?>

Nesli tükenme tehdidi altında olan turnalara sıkı takip

​Tarım ve Orman Bakanlığınca nesli tehlike altında olan türlerle ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, son 10 yılda 154 turna halkalandı, 54 bireye verici takıldı.

Güncel - 2 yıl önce

Türkiye, farklı iklim ve doğal ekosistemlere sahip olması nedeniyle turnanın kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı dünyadaki nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) kuşların göçleri, üremeleri, hayatta kalma başarıları gibi verilerin elde edilmesine yönelik halkalama ve verici takılması çalışmaları yürütülüyor.
DKMP, 2013 yılında hazırladığı Turna Eylem Planı ile nesli tehlike altında olan türlerden olan turna popülasyonlarını düzenli olarak takip ediyor.
Bu kapsamda, Türkiye'de ilk turna halkalama çalışması 2014 yılında DKMP'nin Almanya'dan bir sivil toplum kuruluşu ile yaptığı iş birliğiyle başladı. Üç yıl süren bu ortak çalışmanın ardından, eğitilen ve halkacı sertifikası alan kişiler, pandemi dönemi hariç 10 yıldır düzenli olarak halkalama ve verici takma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bu çerçevede, Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde toplam 154 turna halkalandı, 54 bireye de verici takıldı.
Turnalar kışlamak içir koruma altındaki alanları tercih ediyor
Verici takma çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin analizine göre, Sivas başta olmak üzere Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Muş gibi illerde üreyen turnalarının büyük bir oranda kışlama için Kayseri'de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı ile Adana'da bulunan Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarını tercih ettikleri görüldü. Bu alanlar aynı zamanda uluslararası sözleşmeyle korunan “Ramsar Sulak Alanı" statüsü ile de korunan alanlar kapsamında bulunuyor.
Yapılan gözlemlere göre Türkiye'de Avrasya turnası (Grus grus) ve telli turna (Anthropoides virgo) olmak üzere 2 turna türüne rastlandı.
Avrupa'da kuluçkaya yatan turnalar kışı Fransa, İber Yarımadası, Türkiye, Kuzey ve Doğu Afrika'da geçiriyor. Afrika'da kışlayan turnaların önemli bir kısmı kışlama alanlarına Anadolu üzerinden geçiş yapıyor. Turnaların Batı ve Orta Anadolu üzerinden geçişleri ile ilgili 1982 yılında yürütülün detaylı bilimsel çalışmada toplam 12 bin 960 birey tespit edilmişti. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal Medyada Güvenlik Hataları

2024-06-13 17:03 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'daki İki Kazada 26 Yaralı Var

2024-06-12 14:23 - Diyarbakır

Ortak kesilen kurbanlarda niyet birliği şart mıdır?

2024-06-15 07:37 - Güncel

663 firmaya dâhilde işleme izin belgesi verildi

2024-06-15 10:13 - Ekonomi

Hizmet üretim endeksi aylık bazda azaldı

2024-06-14 10:52 - Ekonomi

Şanlıurfa'da bayramda ulaşım ücretsiz olacak

2024-06-14 11:41 - Güncel

Peygamber Sevdalıları:  Yaz tatili çocukların maddi ve manevi gelişimleri için büyük bir fırsattır

2024-06-13 14:18 - Eğitim

Batman'da işverenlere iş hukuku semineri verildi

2024-06-12 12:32 - Eğitim

Sahte sağlık raporu düzenleyen çeteye operasyon

2024-06-15 08:36 - Güncel

Yapay zeka artık ders

2024-06-14 14:00 - Eğitim

İlgili Haberler

Kahramanmaraş’ta çevre temizliği

09:55 - Güncel

Marmara Denizi’nde belgeselleri aratmayan görüntüler

09:56 - Güncel

ASELSAN, tarihin yazıldığı Şanlıurfa’da geleceğe yön veren teknolojilerini sergileyecek

09:57 - Güncel

Eskişehir Gastro Fest’te 3 günde 12 sanatçı sahne alacak

09:59 - Güncel

Perşembe’de 3 bin 500 metrelik yağmur suyu hattı yapılıyor

10:03 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da eşini öldürdüğü iddia edilen şahıs tutuklandı

22:56 - Diyarbakır

Kırılan dubalar yenilendi

15:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da bin öğrenci namaz farkındalığı için yürüdü

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır'da apartman dairesinde yangın

13:47 - Diyarbakır

Bağlar’da kontrolden çıkan otomobil 4 araca çarptı: 1 yaralı

13:45 - Diyarbakır