?>

Sivrisineklerle Mücadelede Ekolojik Koşullar önemli

Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, sıcaklıkların sivrisinek üremesini artırdığını belirterek, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hızla artabileceğine dikkat çekti.

Diyarbakır - 2 yıl önce

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, sivrisineklerin üremesine zemin hazırladığını belirtti. Özellikle yaz aylarına doğru artış göstermesi beklenen sivrisinek sayısının, zamanında alınacak önlemlerle kontrol altına alınabileceğini ifade etti.
Sivrisineklerin, sıcak hava nedeniyle üremeye devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Satar, “Yaz mevsiminde sivrisinek popülasyonunun artışını engellemek için şimdiden müdahale edilmesi gerekiyor. Özellikle larva döneminde yapılacak mücadeleler, daha etkili sonuçlar verebilir. Ancak bu mücadelenin, bölgenin ekolojik özelliklerine göre özelleştirilmiş yöntemlerle yapılması gerektiğini unutmamalıyız" dedi.
Sivrisineklerin sadece rahatsızlık yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda sıtma, dang humması ve Zika virüsü gibi ciddi hastalıkların yayılmasına da neden olduğunu belirten Prof. Dr. Satar, bu sebeple sivrisineklerle mücadelenin yıl boyunca sürmesi gerektiğini ifade etti. “Özellikle kışın, kapalı alanlarda biriken su birikintileri, menfezler, ahırlar ve tıkanmış oluklar, sivrisineklerin üremesi için uygun alanlar oluşturuyor. Bu noktada doğal avcılar olarak görev yapan örümcekler, kurbağalar, bazı kuşlar ve balık türlerinin yaşam alanlarını koruyarak da dolaylı yoldan mücadele edebiliriz” dedi.
Sivrisineklerle mücadele konusunda bölgesel farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Satar, Marmara Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında aynı stratejilerin uygulanmasının verimli olmayacağına dikkat çekti. "Bölgenin ekolojik koşullarına uygun çözümler geliştirilmesi, başarı oranını artıracaktır" şeklinde konuştu.
Sivrisineklerin, sadece insanlara değil, besi hayvanlarına ve evcil hayvanlara da hastalık taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Satar, bu tehditlere karşı doğrudan ve dolaylı müdahalelerin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Haftanın Öne Çıkanları

Sultan Şeyhmus Kimdir? Türbesi Nerede ve Hangi Kerametlere Sahiptir?

2024-11-16 00:56 - Diyarbakır

Ramazan Hoca'nın kabri nerede!

2024-11-13 17:47 - Diyarbakır

Diyarbakır 'da kaç Peygamberin kabri var?

2024-11-14 16:39 - Diyarbakır

Diyarbakır’da otomobil alevlere teslim oldu

2024-11-14 16:07 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın meşhur burma kadayıfını evde yapın! İşte tarifi

2024-11-17 02:44 - Diyarbakır

Önce buz kesti, sonra sis şehri örttü

2024-11-13 12:59 - Bölge

Bin kişinin kan şekeri ölçüldü!

2024-11-16 15:32 - Sağlık

O ilimizde işsizlik oranı yüzde 8,6 oldu

2024-11-11 14:44 - Ekonomi

İlaçlama kurbanı Altay Toprak bebeğe acı veda

2024-11-15 17:44 - Asayiş

9 katlı binalar iş makinesinin yıkıldı

2024-11-13 12:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyarbakır’da kırmızı ev tedirginliği

16:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şerbetçiler vatandaşları gülümsetti

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır'da markette pes dedirten hırsızlık

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da şiir ve müzik aynı gecede buluşacak

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da boya çalışması sırasında tiner alarmı

13:18 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da kırmızı ev tedirginliği

16:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şerbetçiler vatandaşları gülümsetti

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır'da markette pes dedirten hırsızlık

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da şiir ve müzik aynı gecede buluşacak

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır Şehitlik’te elektrik altyapısı yenilendi

13:21 - Diyarbakır