?>

Van’da nadiren uygulanan beyin ameliyatıyla anne ve bebek kurtarıldı

Van’da 8 haftalık hamile olan 33 yaşındaki kadın, beyin kanaması geçirdikten sonra 4 saat süren zorlu ameliyatla bebeğiyle birlikte hayata tutundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Van’da 8 haftalık hamile olan 33 yaşındaki kadın, beyin kanaması geçirdikten sonra 4 saat süren zorlu ameliyatla bebeğiyle birlikte hayata tutundu.

İpekyolu ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi 33 yaşındaki Elif İşnas, beşinci çocuğuna hamile olduğunu öğrendikten bir hafta sonra baş ağrısı şikayetiyle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisine başvurdu. Yapılan tetkiklerde beyin kanaması geçirdiği tespit edilen hasta, ileri tetkik amacıyla ilde bulunan başka bir merkeze sevk edildi. Burada endovasküler girişimle baloncuk kapatma işlemi yapılmak istendi ancak cerrahi müdahalenin daha uygun olacağına karar verildi. Bunun üzerine hasta tekrar Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi. Burada Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Sida Doğan tarafından 4 saat süren açık beyin ameliyatı gerçekleştirildi. Yapılan başarılı operasyonun ardından hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Sida Doğan, 33 yaşında ve 8 haftalık hamile olan hastanın kendilerine baş ağrısı şikayetiyle başvurduğunu belirtti. Yapılan tetkiklerde beyin kanaması geçirdiğini tespit ettiklerini ve ilk etapta ileri tetkik amacıyla hastayı dış merkeze yönlendirdiklerini ifade eden Dr. Doğan, "Dış merkezde hastamıza endovasküler girişimle baloncuk kapatma işlemi uygulanmaya çalışıldı ancak cerrahi müdahalenin daha uygun olacağına karar verildi. Bunun üzerine hasta tekrar bize gönderildi ve hastanemizde açık beyin ameliyatı gerçekleştirildi. Şu an ameliyatın 16. günündeyiz ve hastamızın taburculuğu planlanmaktadır. Hastamızın gebeliği devam etmekte olup, bebeğin durumu kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yakından takip edilmektedir. Genel durumu iyi olarak bildirilmektedir" dedi.

"Dünyada nadir olarak kabul edilmektedir"

Hem hamile hem de beyin anevrizması açısından dünyada nadir vakalardan biri olduğunu dile getiren Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tarz vakalar, gebelikte görülen beyin kanaması nedeniyle gerçekleştirilen beyin anevrizması ameliyatları açısından dünyada nadir olarak kabul edilmektedir. Bu da hastanemizde, gebe bir hastaya bu şekilde uygulanan ilk ameliyat olmuştur. Hem hastamızın hem de bebeğimizin genel durumu şu an için iyi."
"Hamile olduğumu öğrendikten bir hafta sonra beyin kanaması geçirdim"

18 yıldır evli ve 4 çocuk annesi olduğunu söyleyen Elif İşnas isimli hasta ise "Bu bebeğime yeni hamile kalmıştım. Hamile olduğumu öğrendikten bir hafta sonra beyin kanaması geçirdim. Şiddetli baş ağrısıyla ambulansla hastaneye getirildim. MR çekildi ve beyin kanaması geçirdiğim ortaya çıktı. Hemen yoğun bakıma alındım, ardından başka bir merkeze sevk edildim. Orada renkli MR çekildi ve beyin damarımın patladığı tespit edildi. Sonra tekrar Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildim. Burada yapılan ameliyat başarılı geçti. Şu an çok şükür iyiyim. Hocama çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Ameliyat riskliydi ama çok şükür başarılı geçti"

Ramazan Bayramı arefesinde eşinin aniden baş ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldığını öğrendiğini dile getiren Metin İşnas da, "Doktorla görüştüğümüzde eşimin beyin kanaması geçirdiğini söylediler. Hemen yoğun bakıma alındı. Buradaki doktorumuzla görüştüğümüzde durumun kritik olduğu ve eşimin hamile olması nedeniyle ameliyatın da riskli olabileceği belirtildi. Çok şükür ameliyat başarılı geçti. Eşim şu anda gayet iyi" şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kenger nerelerde yetişir ve yemekleri nelerdir?

2025-04-14 15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da modern binaların arasında unutulmuş bir köy

2025-04-16 13:41 - Diyarbakır

Diyarbakır usulü fırın güveç nasıl yapılır?

2025-04-15 16:39 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Feci Trafik Kazası: 1 Ölü, 4 Yaralı

2025-04-17 10:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Nostalji Dolu Kafe

2025-04-13 16:20 - Diyarbakır

Diyarbakır halkından çağrı: Şawelya Kanyonu tabiat parkı olsun!

2025-04-18 00:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bahar Güzelliği: Doğaseverler baraj kıyısında kamp kuruyor

2025-04-11 09:51 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ensarioğlu Rüzgârı: Yoğun İlgiyle Karşılandı

2025-04-12 16:09 - Diyarbakır

Fenerbahçe’nin eski yıldızları Diyarbakır’da karşılaşıyor

2025-04-16 00:14 - Spor

Diyarbakır Silvan karayolunda trafik çilesi

2025-04-18 00:12 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Uzmanından Kurban Bayramı Uyarısı: “Et Hemen Tüketilmemeli”

12:44 - Sağlık

Uzmanından önemli uyarılar

19:35 - Sağlık

Kurban Bayramı’nda 462 Bin Sağlık Çalışanı Görev Başında

12:49 - Sağlık

Kurban etlerinde ölüm sertliğine dikkat

12:08 - Sağlık

Bayram beslemesinde gözden kaçan tehlikeyi uzmanı anlattı

13:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır