?>

Türkiye ve Irak'tan "terörle mücadele, güvenlik ve su" alanlarında ortak bildiri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile iki ülkenin üst düzey askeri ve güvenlik yetkililerinin Ankara'daki görüşmeleri sonrasında ortak sonuç bildirisi yayımlandı.

Güncel - 3 yıl önce

İki ülke heyetlerinin "terörle mücadele, güvenlik ve su" alanları başta olmak üzere ikili ve bölgesel konularda kapsamlı istişarelerde bulundukları belirtildi.

Bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"1. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan ve Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin, beraberlerinde iki ülkenin üst düzey askeri ve güvenlik yetkilileri olduğu halde 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara'da bir araya gelmişlerdir.
2. Görüşmede, iki ülke heyetleri terörle mücadele, güvenlik ve su alanları başta olmak üzere ikili ve bölgesel konularda kapsamlı istişarelerde bulunmuşlardır.
3. Taraflar, bu görüşmeler neticesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda daha da ilerletilmesi ve kapsamlı ve kurumsal bir mahiyette yürütülmesi üzerinde mutabık kalmışlar; bu yöndeki güçlü ortak siyasi iradelerini beyan etmişlerdir.
4. Görüşmelerde, Irak'ın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne atfedilen müşterek önem teyit edilmiştir. Taraflar ayrıca, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği çerçevesinde PKK'nın oluşturduğu tehditleri de ele almışlardır.
5. Taraflar, bölgesel güvenlik, istikrar ve refahın ortak stratejik bir vizyon çerçevesinde ticaret, yatırım, ulaştırma, altyapı gibi işbirliği alanlarında sağlanacak ilerlemeyle mümkün olacağının altını çizmişlerdir. Bu bağlamda, Irak'ın ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağı değerlendirilen Kalkınma Yolu Projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi için atılması gereken adımlar istişare edilmiştir.
Taraflar iklim değişikliği ve su konularındaki müşterek sınamaları ele alarak, bu sınamalarla mücadele amacıyla kurulmuş Ortak Daimi Komite'nin çalışmalarının devamını kararlaştırmışlardır.
6. Son olarak, Türkiye Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti, bu konulardaki görüşme ve temasların düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kalmışlardır."
Haftanın Öne Çıkanları

Bölgenin 2'inci AVM'si yıkıldı

2023-12-17 12:39 - Diyarbakır

Başkan Yalçın TİTAK’ta 4. döneme başladı

2023-12-18 15:53 - Diyarbakır

Perakende satış hacmi yıllık yüzde 13,7 arttı

2023-12-13 10:43 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı lokanta ve kafelere fiyat listesi zorunluluğu getirdi

2023-12-19 06:58 - Ekonomi

Cizreli öğrenciler Yerli Malı Haftasını TOGG ile kutladı

2023-12-15 14:35 - Ekonomi

film gibi olay kamerada!

2023-12-18 10:56 - Asayiş

Ehliyetsiz sürücünün kullandığı motosiklet otomobille çarpıştı: 1 yaralı

2023-12-13 14:49 - Asayiş

Lüks cip küle döndü

2023-12-13 14:34 - Asayiş

Düzensiz göçmenler sondanda kurtarıldı

2023-12-19 10:15 - Asayiş

Dev tekstil fabrikası Cizre'de geçim kaynağı oldu

2023-12-17 12:56 - Bölge

İlgili Haberler

Şuhut’un tescilli keşkeği ve meşhur patatesi Gastro Afyon’da tanıtıldı

10:02 - Güncel

Fındık üreticileri Tokat’ta da sağanağa yakalandı

10:02 - Güncel

Yırtıcı kuşlar Toygartepe’de gözlemlendi

10:10 - Güncel

Hakkari’de yüksek kesimler beyaza büründü

11:38 - Güncel

40 yıllık köprüde korkutan görüntü

09:44 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Gazze konferansı: Çözüm ümmetin birliğinde

15:14 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Para Vermeyin Çağrısı

14:39 - Diyarbakır

Çermik’te bulamaç geleneği festivalle yaşatıldı

14:34 - Diyarbakır

Malezya Büyükelçisi’nden Diyarbakır Valiliği’ne ziyaret

14:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğretmenevi müdürlerini buluşturan seminer

14:22 - Diyarbakır