?>

Uzmanlardan glokom uyarısı: Körlüğe neden olabiliyor

Şanlıurfa’da, 6-12 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla uzmanlar hastalığa karşı uyarılarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, dünyada 80 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun körlük düzeyinde olduğunu belirtti.
Glokomun, genellikle göz içi basınç yüksekliği nedeniyle göz sinirinde kalıcı hasara yol açarak görme alanında daralmaya neden olan bir hastalık olduğunu belirten Toptan, “Glokom sinsi seyirli olup, dünyada körlüğün ikinci en sık nedenidir. Genellikle ağrı yapmadığı için birçok hastaya gözlük muayenesi sırasında tesadüfen tanı konulmaktadır. Damla tedavisiyle kontrol altına alınabilse de ileri seviyede lazer veya cerrahi müdahale gerekebilir.” dedi.
Diyabet ve hipertansiyonun da glokoma yol açabileceğini vurgulayan Toptan, “Bu tür hastalarda göz tansiyonu çok yükselerek kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Erken tedavi, görmenin korunması açısından büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Bölgede doğuştan glokom vakalarının sık görüldüğünü belirten Toptan, “Bebeklerde gözün normalden büyük olması ve korneanın beyazımsı görünmesi glokom belirtisi olabilir. Ailelerin böyle bir durum fark ettiklerinde vakit kaybetmeden göz hekimine başvurması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Toptan; Glokom hastalarının tanı, takip ve tedavilerinin ileri düzey cihazlarla Harran Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldığını hatırlattı. 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Bağlar'da silahlı kavga: 1 Yaralı

2025-03-03 21:09 - Diyarbakır

Vefat Haberi: Muhlis Karabulut Hayata Veda Etti

2025-03-04 20:23 - Diyarbakır

Kayak merkezinde telesiyejde arama ve kurtarma tatbikatı

2025-03-06 10:07 - Asayiş

Diyarbakır'da Hatalı Sollama Kazaya Yol Açtı: 3 Yaralı

2025-03-04 12:59 - Diyarbakır

Kent Lokantası iftarda vatandaşlara hizmet verecek

2025-02-28 15:48 - Güncel

Bismilli Mevlüt Karakoyun Antalya’da Hayatını Kaybetti

2025-03-04 21:41 - Diyarbakır

O ilimizde Halk Ekmek Fabrikası Ramazan’a hazır

2025-02-28 15:22 - Bölge

Ramazan’ın vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

2025-03-04 10:12 - Güncel

Dicle'den Meriç'e Akademi Türkiye Dersleri Devam Ediyor

2025-02-28 14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kaçak Alkol Operasyonu

2025-03-06 12:17 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Bilecik’te kalpteki doğuştan delik ameliyatsız kapatıldı

10:31 - Sağlık

Arının soktuğu kişi yaşam mücadelesi veriyor

14:09 - Sağlık

Sigara dumanı, hava kirliliği ve solunan zararlı gazlar sizi KOAH yapabilir

10:18 - Sağlık

Psikolog Giriş: "Popüler bölüm, her öğrenci için doğru tercih olduğu anlamına gelmez"

09:21 - Sağlık

Aşırı sıcaklar kalp hastaları, yaşlılar ve obezler için tehlike oluşturuyor

11:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hani Devlet Hastanesi’nde Yeni Dönem

15:05 - Diyarbakır

Şampiyon At Dicle Üniversitesi'nde Tedaviye Alındı

15:01 - Diyarbakır

Doğu ve Güneydoğu'nun En Köklü Eğitim Fakültesi Yeni Döneme Hazır

14:56 - Diyarbakır

Diyarbakır'da DOA projesine yerel esnaftan destek

13:56 - Diyarbakır

Talaytepe'de Korkutan Yangın

13:51 - Diyarbakır