?>

Türksat 6A'nın uzay yolculuğu başlıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla SpaceX firmasının ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak.

Güncel - 2 yıl önce

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20'de SpaceX firmasının ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacaklarını belirterek, "8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye saati ile 00.20'de ülkemizin gururu Türksat 6A uydusunu uzaya fırlatacağız. Bu bizim için büyük bir gurur. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, yüksek teknolojiye sahip altyapısıyla ülkemizin uzay çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra yaklaşık 70'inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Türksat 6A'nın tüm testleri başarıyla geçmesinin ardından 4 Haziran'da uydunun yörüngesine fırlatılması için ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerine yolladıklarını anımsatan Uraloğlu, "Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik." ifadelerini kullandı.

Türksat 6A 5 milyar nüfusa ulaşacak Türksat 6A uydusunun fırlatılmasının, Türkiye'nin uzay alanında bağımsızlık hedefinin önemli bir göstergesi olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, "Bu proje, hem mühendislerimizin bilgi birikimini hem de ülkemizin teknolojik kapasitesini ortaya koyuyor. TÜRKSAT 6A, sadece Türkiye'nin haberleşme kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel ve küresel ölçekte de rekabet gücümüzü artıracak. Mevcut uydularımızın hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girerek ilk kez ülkemiz tarafından üretilen bir uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına ulaşacağız." dedi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağına da vurgu yaparak Uraloğlu, "Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden KU-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları da yer alıyor. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden 6A ile birlikte sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını da planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak" Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydederek Türksat 6A'nın bir aylık yolculuğunun ardından Dünya'dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını kaydetti. Türksat 6A'nın 8.4 kilovat güce sahip olduğunu anlatan Uraloğlu şöyle devam etti:

"Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak." 
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyolog Günce: Selfie çekme merakı ciddi sorunlara yol açabilir

2024-07-06 10:49 - Bilim ve Teknoloji

Şanlıurfa'da hareket halinde alev alan tır söndürüldü

2024-07-04 15:17 - Güncel

Maymun çiçeği virüsü yayılıyor

2024-07-05 09:23 - Sağlık

Çocuklarda aşırı utangaçlık neden olur?

2024-07-01 12:17 - Güncel

İşgalci ABD ve İngiltere, Yemen'e saldırdı

2024-07-05 00:14 - Dünya

Elazığ'da ormanlara girişler yasaklandı

2024-07-03 21:44 - Güncel

Çıkan yangın evlere sıçramadan söndürüldü

2024-07-07 14:02 - Güncel

Karabük'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2024-07-04 15:05 - Güncel

Sıcakların tetiklediği hastalıklara dikkat!

2024-07-01 10:04 - Sağlık

Malatya'da 100 dönüm alan yandı

2024-07-07 00:25 - Asayiş

İlgili Haberler

Haziran böceğiyle mücadele sürüyor

11:31 - Güncel

Battalgazi’de temizlik çalışmaları sürüyor

11:34 - Güncel

Müftü İmamoğlu: Kur’an eğitimi çocukların ve gençlerin ahlaki gelişiminde önemli rol oynuyor

11:38 - Güncel

Bunaltıcı sıcaklara karşı Munzur Dağları’nda kartopu keyfi

11:38 - Güncel

AJet’ten gençlere özel kampanya

11:41 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da tarihi yerleşkede seyyar satıcı tartışması

11:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ölü Bulunan Gülistan'ın 2 Katili tutuklandı

11:42 - Diyarbakır

Bağlar’da boş arazide dehşet

11:37 - Diyarbakır

Diyarbakır’da okul telaşı başladı

10:52 - Diyarbakır

Dicle’de Kur’an Kursu

10:37 - Diyarbakır