?>

Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik merkezi Eskişehir’de

Güncel - 7 ay önce

Dünyanın farklı noktalarından 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki çeşidinin bir araya getirildiği Eskişehir, bu alanda Türkiye’nin en zengin genetik kaynak merkezi olarak öne çıkıyor.
Yaklaşık 7 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği ile başlatılan proje çerçevesinde çalışma yapıldı. Dünyanın farklı noktalarından toplanan 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki, Eskişehir Orman Fidanlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nde bir araya getirildi. Merkezin, Türkiye’deki başka hiçbir fidanlıkta olmayan düzeyde çeşitlilik sunmasıyla öne çıktığı belirtildi. Bitkilerin gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanıldığı ifade edildi.
"Türkiye’nin hemen hemen hiçbir fidanlığında bulunmayan bir sayı"
Tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmalar yapan ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Katar, "Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından da bir kısmı olmak üzere 220’nin üzerinde tıbbi aromatik bitki türünü Eskişehir Orman Fidanlığı’nda topladık ve 40 dekarlık bir alanda bu bitkilerin genetik kaynaklarını oluşturduk. Daha sonra bu bitkilerin tanıtılması amacıyla yine Orman Fidanlığı’nın dış tarafında 40 dönümlük bir parsel oluşturuldu. Bu tıbbi bitkiler öğrenciler, üreticilerin ve halktan görmek isteyen bireylerin ziyaretine açıldı. Bitkiler sadece Eskişehir için değil, Türkiye’nin birçok iline de üretim amaçlı tohum, fide ve fidan geliştirilerek verilebiliyor. Halkımızın bunlardan kendisi üreterek temiz ve kalıntısız şekilde faydalanması gerekiyor. Organik olmasa bile en azından iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapan firmalardan temin edilecek tıbbi aromatik bitkilerin sağlıklı bir yaşam için hem gıda hem çay olarak kullanılmasını öneriyoruz" dedi.
"Altyapı oluşturma özelliğine sahip genetik kaynaklar barındırıyoruz"
Genetik çeşitlilik itibarıyla Türkiye’nin en zengin tıbbi aromatik genetik kaynak merkezinin Eskişehir’de olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Katar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tıbbi aromatik bitkiler gelecekte kozmetik sanayinde kullanıldığı gibi aynı zamanda gıdaların raf ömrünü uzatmak için ve işlenmiş gıdaların kullanılabilir şekilde raflarda tutulabilmesi için de kullanılıyor. Baharat olarak kullanılıyor. Çay olarak dünyanın her tarafında kullanıldığı gibi hem beşeri hem de zoonoz hastalıkları için bitkisel kökenli ilaçların geliştirilmesinde de kaynak oluşturuyor. Bu alanda bir altyapı oluşturma özelliğine sahip genetik kaynaklar barındırıyoruz."

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergani'den Bölgeye 24 Saat Hizmet

2025-11-30 13:07 - Diyarbakır

Bakan Yerlikaya: 346 şüpheliyi yakaladık

2025-11-30 14:52 - Siyaset

Muharrem İnce’ye verilen görev! CHP’de değişim

2025-11-30 15:36 - Siyaset

Atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

2025-11-29 14:24 - Siyaset

Erzincan’a yeni Kültür Merkezi Projesi hazır

2025-12-04 08:48 - Siyaset

Baykal ve Kılıçdaroğlu döneminde olmamıştı

2025-11-30 15:41 - Siyaset

Adalet Bakanı Tunç, adliye temel atma töreni için Bayburt’ta

2025-12-04 08:28 - Siyaset

Bilal Erdoğan’dan Cumhurbaşkanlığı Adaylığı İddialarına Yanıt

2025-12-02 15:01 - Siyaset

Silvan’da Hukuk Yatırımı: Yeni Adliye Sarayı Müjdesi

2025-12-03 12:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

2025-12-05 16:36 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Vali Tavlı: "15 Temmuz milli irade kahramanlarımız da sonsuza kadar minnetle anılacak"

15:22 - Güncel

6 mahalleye ulaşım sağlayan grup yoluna sıcak asfalt

15:38 - Güncel

Köylülerin ürettiği peynir coğrafi işaret tescili aldı

08:58 - Güncel

DOA ile 17 günde 33 milyon ambalaj geri dönüşüme kazandırıldı

11:31 - Güncel

Çinli genç Develi’de Müslüman oldu

11:32 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır