türkiye’nin en iyi 18 üniversitesi arasında yer aldı

09:58 - Eğitim

Bağlar’da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Anlamlı Buluşma

14:10 - Eğitim

Üniversite tercihinde uyarı: Popüler bölümler tek başına yeterli değil

09:21 - Eğitim

"Öğrenci odaklı eğitim ücretleriyle gerçek bir vakıf üniversitesi olmanın sorumluluğunu taşıyoruz"

09:30 - Eğitim

Günün Manşetleri

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır