?>

Spotçular: Hem sıfır hem de ikinci el eşyalarda fiyatlar yüksek

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde ikinci el alım-satım yapan esnaf, yeni ev eşyaları ile ikinci el eşyaların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı piyasasının durgun olduğunu belirttiler.

Güncel - 3 yıl önce

Mardin'de sıfır ev eşyaları yanında ikinci el eşyalarda da artış gözlenmesi nedeniyle ikinci el eşya satan esnaf, sıfır eşyalara nispeten ikinci el eşyalara biraz daha rağbet olduğunu aktardılar.
20 yıldır ikinci el eşya alım-satım yaptığını belirten Mehmet Şirin Öz, ikinci el eşyaların da fiyatlarının yükseldiğini ancak yeni eşyalara nispeten daha rağbet olduğuna dikkat çekti.
Esnaf Öz, "Bu işi en az 20 yıldır yapıyoruz. Şu an ikinci el eşyalara yeni eşyalara nispeten biraz daha rağbet var var ama çok fazla değil. Yeni eşyalarda olduğu gibi ikinci el eşyalarda  da fiyatlar yükseldiğinden alım gücü fazla değil. Eşyaları eksiyip değiştirmek isteyenler de hem sıfır eşyaların hem de ikinci el eşyaların fiyatları artış gösterdiğinden değiştiremiyorlar." ifadelerini kullandı.
"Beyaz eşyalarda fiyatlar oldukça yükselmiş"
Sıfır ev eşyası ile ikinci el eşyaların arasındaki fiyat farkını açıklayan Öz, "Çoğunlukla bütün kesim aileler de spotçuluğa yöneliyorlar. Durumu iyi olan aileler de rağbet ediyorlar. Beyaz eşyalarda fiyatlar oldukça yükselmiş. Mesela bir buzdolabı yeni 8 bin liranın aşağısında yok. Ona nispeten ikinci el eşyalar da yükselmektedir. İkinci el buzdolabı 2 ila 3 bin arasında değişim gösteriyor. İnsanlar bu konuda gerçekten zorlanıyorlar, güçleri yetmiyor. O anlamda bir çamaşır makinesinin yenisi 5 bin liradan başlarken ikini eli 1500 ila 2 bin arasında gidiyor. En çok satılanlar da beyaz eşya ve oturma gruplarıdır." şeklinde belirtti.
"Bazı eşyalar hurdalığa gideceğine biz onun bakımını yapıp hem israftan kaçınıyor hem de millete faydalı oluyoruz"

 

