?>

Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladı

Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kadınların ellerinde zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Şanlıurfa’da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından Ağustos ayı başında hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor. Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isot, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 150 ila 300 lira arasında satışa sunuluyor.
İsot üreticilerinden Zübeyir Polat, zor bir iş yaptıklarını belirterek, “Biberi hal pazarından alırız. Halden aldıktan sonra burada işçilerin yardımıyla biberin kökü çekilir. Bu sefer makine yardımıyla biberin tohumu ayrılır. Tohumu ayrıldıktan sonra 3-5 parçaya ayrılır, sergiye serilir. Kurutma aşaması başlar. Hem isotun acısı hem de güneşin sıcaklığı altında biber işi çok zor. Zahmet bir iştir. Sabah 05.30 - 06.00’dan akşam saat 20.00’ye kadar işimiz devam eder. Fiyatlar değişiyor. Sabit bir fiyat şimdilik yok” dedi.
İsot yapımında çalışan kadınlardan Elif Demir, “Kadınlar isotu saplarından ayırıyoruz. Biz de makinelerde çekiyoruz. Makineden işlendikten sonra el arabaları ile bezlerin üzerine seriyoruz. Kuruduktan sonra tırmıkla üzerinden geçiyoruz. Topluyoruz, çadırı açıp tere koyuyoruz. Ter işleminden sonra siyah rengini alıyoruz. Ardından tekrar makinelerden geçirip eliyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Yevmiyemiz 300 TL’dir” şeklinde konuştu.
İsot yapımında çalışan kadınlardan Meryem Demirkır ise “Sabah saat 06.00’da geliyoruz. Geldiğimiz gibi sergileri açıyoruz. Serme işlemi sonrası isotları karıştırıyoruz. Diğer kadınlar gibi bizde isot yapımında çalışıyoruz. Yoruluyoruz, ellerimiz yanıyor ve nasır tutuyor. Mecbur olduğumuz için üşenmeden çalışıyoruz. Bizim işimiz böyle birkaç aylığına böyle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

Ekonomik güven endeksi açıklandı

2023-08-29 10:21 - Ekonomi

Rusya: Erdoğan - Putin görüşmesi yakında yapılacak

2023-08-29 00:46 - Dünya

Batı Şeria'da 24 saatte 18 direniş eylemi: 3 yaralı

2023-08-30 11:43 - Dünya

Şanlıurfa’da isotun acı serüveni başladı

2023-08-30 11:54 - Ekonomi

Belediyenin sera ve tarlalarında biber hasadı başladı

2023-08-25 11:32 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 84,19 dolar

2023-08-28 10:44 - Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplanıyor

2023-08-29 00:09 - Ekonomi

Hawaii'deki yangınlarda 338 kişiden haber alınamıyor

2023-08-26 07:57 - Dünya

Genç hafızlara taç giyme töreni yapıldı

2023-08-29 11:12 - Eğitim

Balıkçılar bol hamsi bekliyor

2023-08-29 12:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

İzmir’in verimli tarım arazilerinde ’yeşil altın’ hasadı

16:06 - Ekonomi

Valilik yaptı, belediye bozdu

10:12 - Ekonomi

O ilimizde topraksız marul yetiştiriciliği başladı

09:51 - Ekonomi

Düzce’de Manda Yetiştiriciliği Gelişiyor: 17 Damızlık Manda Boğası Üreticilere Teslim Edildi

12:43 - Ekonomi

Ford Otosan, Kadınları STEM Alanlarında Güçlendirmek İçin "Gelecek Hayalim Zirvesi"ni Düzenliyor

11:59 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Sosyal Medya Alarmı

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Etkili: Kentte Bahar Tadında Bir Gün

16:09 - Diyarbakır

Amedspor’dan Zirve Hamlesi: Bandırmaspor’u 2-1 Geçti, Liderliği Aldı

16:04 - Diyarbakır

Sur’da dikkat çeken etkinlik

15:43 - Diyarbakır

Bağlar'da İşçiler Ücretlerini 8 Aydır Eksik ve Sosyal Hakları Ödenmiyor

15:41 - Diyarbakır