?>

Sel felaketi sonrasında Balıklıgöl'de son durum ne?

Selin vurduğu Şanlıurfa'da Balıklıgöl'ün adeta çamur deryasına dönmesi ile ilgili açıklamada bulunan Çevre Koruma Vakfı Balıklı Göl Teknik Komisyonu Üyesi Ömer Sait Kılıç, göldeki suda zamanla açılma olacağını belirterek merak konusu olan balıkların güvenli bölgelere çekildiğini ifade etti.

Güncel - 3 yıl önce

Kuvvetli yağış merkez ilçelerde sele neden olurken sel nedeniyle cadde ve sokaklar nehre dönmüş, altgeçitler de suyla dolmuştu.
Hem Şanlıurfa hem de Adıyaman'da ev ve işyerlerini su basarken aşırı yağış nedeniyle dereler taştı, bazı yollarda çökmeler meydana geldi.
Çok sayıda araç sel suları nedeniyle sürüklenirken alt geçitlerde birçok araç mahsur kalarak sulara gömüldü.
Tarihi Balıklıgöl selden dolayı çamurlu su ile kaplanırken balıklar gözden kaybolmuştu.
Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu (MYO) Su Ürünleri Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Ömer Sait Kılıç, Balıklıgöl'ün son durumu hakkında İLKHA'ya konuştu.
"Balıklıgöl'ün oksijen değeri 8 miligram/litre seviyelerindedir"
Ömer Sait Kılıç
Balıklıgöl'deki çamurun çökmesinin ve kaynaktan gelen suyun ardından suda açılma olacağını ifade eden Kılıç, "Meydana gelen sel felaketi dolayısıyla Topdağı Mağaralar bölgesinin ve Karakoyun Deresi'nin taşması sonucu Balıklıgöl'ü 1 buçuk metre seviye yüksekliğinde sel ve çamur kapladı. Su geri çekildi. Temizlikler yapılıyor. Balıklar stres altında olduğu için göremiyoruz. Stok havuz dediğimiz havuzlarda, mağaracıklarda kendilerini güvene hissettikleri bölgelere çekiliyorlar. Anlık olarak bulanıklık, sıcaklık ve oksijen gibi değerleri takip ediyoruz. Balıklıgöl'ün oksijen değeri 8 miligram/litre seviyelerindedir. Bulanıklık yüksektir fakat kaynak suyu temiz olarak geliyor. Gelen çamur selin getirdiği çamurdur. Çamurun çökmesi ve kaynaktan gelen suyun devamlılığından sonra suda açılma olacak. Bu sürece bağlıdır. Deprem sürecinde 15-20 gün sonra su açılmıştı." dedi.
"Balıklar şu anda stok yerlerinde bulunuyor"
Balıklıgöl'de balık ölümlerine rastalamadıklarını belirten Kılıç, "Balıklar güneşli havada daha çok ortaya çıkmaya başlar. Stresin kalkmasını bekliyoruz. Balıklarda ölümle ilgili bir durum göremedik. Dışarıya taşan balık ölümleri görmedik. Balıklar şu anda stok yerlerinde bulunuyor. Balıklıgöl'ün balıklarının etrafa dağıldığına dair ihbarlar geliyor. Hatta Şanlıurfa'nın yaklaşık 6 kilometre uzaklığında Balıklı Göl balığı diye balık getirdik. İhbarları değerlendiriyoruz. Taşan balıklar kendi kanallarına gidiyor. Daha sonra cullap vasıtasıyla diğer kanallara geçiyor. Kaybolan balıklar kendi yuvalarından çıkıp ortamlarına geri dönecek. Bu da streslerinin dağılmasına bağlıdır. 1 hafta-10 gün içerisinde inşallah güzel şeyler göreceğiz." diye konuştu.
"Balıkların kirliliğe dayanırlıkları çok yüksektir"
Sudaki kirliliğin balıkları etkilemediğini aktaran Kılıç, "Bu balıklar, sazangil familyasına mensup olduğu için kirliliğe dayanırlıkları çok yüksektir. Örneğin alabalık türü bir balık olsaydı çamura dayanamazdı ama sazangil türü balıkların dayanımları çok yüksek olduğu için onlar için stres oluşturmuyor. Hatta bu balıkların doğal ortamlarında çamur olmasını istiyoruz. Bu çamurda zaten dibe çökecek. 15-20 gün hatta 1 ay sonra dipteki çamuru görmeye başlayacağız. Daha sonra bir temizlik faaliyetine gireriz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

6'ncı kattan düşen görme engelli genç kız hayatını kaybetti

2023-03-12 11:11 - Güncel

Ankara Valiliğinden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

2023-03-11 06:58 - Güncel

9 yıldır kayıp Malezya uçağı MH370 ile ilgili yeni gelişme

2023-03-11 23:46 - Güncel

Sel felaketinde can kaybı 16'ya yükseldi (Videolu)

2023-03-16 16:24 - Güncel

Konteyner ithalatında vergi sıfırlandı

2023-03-10 13:15 - Güncel

Meteoroloji İstanbul dahil 57 kent için uyarı verdi

2023-03-12 10:10 - Güncel

YSK: Seçim takvimi 18 Mart olarak belirlenmiştir

2023-03-13 12:18 - Güncel

Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı 47 bin 975 oldu

2023-03-11 19:14 - Güncel

LGS tarihi açıklandı

2023-03-12 10:15 - Güncel

Depremzedenin dün geri döndüğü evde yangın çıktı

2023-03-16 14:14 - Güncel

İlgili Haberler

"Sigorta şirketlerinin verdiği kararlar her zaman nihai değildir"

10:09 - Güncel

Su yüzeyindeki görsel şöleni dron kamerasına yansıdı

10:10 - Güncel

Başkan Karabatı’dan Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne Yakın Takip

10:14 - Güncel

ATM’de bulduğu parayı zabıtaya teslim etti

10:35 - Güncel

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği

10:39 - Güncel

Günün Manşetleri

Bismil’de Hasat Öncesi Büyük Kayıp

13:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da sağlıkta şiddet tepkisi

13:13 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden Bölge Ekonomisine Stratejik Hamle

13:04 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yürekleri ağza getiren kaza

12:49 - Diyarbakır

Nevin İl’i Son Yolculuğuna Uğurladı: Kadınlar Tabutunu Omuzladı

12:48 - Diyarbakır