?>

"Srebrenitsa" genelgesi Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'te 8 binden fazla insanın katledilmesinin insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtildi.

Güncel - 2 yıl önce

"11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede, şu ifadelere yer verildi:

"11 Temmuz 1995 günü Bosna Hersek'te sekiz binden fazla insanın katledilmesi nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa'da yaşanan ve II. Dünya Savaşından sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihli kararla 11 Temmuz 'Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü' olarak kabul edilmiştir.
Mezkûr Karar'da tarihsel bir olay olarak Srebrenitsa soykırımından sorumlu olanlar da dâhil olmak üzere uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan hüküm giyenleri yücelten eylemler çekincesiz şekilde kınanmaktadır. Ayrıca üye devletlere; soykırımın inkârını, çarpıtılmasını ve gelecekte benzer olayların meydana gelmesini önlemek için uygun programların eğitim müfredatına dâhil edilmesi tavsiye edilmektedir.
Bu kapsamda Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarının anısına ve onuruna düzenlenecek özel anma etkinlikleri, eğitim ve halkı bilinçlendirme faaliyetleri vasıtasıyla tüm dünyada farkındalık oluşturmak için kabul edilen 11 Temmuz Günü; acıların paylaşılması, soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanması amacıyla Ülkemizde de 'Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü' olarak yâd edilecektir.
11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikler Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir.
Bu çerçevede tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim." 
Haftanın Öne Çıkanları

Brent petrolün varil fiyatı 86,66 dolar

2024-07-03 10:21 - Ekonomi

Dolar ve euro güne yükselişle başladı

2024-07-04 09:37 - Ekonomi

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, HAMAS heyetiyle görüştü

2024-07-05 11:43 - Dünya

Dicle Üniversitesi Hastanesi Kantininde Yangın Paniği

2024-07-09 11:23 - Diyarbakır

Maymun çiçeği virüsü yayılıyor

2024-07-05 09:23 - Sağlık

Dicle Nehri'nde Kayıp Zühre Elma'nın Cansız Bedeni Bulundu

2024-07-09 23:16 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kum yüklü kamyon devrildi

2024-07-06 17:14 - Güncel

Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başlıyor

2024-07-08 07:03 - Güncel

Şanlıurfa'da hareket halinde alev alan tır söndürüldü

2024-07-04 15:17 - Güncel

Ağrı'da bazı köylere ulaşım sağlanamıyor

2024-07-10 00:42 - Bölge

İlgili Haberler

Antakya’da yer fıstığı üretimi yapılan araziler incelendi

09:49 - Güncel

Alzaymır Merkezi’nde yeniden hayata tutundu

16:37 - Güncel

Atletizmde 9 yıldır kırılamayan Türkiye rekoru kırıldı

16:41 - Güncel

Polislerden şehit ailelerine anlamlı ziyareti

16:45 - Güncel

İkinci El Otomobil Düzenlemesi Uzatıldı

12:30 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Su Kanalları ve Barajlara Giriş Yasaklandı

23:25 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Saklı Cennetleri Keşfedilmeyi Bekliyor

17:01 - Diyarbakır

Diyarbakır'da tehlikeli serinlik

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 600 Yataklı Yeni Hastanenin Yanına 400 Yataklı Ek Blok Geliyor

16:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 600 Yataklı Yeni Hastanenin Yanına 400 Yataklı Ek Blok Geliyor

16:57 - Diyarbakır