?>

Samsun’daki ’hastalıktan ari işletme’ sayısı 8’e yükseldi

Ekonomi - 1 yıl önce

SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, şehir genelindeki ’hastalıktan ari işletme’ sayısının 8’e yükseldiğini açıkladı.
Samsun’da hastalıktan ari işletme sertifikası almaya hak kazanan işletmelerin sayısı artmaya devam ediyor. Daha önce Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde toplam 7 ari işletme bulunurken, son olarak Kavak ilçesi Tepecik Mahallesi’nde faaliyet gösteren besiciye ait 118 baş kapasiteli işletme, sertifika almaya hak kazandı. Böylece Samsun’daki ari işletme sayısı 8’e yükseldi.
Sertifika, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle İl Müdürü İbrahim Sağlam tarafından işletme sahibi Seher Bayram’a takdim edildi. Sağlam, yaptığı açıklamada hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesinin önemine vurgu yaparak, "Amacımız, ilimizde süt hayvancılığı yapan tüm işletmelerimizi ari işletme statüsüne almaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi’, sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu hastalıklarıyla etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla uygulanmaktadır. Bu proje, kaliteli ve sağlıklı süt üretiminin yanı sıra, ülkemizin Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için önemli bir zemin oluşturmaktadır" dedi.
Her dişi buzağıya 4 bin TL destek ödemesi
Öte yandan ari işletme sertifikası alan süt sığırı işletmeleri devlet desteklerinden de faydalanabiliyor. 2024 yılı itibarıyla bu işletmelerde doğum yoluyla katılan her dişi buzağı için 4 bin TL, onaylı süt çiftliklerinde ise her dişi buzağı başına ek olarak 600 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Ayrıca, ari işletme sertifikasına sahip işletmeler süt destekleme prim ödemelerini 3 kat fazla alabiliyor. İl genelinde hastalıktan ari işletmelerin sayısının artırılması hedeflenirken, üreticilere bu konuda teşviklerin sunulmaya devam edileceği belirtildi.

Ari işletme nedir?

Hayvanları kayıt altına alınmış, teknik sağlık ve hijyenik şartları sağlayan, laboratuvar kontrolleri sonucu tüberküloz ve bruselloz hastalıklarını taşımadığı belirlenen işletmelere ‘hastalıktan ari işletme’ deniliyor.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kars’ta hasta buzağısını aracıyla veterinere getirdi

2025-02-22 14:48 - Güncel

Marka hakkı ihlali nedir!

2025-02-21 16:06 - Bilim ve Teknoloji

2025'te Madeni Para Üretimi Dönüşüme Giriyor

2025-02-21 14:00 - Ekonomi

Diyarbakır'ın en zenginleri nerede yaşıyor

2025-02-18 14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Boşanma Sayısı 55 Kat Arttı!

2025-02-24 15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ramazan Pidesi Fiyatlarında Değişiklik Yok

2025-02-23 15:31 - Diyarbakır

Ahlat Devlet Hastanesine yeni bilgisayarlı tomografi cihazı kazandırıldı

2025-02-19 14:53 - Sağlık

Kansere Gülümse Derneği, Diyarbakır'da Kanser Hastalarına Umut Oluyor

2025-02-20 16:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da alan yok kiralayan çok!

2025-02-23 16:26 - Diyarbakır

Botsvana'da sel: 7 ölü

2025-02-22 16:38 - Dünya

İlgili Haberler

Made in EU, Türk sanayicisine moral oldu

12:49 - Ekonomi

Manisa’da toplu ulaşımda indirim

13:30 - Ekonomi

Akaryakıtta Beklenen Büyük Zam Geri Çekildi mi!

00:34 - Ekonomi

Gece Yarısı Zammı: Motorine 12,45 TL, Benzine 3,68 TL Artış Bekleniyor

13:39 - Ekonomi

Turkcell ile ULAK’tan 6G için ortak adım

10:44 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çermik’te Okullarda Deprem Tatbikatı

19:40 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Seyir Halindeki Tır Alevlere Teslim Oldu

19:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Modern Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi

16:41 - Diyarbakır

Jandarma KADES uygulaması tanıtıldı

15:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da vatandaşlardan özel halk minibüslerine tepki

15:16 - Diyarbakır