?>

Nesli tükenme tehdidi altında olan turnalara sıkı takip

​Tarım ve Orman Bakanlığınca nesli tehlike altında olan türlerle ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, son 10 yılda 154 turna halkalandı, 54 bireye verici takıldı.

Güncel - 2 yıl önce

Türkiye, farklı iklim ve doğal ekosistemlere sahip olması nedeniyle turnanın kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı dünyadaki nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) kuşların göçleri, üremeleri, hayatta kalma başarıları gibi verilerin elde edilmesine yönelik halkalama ve verici takılması çalışmaları yürütülüyor.
DKMP, 2013 yılında hazırladığı Turna Eylem Planı ile nesli tehlike altında olan türlerden olan turna popülasyonlarını düzenli olarak takip ediyor.
Bu kapsamda, Türkiye'de ilk turna halkalama çalışması 2014 yılında DKMP'nin Almanya'dan bir sivil toplum kuruluşu ile yaptığı iş birliğiyle başladı. Üç yıl süren bu ortak çalışmanın ardından, eğitilen ve halkacı sertifikası alan kişiler, pandemi dönemi hariç 10 yıldır düzenli olarak halkalama ve verici takma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bu çerçevede, Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde toplam 154 turna halkalandı, 54 bireye de verici takıldı.
Turnalar kışlamak içir koruma altındaki alanları tercih ediyor
Verici takma çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin analizine göre, Sivas başta olmak üzere Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Muş gibi illerde üreyen turnalarının büyük bir oranda kışlama için Kayseri'de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı ile Adana'da bulunan Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarını tercih ettikleri görüldü. Bu alanlar aynı zamanda uluslararası sözleşmeyle korunan “Ramsar Sulak Alanı" statüsü ile de korunan alanlar kapsamında bulunuyor.
Yapılan gözlemlere göre Türkiye'de Avrasya turnası (Grus grus) ve telli turna (Anthropoides virgo) olmak üzere 2 turna türüne rastlandı.
Avrupa'da kuluçkaya yatan turnalar kışı Fransa, İber Yarımadası, Türkiye, Kuzey ve Doğu Afrika'da geçiriyor. Afrika'da kışlayan turnaların önemli bir kısmı kışlama alanlarına Anadolu üzerinden geçiş yapıyor. Turnaların Batı ve Orta Anadolu üzerinden geçişleri ile ilgili 1982 yılında yürütülün detaylı bilimsel çalışmada toplam 12 bin 960 birey tespit edilmişti. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal Medyada Güvenlik Hataları

2024-06-13 17:03 - Bilim ve Teknoloji

663 firmaya dâhilde işleme izin belgesi verildi

2024-06-15 10:13 - Ekonomi

Peygamber Sevdalıları:  Yaz tatili çocukların maddi ve manevi gelişimleri için büyük bir fırsattır

2024-06-13 14:18 - Eğitim

Hizmet üretim endeksi aylık bazda azaldı

2024-06-14 10:52 - Ekonomi

Ortak kesilen kurbanlarda niyet birliği şart mıdır?

2024-06-15 07:37 - Güncel

Yapay zeka artık ders

2024-06-14 14:00 - Eğitim

Vali Şıldak’tan 2023-2024 eğitim öğretim yılsonu mesajı

2024-06-14 12:14 - Eğitim

Sahte sağlık raporu düzenleyen çeteye operasyon

2024-06-15 08:36 - Güncel

Öğrenciler karne sevincini Gazze nedeniyle buruk yaşadı

2024-06-14 11:55 - Eğitim

Uluslararası MEB Robot Yarışması başvuruları başladı

2024-06-11 12:30 - Eğitim

İlgili Haberler

Haziran böceğiyle mücadele sürüyor

11:31 - Güncel

Battalgazi’de temizlik çalışmaları sürüyor

11:34 - Güncel

Müftü İmamoğlu: Kur’an eğitimi çocukların ve gençlerin ahlaki gelişiminde önemli rol oynuyor

11:38 - Güncel

Bunaltıcı sıcaklara karşı Munzur Dağları’nda kartopu keyfi

11:38 - Güncel

AJet’ten gençlere özel kampanya

11:41 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Silvan'da 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da veresiye defterine mizahi önlem

15:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kaldırım tepkisi

13:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sıcaktan Bunalanlar Selman’a Akın Ediyor

13:23 - Diyarbakır