Kendilerine gelen arızalı eşyaları bakımdan geçirip çevreye ve insanlara kazandırdıklarını belirten Öz, "İkinci el eşyalar bize getirilince ilk önce gözden geçiriyoruz. Mobilya olsun diğer eşyalar olsun bakımdan geçirip satışa hazırlıyoruz. Arızası büyük olanı hurdalığa, diğer hafif arızalıları da bakımdan geçirip satıyoruz. Bazı eşyalar hurdalığa gideceğine biz onun bakımını yapıp hem israftan kaçınıyor hem de millete faydalı oluyoruz. Bir sürü arızalı eşya çöpe gitmekten kurtuluyor. Bu gerçekten çevreye büyük bir katkıdır. Ayrıca memlekete yeni gelen öğretmeler ve üniversite için gelen öğrenciler de ikinci el eşyalara rağbet ediyorlar." şeklinde konuştu.
"Bize gelen ikinci el eşyaları test ve bakımdan geçirip öyle satışa sunuyoruz"
İkinci el ev eşyaların piyasasının biraz daha durgun olduğunu ifade eden esnaf Şahin Karıksız, "Piyasa biraz durgun ve eşyalar da oldukça pahalı durumdadır. Klima ve oturma grubuna ve beyaz eşya daha çok alınıyor. Yeni fiyatlar ile ikinci el eşyalar arasında uçurum var. Eşyalara göre fiyat farkı olanlar da var tabi. Bize gelen ikinci el eşyaları test ve bakımdan geçirip öyle satışa sunuyoruz. Eşyaları aldığımız gibi satmıyoruz. Şu an sıfır eşyalara rağmen ikinci el eşyalara rağbet söz konusudur. Çünkü sıfır eşyalarda fahiş fiyatı baya yükselmiş durumdadır. Orta kesim ve dar gelirli aileler daha çok rağbet etmektedir. Fiyatlarına göre eşya satın alıyorlar." ifadelerine yer verdi.
"Gerçekten piyasada büyük bir kriz var"
Piyasanın eskiye göre daha durgun olduğunu belirten esnaf Ramazan Sakin ise, "Bu günlerde piyasa eskiye göre fazla hareketli değildir. Geçen senelere göre piyasa biraz daha iyiydi ama fahiş fiyatlardan biraz durgunluk var. Toplu eşya satımı yapıyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinası, koltuk takımı vesaire eşyaları satmaktayız. Fiyatlar çok fazla pahalı olduğundan artık insanlar ellerindeki eşyaları değerlendirmeye çalışıyorlar. Eskimiş eşyaları atamıyor veya değiştiremiyorlar bile. Gerçekten bu konuda büyük bir kriz var." ifadelerini aktardı.
Sakin, fiyat listelerinin haftada bir güncellendiğine dikkat çekerek, "Haftada bir fiyatlar güncelleniyor. Haftalık olarak güncel fiyat listesini bize gönderiyorlar. Artık sattığımız eşyaların yerini doldurmakta zorluk çekiyoruz. Yetkililerden tek çağrımız fiyatların sabit olmasıdır." ifadelerini kaydetti. 
Haftanın Öne Çıkanları

Yarıyıl tatili yarın sona eriyor

2023-02-05 11:31 - Eğitim

54 ilde kar yağışı bekleniyor

2023-02-01 09:41 - -

Diyarbakır annesi Aydan Arslan: “Biz evlatlarımızı HDP’den istiyoruz” (Videolu)

2023-02-01 11:37 - Güncel

Diyarbakır tarımı çığır açtı (Videolu)

2023-02-02 11:43 - Ekonomi

İran: İsfahan'daki askeri tesise saldırıdan işgal rejimi sorumlu

2023-02-02 11:39 - Dünya

Diyarbakır'da minibüs, park halindeki tıra çarptı: 3 yaralı

2023-02-03 10:05 - Güncel

Danıştay'dan 34 ilaç için karar

2023-01-30 14:01 - Güncel

Yazar Gönül: Okumak, erdemli ve faziletli insan olmaya hizmet etmeli

2023-02-04 11:48 - Eğitim

Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Doğan: Okuma alışkanlığı evde başlar

2023-02-04 14:05 - Eğitim

Brent petrolün varili 84 dolar seviyesinde

2023-01-31 11:12 - Güncel

İlgili Haberler

ÇEDES projesi kapsamında öğrenciler manevi değerlerle buluştu

16:21 - Güncel

Dondurucu soğuklara rağmen gondol keyfi Eskişehir’in gezi rutininden çıkmadı

10:24 - Güncel

’360 KAYSERİ’ yayında

10:39 - Güncel

Aydın’ın sağlık üssünde sona doğru

10:42 - Güncel

Başkan Hızar’dan gövde gösterisi

10:42 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Sosyal Medya Alarmı

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Etkili: Kentte Bahar Tadında Bir Gün

16:09 - Diyarbakır

Amedspor’dan Zirve Hamlesi: Bandırmaspor’u 2-1 Geçti, Liderliği Aldı

16:04 - Diyarbakır

Sur’da dikkat çeken etkinlik

15:43 - Diyarbakır

Bağlar'da İşçiler Ücretlerini 8 Aydır Eksik ve Sosyal Hakları Ödenmiyor

15:41 - Diyarbakır