?>

Vücuttaki suyun yüzde 20’sinin yitirilmesi ölüme yol açabilir

Diyetisyen Cemre Balkan, “Kış aylarında artan soğuk havalar ve yağışlar ile beraber maalesef su tüketimimiz azalıyor. Ancak dikkat etmemiz gereken bir şey var ki mevsim fark etmeksizin su, canlılar için nefesten sonraki en önemli ihtiyaçtır. Vücuttaki suyun yüzde 20’sinin yitirilmesi ise ölümle sonuçlanabilir” dedi..

Sağlık - 4 yıl önce

Diyetisyen Cemre Balkan, “Kış aylarında artan soğuk havalar ve yağışlar ile beraber maalesef su tüketimimiz azalıyor. Ancak dikkat etmemiz gereken bir şey var ki mevsim fark etmeksizin su, canlılar için nefesten sonraki en önemli ihtiyaçtır. Vücuttaki suyun yüzde 20’sinin yitirilmesi ise ölümle sonuçlanabilir” dedi. Medicana Int. Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, insan vücudundaki su oranının yüzde 45-70 arasında değiştiğini belirterek, su tüketiminin vücut için önemine değindi. Vücutta bulunan suyun yüzde 10 kadar azalmasıyla dahi yaşamın tehlikeye girmeye başlayabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Balkan, “Suyun yüzde 20’sinin yitirilmesi ise ölümle sonuçlanabilir. Su alımının azalması ile hepimizin bildiği gibi böbrekler olumsuz yönde etkileniyor. Ancak sadece böbrek değil eklemlerden beyine kadar vücudumuzun bütün fonksiyonları olumsuz etkilenebilir. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması ve ter yoluyla daha fazla sıvı kaybetmemizden dolayı yaz aylarında kış aylarına göre daha fazla miktarda su ihtiyacı hissediyoruz. Kış aylarında su ihtiyacımızın azaldığı düşünülür, soğuk havanın verdiği etkiyle beraber daha çok sıcak içeceklere (çay, kahve vs.) başvururuz. Bu tarz içeceklerde su tüketimimizi azaltmaktadır. Ancak bu tarz içecekler su yerine geçmez; aksine idrar söktürücü olmasından dolayı vücuttan su atımını kolaylaştırır” ifadelerini kullandı. Her gün yaklaşık 2,5 litre su Her gün yaklaşık 2,5 litre su içilmesi gerektiğine işaret eden Diyetisyen Cemre Balkan, “Bir günde alınması gereken sıvı miktarı; ne kadar hareketli olduğumuza, bulunan ortamın sıcaklığına ve genel sağlık durumuna göre değişmektedir. Egzersiz yapıldığında veya terlemeye yol açacak bir aktivite içindeyken su ihtiyacımız artar. Her gün yaklaşık 2,5 litre su içmek gerekir. Az su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarını, böbrek taşı oluşumunu ve elektrolit bozukluklarının gelişimini kolaylaştırdığı unutulmamalıdır” diye konuştu, Kışın su tüketiminin nasıl artırılabileceği bilgisini veren Balkan, “Masamızda, çalışma ortamımızda yani gözümüzün önünde bize hatırlatıcı etki göstermesi için bir sürahide su bulundurmakla başlayabiliriz. Küçük yudumlar ile sık sık içerek su tüketim miktarını arttırabiliriz. Gün içinde yavaş ve güne dağılmış olarak içilen su, sağlık açısından daha uygundur. Eğer sade su içmeyi sevemiyorsak suyumuzun içine aroma katması için nane dalları, elma ya da limon dilimleri veya meyve parçaları katabiliriz. Yine kışın ekstra sıvı tüketimini arttırmak için; ıhlamur, kuşburnu ve meyve çaylarından destek alabiliriz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bağlar Belediyesinden şeffaf ihale

2022-02-15 00:00 - Güncel

Besni’de emniyet müdürlüğü değerlendirme toplantısı yapıldı

2022-02-16 00:00 - Güncel

Kendi sahasında maç kaybetmeyen tek takım Samsunspor

2022-02-15 00:00 - Spor

Malatyalı 2 sporcuya milli davet

2022-02-16 00:00 - Spor

Galatasaray ile Kayserispor 52. randevuda

2022-02-11 00:00 - Spor

Kahramanmaraş’ın kurtuluşu coşkuyla kutlandı

2022-02-14 00:00 - Kültür Sanat

Tirod hastalıklarının bilinmeyenlerini uzmanı anlattı

2022-02-10 00:00 - Sağlık

Engelli iki judocu Türkiye Şampiyonası’ndan madalyalarla döndü

2022-02-16 00:00 - Spor

Samsunspor bu sezon 29 oyuncu transfer etti

2022-02-11 00:00 - Spor

Bir günde 336 adres karantinaya alındı

2022-02-10 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Ağrı'dan İstanbul'a Uçak Ambulansla Taşınan Minik Aras'ın Hayati Mücadelesi

11:09 - Sağlık

Mobil yürüme robotu çocuklara umut oluyor

10:45 - Sağlık

Tavşanlı’da marketlerde fiyat takibi denetimleri sürüyor

10:30 - Sağlık

10 yıl sonra nakille adeta yeniden doğdu

13:30 - Sağlık

Soğuk hava astım ataklarını tetikliyor

11:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’ın vazgeçilmezi: Kışlık kavurma  

13:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yetiştirilen Keçi Eti, Sağlık için İdeal

12:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kuruyemişler İçin Uyarı: "Nemli ve Sıcak Ortamlardan Kaçının"

12:46 - Diyarbakır

Yanık Çarşı’da 45 Yılın Ardında Emek: Ahmet Demir Ustalığa Gönül Vermiş Bir İsim

12:40 - Diyarbakır

TDV Diyarbakır Şubesi'nden Hayır Hizmetlerine Mobil Destek: Gönüllere Dokunan İkram Aracı

12:30 - Diyarbakır