?>

Suya kavuşan köyde arazi fiyatları değerlendi, geri dönüşler başladı

Kilis merkeze bağlı Demirciler köyüne gölet yapılmasının ardından köy arazileri suya kavuştu. Susuzluktan dolayı göç etmek zorunda kalan köy halkı ise köye geri dönmeye başladı.

- - 3 yıl önce

Kilis merkeze bağlı Demirciler köyüne gölet yapılmasının ardından köy arazileri suya kavuştu. Köyde çiftçilik yapan vatandaşlar, suyun gelmesiyle birlikte tarım alanlarında çeşitli ürünler yetiştirmeye başladı. Bu sayede arazi fiyatları da yükseldi. Köyde biber domates, salatalık gibi su ihtiyacı fazla olan tarım ürünlerinin üretimi arttı.

Atık bir haldeki köyün tarlalarını sulamadan sonra çehresinin değiştiğini dile getiren Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Köyde yaşayan vatandaşlar daha önceden ormancılık işleriyle uğraşarak ve geçimlerini ormandan ağaç keserek devlete katkı sunuyorlardı. Şu anda sulamayla bölgenin çehresi değişti. 2019 yılında bölgede yapılan Demirciler Sulama Göleti 2019’da sulamaya geçti ve 700 dekar alan sulanmaya başladı. Bu köyde vatandaşlar daha önce dışarıya giderken şimdi ise tersine göç başladı. Okuyan öğrenciler üretime katkıda bulunmak için üretim yapıyor. Türkiye’de ikinci olan biberde harıl harıl çalışmalar başladı. Daha önce burası atıl durumdaydı, şu anda atıl durumda olan yerlerin sulamayla birlikte çehresi değişti. En lüks evler bu köyde, bu da su ve çiftçiliğin sayesinde’’ dedi. ‘‘Devletimiz sağolsun suyumuz geldi, her şey güzelleşti’’ Suyun gelmesiyle ülkeye ve köye katkı sağlandığını dile getiren Halife Şaor, ‘‘2019 yılında gölet tamamlandı. 2020 yılında kooperatifi kurmuş olduk. Köyümüzde suyun gelmesiyle her şey değişti ve çok güzel oldu. Devletimize de, milletimize de teşekkür ederim. Suyun gelmesiyle biz çok mutlu olduk. Emeği geçen herkesin eline sağlık’’ ifadelerini kullandı.

Köye göletin yapılmasının ardından tarladan çıkmak istemediklerini söyleyen Demirciler köyünün ilk muhtarı Ali Rıza Şaor ise, "Köyümüz önce mezraydı, şimdi köy oldu. 1990’da ilk muhtarı bendim. Bu tarlalardan ektiğimizi alamıyorduk. Buğday olmuyordu ve su yoktu. Şimdi ise gerek gölet sayesinde yere sondaj vurduk ve eskiye göre her şey değişti. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum’’ şeklinde konuştu.
Çiftçilikle 4 çocuğunu okuttuğunu aktaran Ali Demir de, "Köyde daha önce geçim kaynağımız ve hayat şartlarımız çok zordu, tarım yoktu. Devletimiz sağ olsun, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çiftçilik ve hayvancılık sayesinde 4 çocuğumu okuttum ve memur yaptım. Gözlerim arkada kalmadı. Devletime ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi borç bilirim’’ diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa’da akaryakıt yüklü tankerde patlama

2023-07-07 10:03 - Güncel

Gram altında yeni rekor

2023-07-13 01:46 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi için Litvanya'ya gidiyor

2023-07-10 07:55 - Siyaset

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-07 09:16 - Ekonomi

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-10 09:13 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Güler ile ABD'li mevkidaşı telefonda görüştü

2023-07-11 07:42 - Siyaset

TBMM'de bu hafta teklifler yasalaşacak!

2023-07-10 01:00 - Siyaset

Bingöl Üniversitesi FTR Fakültesi ilk öğrencilerini alacak

2023-07-07 15:35 - Eğitim

İran ve Cezayir diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaştı

2023-07-08 14:39 - Dünya

Zelenskiy'den Karadeniz Tahıl Girişimi açıklaması

2023-07-13 01:51 - Dünya

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

15:29 - Diyarbakır

MHP Diyarbakır’da bayrak değişimi

14:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sağlık camiasını buluşturacak kongre

13:48 - Diyarbakır

Diyarbakır semalarında görsel şölen

12:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da acı olay: Elektrik akımına kapılan kadın yaşamını yitirdi

12:04 - Diyarbakır