?>

Sahte alkol gerçeğinden ayırt edilemiyor

Sağlık - 2 yıl önce

Türkiye Acil Tıp Derneği Toksikoloji Grubu Başkanı Dr. Ayça Açıkalın Akpınar; son günlerde sahte alkol tüketiminden hayatını kaybeden insanların arttığına dikkat çekerek, "Sahte alkol ile gerçek alkolü ayırt etmeleri tadından, kokusundan ya da renginden maalesef mümkün değil. O nedenle kesinlikle ruhsatlı yerlerden alınmış, kapalı, kutusu olan, üzerinde barkodu olan içecekleri tüketmelerini öneriyoruz" dedi.
Son günlerde özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde birçok kişinin hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen sahte alkol ile ilgili Türkiye Acil Tıp Derneği Toksikoloji Grubu Başkanı Dr. Ayça Açıkalın Akpınar uyarılarda bulundu. Erken tedavinin önemine değinen Akpınar; "Maalesef karbonmonoksit zehirlenmeleri, sahte alkol zehirlenmelerinde son zamanlarda artış meydana geldi. Bunların etkin tedavisi oldukça önemli. Genç erişkinler oldukça maruz kalıyor. Erken dönemde hem koruyucu önlem alarak maruziyetin olmaması en büyük hedefimiz özellikle metil alkol zehirlenmelerinde. Kesinlikle sahte alkol riski olabilecek barkodsuz, açıktan hiçbir alkolü içmemeleri en önemlileri. Ama tabi bir şekilde maruz kalırlarsa da çok erken dönemde bulanık görme, genel durum bozukluğu, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlar olursa hızlıca en yakın hastaneye başvurmalarını öneriyoruz. Erken tedavi bu hastalıkta oldukça önemli" dedi.
Sahte alkolün renk ve tatla ayırt edilemeyeceğinin altını çizen Dr. Akpınar; alkol kullanan kişilerin barkodlu içecekler tüketmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar; "Sahte alkol ile gerçek alkolü ayırt etmek tadından, kokusundan ya da renginden maalesef mümkün değil. O nedenle kesinlikle ruhsatlı yerlerden alınmış, kapalı, kutusu olan, üzerinde barkodu olan içecekleri tüketmelerini öneriyoruz. Açıktan alınmış her içecekte böyle bir risk olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Basketbol ING Erkekler Türkiye Kupası’nda olaylı yarı final

2025-02-15 00:07 - Spor

Aydın’da kaçak sigara operasyonu

2025-02-13 20:28 - Asayiş

Niğde’nin nüfusu azaldı

2025-02-13 12:58 - Güncel

Diyarbakır’ın 1960’taki Hali Ortaya Çıktı!

2025-02-11 10:36 - Diyarbakır

DEM Parti yönetimi döneminde Batman Belediyesine alınan 192 kişinin iş akdi feshedildi

2025-02-15 00:17 - Asayiş

O ilimizde toplu taşımaya dev zam

2025-02-10 15:51 - Bölge

Kapan ailesinin mutlu günü

2025-02-11 11:23 - Diyarbakır

Siverekli çocuklar karacadağ’da unutulmaz bir gün geçirdi

2025-02-16 10:57 - Güncel

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın’a ’ev hapsi’ kararı

2025-02-15 17:32 - Asayiş

EĞil'de TOKİ'nin 2. Etap Konut Projesi Hayata Geçiyor

2025-02-11 10:56 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Frank işareti tek başına kalp hastalığı belirtisi değildir

13:12 - Sağlık

SGK’dan ilaç ve tedavi düzenlemesi

11:11 - Sağlık

Siirt te 124 doktor atandı

09:51 - Sağlık

Anne ve kızı 14 yıl arayla yakalandıkları meme kanserini yendi

09:45 - Sağlık

Samsun Şehir Hastanesinde ağrısız ablasyon dönemi: Genel anestezi ile kalp ritim bozukluğuna başarılı müdahale

09:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da mevsim değişti, vitrinler yenilendi

14:40 - Diyarbakır

Diyarbakır’da önemli ziyaret

14:35 - Diyarbakır

Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan BİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’ne ziyaret

14:08 - Diyarbakır

Diyarbakır’da velilerden çocuk giyimi için çağrı

13:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sokak ortasında uçan tekmeli ve yumruklu kavga

13:34 - Diyarbakır