?>

Ramazan’da doğru beslenme için uzmanından öneriler

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmek için sahurun büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Aylin Zembilören Bulut, iftar ve ara öğünlerde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Güncel - 9 ay önce

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle vücudun enerji dengesini koruyabilmesi için doğru beslenme büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Bulut, sahurdan iftara kadar sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın püf noktalarını anlattı.
Zembilören Bulut, uzun süren açlık sürecinde metabolizmanın yavaşlamasını önlemek için sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Sahur öğününü kesinlikle atlamamalıyız. Gün boyu açlık süresi zaten yeterince uzun. Sahur yapılmadığında bu süre daha da uzuyor ve metabolizmamız yavaşlıyor. Bu da sindirim problemlerine ve kas kayıplarına yol açabiliyor" dedi.
İftarda sağlıklı bir başlangıç için önce bir adet Medine hurması ve su tüketilmesi gerektiğini belirten Zembilören Bulut, ardından bir kase çorba içerek mideyi hazırlamanın önemli olduğunu ifade etti. Bulut, "Çorbadan sonra 10 dakika ara vermek sindirim sistemini rahatlatır. Daha sonra ana yemek olarak pilav veya tam tahıllı ekmek ile protein kaynakları ve salata tüketerek iftarı tamamlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Ara öğün, vücut İçin kritik bir destek sağlıyor
İftardan iki saat sonra yapılan ara öğünün vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamada kritik rol oynadığını söyleyen Zembilören Bulut, "Bu öğünde bir bardak süt, yoğurt veya ayran tüketilebilir. Yanında bir veya iki porsiyon meyve ile ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler tercih edilebilir. Ancak bu besinlerin tuzsuz ve kavrulmamış olmasına dikkat etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
‘’Salamura ürünlerden kaçınılmalı’’
Sahurda uzak durulması gereken gıdalar konusunda da uyarılarda bulunan Zembilören Bulut, "İşlenmiş gıdalar, salamura ürünler, sosis, salam, sucuk gibi besinlerden kaçınılmalı. Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler de susuzluk sorununa neden olabilir. Sahurda en az bir yumurta tüketmek oldukça faydalıdır. Peynir ve zeytin az tuzlu veya tuzsuz olmalı, ekmek tercihi ise beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği olmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Vergi haftası törenle kutlandı

2025-02-25 00:08 - Güncel

Zonguldak’ta canlı hayvan taşıyan kamyon devrildi, onlarca tavuk telef oldu

2025-02-25 00:03 - Asayiş

Görevi başında kalp krizi geçiren polis memuru şehit oldu

2025-02-25 00:12 - Asayiş

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sonrası İstanbul Valiliği’nden açıklama

2025-02-25 01:33 - Asayiş

Acun Ilıcalı: "Biz arı kovanına çomağı soktuk"

2025-02-25 01:28 - Spor

Arıcılar kovan başına 5 kilogram indirimli şeker desteği istiyor

2025-02-23 00:03 - Ekonomi

İlhan Palut: "3 puan önemli ama hala rahat değiliz"

2025-02-23 00:08 - Spor

Kargo minibüsü dereye uçtu

2025-02-23 00:12 - Asayiş

Mustafa Dalcı: "Türk hakemlerinin yerinde olsaydım bu haftayı protesto ederdim"

2025-02-23 00:17 - Spor

Samsun’da 2 bin 392 adet sentetik ecza ele geçirildi

2025-02-23 00:22 - Asayiş

İlgili Haberler

İstanbul İçin Sarı Kodlu Sağanak Uyarısı: Valilik Tedbir Çağrısı Yaptı

17:21 - Güncel

Çin'de 6 Büyüklüğünde Deprem

16:23 - Güncel

Müziğin efsane ismi hayatını kaybetti!

16:15 - Güncel

Tramvay çalışmasında sökülen ağaçlar yeni yerlerinde hayat bulacak

11:27 - Güncel

Jandarmadan Motosiklet Sürücülerine Güvenli Sürüş Eğitimi

11:10 - Güncel

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır