?>

Ramazan ayının simgesi imsakiye, teknolojiye yenik düştü

Ramazan ayının simgesi haline gelen ve sahur ile iftar vakitlerinin takibinde her evin mutfağında ya da odaların başucuna konulan imsakiye, ilerleyen teknolojiye yenik düştü.

Güncel - 3 yıl önce

Önceki yıllarda her esnafın Ramazan Ayı'ndan önce bastırıp halka dağıttığı imsakiyelerde, teknolojinin ilerlemesiyle akıllı cep telefonları ve dijital saat kullanımını artması talebi azalttı. 
Batman'da önceki yıllarda 500 bin olarak basılan imsakiye sayısının yıllar içerisinde giderek azalarak 75 bine kadar düştüğünü ifade eden matbaa işletmecisi İhsan Avcı, işlerinin bitme noktasına geldiğini söyledi.
"İmsakiye basım âdeti azalmaya gidiyor"
İhsan Avcı
Geçmişe kıyasla imsakiye geleneğinin bitmeye yüz tuttuğunu Avcı, "1998'den bu yana matbaa sektöründe çalışıyoruz. Ramazan Ayına yaklaştığımız için imsakiye yoğunluğumuz var. Bir hafta içinde imsakiye basım sezonumuzda bitecek. Geçmişe kıyasladığımız zaman şu anda imsakiye geleneği bitmeye yüz tutmuş durumda. Çünkü imsakiye basım âdeti bayağı azalmaya gidiyor. Batman'da benim dışımda 25-30 tane daha matbaa var ama belli birkaç kişi imsakiye basıyor. İmsakiye basan esnaf, hayır ve sevap için basıp müşterilerine ya da çevresinde bulunanlara dağıtıyorlar. Çünkü imsakiyenin içerinde sahur, iftar, namaz vakitleriyle beraber ayet ve hadisler yazıyor. Birkaç çeşidimiz ise manzaralardır." dedi.
"Daha önce 1 ay kala başladığımız imsakiye basımı bir haftaya indi"
İmsakiyeye talebinin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknolojinin ilerlemesinden kaynaklandığını söyleyen Avcı, "Bu sene Batman'a toplamda 75 bin imsakiye girdi ama önceki sene 100 bin, daha önceki sene ise 125 bindi. Hatta 10 sene evvel 500 bin imsakiye basılıyordu. 20 sene evvel Ramazan Ayına 1 ay kala imsakiye basımına başlayıp bütün işlemleri bitiriyor sadece diyanetten iftar vakitlerinin belli olmasını bekliyor ve bir ay öncesine kadar yetişemiyorduk. Ama şu anda 4 günde işimizi bitiriyoruz. İmsakiyeye talebin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknolojidir. Bugün kolumuzdaki dijital saatler ve cep telefonlar işimizi bitiriyor. Yani teknolojinin ilerlemesi imsakiye basımını bitirme noktasına getirdi." ifadelerini kulandı.
"Her şey akıllı telefonlarda var deniliyor"
Abdurrahman Çelik
Önceki yıllara göre imsakiye basımına talebin bayağı azaldığını belirten bir diğer matbaa işletmecisi Abdurrahman Çelik ise şunları söyledi:
"Eskiden 100 binin üzerinde imsakiye satışı yaparken şu anda 15-20 bine kadar düşmüş durumda. Zamanla daha da düşerek imsakiye devri bitecek gibi gözüküyor. Bu da ilerleyen teknolojiden dolayıdır. Her şey akıllı telefonlarda var deniliyor. Ramazan Ayına sayılı günler kaldı. Elimizde 15-20 adet bastığımız imsakiyemiz var. Bu müşterilerimiz de genelde kuyumcu ve küçük esnaftır."(İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

6'ncı kattan düşen görme engelli genç kız hayatını kaybetti

2023-03-12 11:11 - Güncel

Ankara Valiliğinden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

2023-03-11 06:58 - Güncel

9 yıldır kayıp Malezya uçağı MH370 ile ilgili yeni gelişme

2023-03-11 23:46 - Güncel

Konteyner ithalatında vergi sıfırlandı

2023-03-10 13:15 - Güncel

Meteoroloji İstanbul dahil 57 kent için uyarı verdi

2023-03-12 10:10 - Güncel

YSK: Seçim takvimi 18 Mart olarak belirlenmiştir

2023-03-13 12:18 - Güncel

Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı 47 bin 975 oldu

2023-03-11 19:14 - Güncel

LGS tarihi açıklandı

2023-03-12 10:15 - Güncel

Afet bölgesinde 104 hastane sınıf kuruldu

2023-03-14 14:55 - Güncel

Seçime girme yeterliliğine sahip 36 parti, Resmi Gazete'de yayımlandı

2023-03-12 08:26 - Güncel

İlgili Haberler

"Sigorta şirketlerinin verdiği kararlar her zaman nihai değildir"

10:09 - Güncel

Su yüzeyindeki görsel şöleni dron kamerasına yansıdı

10:10 - Güncel

Başkan Karabatı’dan Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne Yakın Takip

10:14 - Güncel

ATM’de bulduğu parayı zabıtaya teslim etti

10:35 - Güncel

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği

10:39 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Cami İçin Mahallelilerden Çağrı

14:58 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Tarih, Doğa ve İnanç Bir Arada

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Kavurucu Sıcağında İlk Tercih

14:45 - Diyarbakır

Bismil’de Hasat Öncesi Büyük Kayıp

13:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da sağlıkta şiddet tepkisi

13:13 - Diyarbakır