?>

Tatlıyı iftardan en az 2 saat sonra tüketin

İftarda aşırı şerbetli ve yağda kızartılan hamur tatlılarından uzak durulması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu "İftar sırasında veya hemen sonrasında yapılacak tatlı tüketimi sindirim problemlerine ve kan şekeri bozulmasına neden olab

Sağlık - 9 ay önce

Ramazan’da sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden Dyt. Seda Nasuhbeyoğlu, vücudun iftara kadar uzun süre aç kalması nedeniyle, kan şekerinde düşme yaşanmasının doğurabileceği risklere ve tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

"Haftada 2 porsiyonu geçmeyin"

Ramazan’da uzun saatler aç kalınacağı için oluşacak kan şekeri düşüklüğü sebebiyle tatlı krizleri yaşanabileceğinin altını çizen Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, "Şeker hastalığınız yoksa haftada 2 porsiyonla sınırlı kalacak şekilde sütlü tatlılar tercih edilebilir. Ramazan ayında tatlı tüketmek istiyorsanız, diyet programınızdan 1 su bardağı süt, 1 dilim ekmek, 1 orta boy meyve hakkınızı eksilterek; haftada bir gün, 1 porsiyon sütlü bir tatlı, 1 porsiyon meyve tatlısı veya 1 porsiyon güllaç tüketebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"Evde yapacağınız sütlü tatlıları tercih edin"

Tatlı tüketiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktanın hazır satın almaktansa evde kendimizin yaptığı, içeriğini bildiğimiz sütlü tatlıların tercih edilmesi olduğunu vurgulayan Nasuhbeyoğlu, "İftarda aşırı şerbetli, yağda kızartılan hamur tatlılarından uzak durulmalıdır. İftar sırasında veya hemen sonrasında tatlı tüketimi, sindirim problemlerine ve kan şekeri bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle iftardan en az 2 saat sonra tüketilmesi daha doğru olacaktır" diye konuştu.

"Meyveli tatlılar posa ihtiyacını giderir"

Ramazan’da hangi tatlıların tüketilmesinin uygun olacağı hakkında açıklamalarda bulunan Dyt. Nasuhbeyoğlu, şunları söyledi: "Ramazan’da sütlaç, güllaç, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Böylece enerjisi düşük, protein, kalsiyum ve fosfor içeriği yüksek beslenilmiş olur. Meyve ve sütün birleştiği tatlılar, taze mevsim meyveleriyle hazırlanan kompostolar ve kuru incir, kayısı, hurma, üzüm gibi kuru meyvelerle yapılan hoşaflar tatlı tüketiminde en doğru seçenek olacaktır. Meyvelerle hazırlanan tatlıların tercih edilmesi ayrıca günlük posa ihtiyacına da katkı sağlayacaktır."

Öznur Demir

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mürüvvet Başdeğirmen anısına düzenlenen turnuvada şampiyon Parla

2025-03-10 02:43 - Spor

Kargodan 34 kaçak telefon ele geçirildi

2025-03-08 12:56 - Asayiş

Galatasaray puan farkını 7’ye çıkardı

2025-03-10 00:27 - Spor

Gönen’de marangoz atölyesinde yangın

2025-03-08 11:37 - Asayiş

Diyarbakır Bağlar'da silahlı kavga: 1 Yaralı

2025-03-03 21:09 - Diyarbakır

Vefat Haberi: Muhlis Karabulut Hayata Veda Etti

2025-03-04 20:23 - Diyarbakır

16 bin 500 aileye 24,7 milyon TL’lik yardım

2025-03-05 11:03 - Güncel

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonları: 1439 gözaltı

2025-03-03 11:59 - Asayiş

Amasya’da çiçek bamyanın fiyatı gram altını geçti, kilosu 3 bin 500 TL’den satılıyor

2025-03-06 08:33 - Ekonomi

Dicle Nehri'nde Tehlike Çanları Çalıyor: Su Seviyesi Alarm Veriyor

2025-03-06 14:02 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Sanayisi Uluslararası Şam Fuarı’nda Vitrine Çıktı

16:29 - Diyarbakır

Bülent Oğuz’dan Amedspor ve Diyarbakır Futbolu İçin Kritik Mesajlar

16:22 - Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Binasında İntihar Girişimi

16:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Minik Mucitlerden Geri Dönüşüm Dersi

14:56 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Camii’nin Altındaki Gizemli Geçit

14:37 - Diyarbakır