?>

Uzmanından lokantalarda ’baharatlık’ uyarısı

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, lokantalarda ortak kullanılan ürünlerin korona virüsün yayılmasında etken rol oynadığını söyleyerek, "İşletmeler özellikle ağzı açık ikram ve turşu gibi ürünler ya da tek kullanımlık tuz, karabiber gibi ürünlerin tek kullanımlık uygulamasına geçebilir" dedi..

Sağlık - 4 yıl önce

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, lokantalarda ortak kullanılan ürünlerin korona virüsün yayılmasında etken rol oynadığını söyleyerek, "İşletmeler özellikle ağzı açık ikram ve turşu gibi ürünler ya da tek kullanımlık tuz, karabiber gibi ürünlerin tek kullanımlık uygulamasına geçebilir" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, kış aylarının gelmesiyle insanların kapalı ortamlara girdiğini ve bundan dolayı daha fazla vaka ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Toker, "Maalesef 2 yıla yakın bir süredir Covid-19 pandemisi ile uğraşıyoruz. Vaka sayıları yaz döneminde düşse bile kışın kapalı ortamlar nedeniyle daha fazla vaka ile karşı karşıyayız. Özellikle sosyal ilişkilerin artması ve bu dönemde ekonomik sıkıntılardan dolayı kısıtlamaların eskisi kadar uygulanamamasından dolayı bu kışta zor bir süreç gibi geçireceğiz gibi duruyor. Kısıtlama değil ama kişilerin kendi tedbirleri geçerli. Yani maske, mesafe ve hijyen kapalı ortamların sık havalandırılması diyoruz ama bunun yanı sıra kullandığımız sosyal ortamlardaki ortak eşyalar, özellikle market, restoran ve AVM gibi sık gidilen mekanlarda kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu. "Lokantalardaki masalarda ortak kullanılan ürünler enfeksiyonun yayılmasında etken rol oynuyor" Toker, "Özellikle restoranlarda gıda tüketimi olduğu için maskelerimizi çıkartmamız gerekiyor. Burada ortak kullanılan ve masa üzerinde bulunan karabiber, tuzluk, pul biber, menüler gibi beraberinde turşu ya da ikram gibi sürekli açıkta bulunan ürünler maalesef enfeksiyonun yayılmasında etken rol oynuyor. Bunlar gıda tüketimi ile alakalı değilmiş gibi olduğu için tekrar tekrar temizlenmiyor ve bütün vatandaşlar bunlara temas etmek durumunda kalıyor. Bunun sonucunda da el hijyeni sağlamadan yemeğini de tüketiyor. Bu da maalesef bulaş hızını hızlandırıyor. Bu noktada işletmeler bu tür ortak kullanımları kısıtlayabilir. Özellikle ağzı açık ikram ve turşu gibi ürünleri ya da tek kullanımlık tuz, karabiber gibi ürünleri tek kullanımlık uygulamasına geçebilir. İnsanların birbirlerine temasını azaltmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gürpınarlı öğrencilere ’Biyolojik çeşitlilik’ eğitimi

2021-10-24 00:00 - Eğitim

Minikler kuşak heyecanı yaşadı

2021-10-22 00:00 - Spor

Derbinin hakemi Fırat Aydınus

2021-10-21 00:00 - Spor

Destiny Slocum ilk maçına çıktı

2021-10-21 00:00 - Spor

Kekemeliğin çaresi var

2021-10-21 00:00 - Sağlık

Şanlıurfa’da 16 Afgan yakalandı

2021-10-26 00:00 - Güncel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Taksim Camii’nde kıldı

2021-10-22 00:00 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Diğer stratejik meselelerde olduğu gibi medya ve iletişim konusunda da kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz”

2021-10-22 00:00 - Güncel

Gercüş’te kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı

2021-10-27 00:00 - Güncel

Van’da açılan sağlık merkezi 15 farklı birimle hizmet veriyor

2021-10-24 00:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Beslenmenin püf noktaları nelerdir

10:03 - Sağlık

2026’da Sağlıklı Beslenme Trendleri: Nostaljik Tatlar ve Fermente Gıdalar Yeniden Popüler Oluyor

14:50 - Sağlık

İnegöl’de Bebek Fıstık Yutunca Hastanelik Oldu

14:27 - Sağlık

Ağrı'dan İstanbul'a Uçak Ambulansla Taşınan Minik Aras'ın Hayati Mücadelesi

11:09 - Sağlık

Mobil yürüme robotu çocuklara umut oluyor

10:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakırlılara yılbaşı alışverişi uyarısı

15:30 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Soğuk Gecelere Karşı Uzmanlardan Kombi ve Klima Bakımı Uyarısı

14:36 - Diyarbakır

Çınar’da Pikap Şarampole Yuvarlandı: 1 Yaralı

14:33 - Diyarbakır

HAK-İŞ Diyarbakır İl Başkanı Aküzüm’e Anlamlı Ziyaret

14:31 - Diyarbakır

Kızılay Diyarbakır Şubesi’nde Otizmli Çocuklar İçin Anlamlı Buluşma

14:28 - Diyarbakır