?>

NATO Vilnius Zirvesi Bildirisi yayımlandı

NATO ülkelerinin liderleri, Vilnius'ta düzenlenen zirvenin ardından bir bildiri yayınladılar.

Dünya - 3 yıl önce

Vilnius'taki zirve toplantısının ardından 90 maddelik bir bildiri yayımlandı.
Bildiride NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson arasında varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
"NATO çatışma peşinde değil ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor"
Bildiride, Rusya'nın Ukrayna savaşının derhal durdurması çağrısında bulunularak, "Rusya, Ukrayna’ya yönelik güç kullanımına son vermeli ve Ukrayna topraklarından tüm kuvvet ve teçhizatını tamamen ve koşulsuz çekmelidir. Ülkeleri Rusya’nın saldırganlığına herhangi bir şekilde yardım etmemeye çağırıyor ve Rusya’nın savaşını aktif olarak kolaylaştıran herkesi kınıyoruz." denildi.
Avrupa-Atlantik bölgesinde ve NATO ile Rusya arasında istikrar ve öngörülebilirlik arandığı belirtilen bildiride, “NATO çatışma peşinde değil ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Düşmanca politikaları ve eylemleri ışığında Rusya’yı ortağımız olarak göremeyiz. İlişkimizdeki herhangi bir değişiklik, Rusya’nın saldırgan davranışını durdurmasına ve uluslararası hukuka tam olarak uymasına bağlıdır. Riskleri yönetmek ve azaltmak, gerginliği önlemek ve şeffaflığı artırmak için Moskova ile iletişim kanallarını açık tutmaya istekliyiz. Aynı zamanda, Rusya'nın politikaları ve eylemlerinin güvenliğimiz üzerindeki etkileri hakkında danışmaya ve değerlendirmeye devam edeceğiz ve Rus tehditlerine ve düşmanca eylemlerine birleşik ve sorumlu bir şekilde yanıt vereceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
“Çin güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor"
Bildiride Çin hakkında şunlar kaydedildi: "Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) belirtilen hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. İttifak'ın güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla karşılıklı şeffaflık oluşturmak da dahil olmak üzere ÇHC ile yapıcı ilişkilere açığız. Siber, uzay, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle ve yeni ortaya çıkan ve yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz."
İttifakın nükleer silahsız bir dünya hedefi olduğu savunulan bildiride, İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin verilmeyeceği ifade edildi.
Bildiride öte yandan İran'ın Rusya'ya Ukrayna savaşında destek verdiği, bunun Avrupa-Atlantik güvenliğine de etki ettiği savunularak, İran'ın Rusya'ya askeri yardımı kesmesi istendi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Orta ve Doğu Karadeniz'de beklenen şiddetli yağışlara dikkat

2023-07-08 12:45 - -

Çin'de yangın: 6 ölü

2023-07-06 10:54 - Dünya

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-07 09:16 - Ekonomi

Bingöl Üniversitesi FTR Fakültesi ilk öğrencilerini alacak

2023-07-07 15:35 - Eğitim

Resmi Gazete'de yayımlandı: İkinci el araçlar sıfır fiyatını geçemeyecek

2023-07-06 06:19 - Ekonomi

İran ve Cezayir diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaştı

2023-07-08 14:39 - Dünya

Kozluk'ta Fen lisesi kazanan öğrencilere Burs desteği

2023-07-07 11:55 - Eğitim

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-10 09:13 - Ekonomi

Vejetaryenlerin vazgeçilmez yemeği: Zeytinyağlı kuru dolma

2023-07-10 11:13 - Kültür Sanat

Dokuz Eylül afet bölgesinde salgına karşı teyakkuzda

2023-07-10 10:34 - Eğitim

İlgili Haberler

Deprem Felaketi: Can Kaybı 164'e, Yaralı Sayısı 971'e Yükseldi

16:46 - Dünya

Venezuela'da Deprem bilancosu ölü sayısı 164'e Yükseldi

14:56 - Dünya

Kavurucu Sıcaklar Alarm Veriyor 60 Vilayette Turuncu Uyarı

15:41 - Dünya

Münbiç Yakınlarında Saldırı 2 Asker Öldü Bölgede Soruşturma Başlatıldı

13:44 - Dünya

5,5 Büyüklüğünde Deprem

14:44 - Dünya

Günün Manşetleri

Sultan Şeyhmus EZ-ZULİ Derneği’nden Anlamlı Aşure İkramı

16:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Termometreler Zorlandı

16:25 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Karne Günü Heyecanı

16:15 - Diyarbakır

Türkiye’de milyonlarca öğrenci yaz tatiline girecek

16:11 - Eğitim

Diyarbakır'da Yıl Boyu Yürütülen Çalışmalar Masaya Yatırıldı

16:06 - Diyarbakır