?>

Yarım asırdır ürettiği udları hem çalıyor hem satıyor

Gaziantepli 70 yaşındaki Ünal Şenpekmezci, 50 yıldır ud üreterek kendine has tarzla çalıyor. Şenpekmezci, ürettiği udları birçok ülkeye de ihraç ediyor..

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Gaziantepli 70 yaşındaki Ünal Şenpekmezci, 50 yıldır ud üreterek kendine has tarzla çalıyor. Şenpekmezci, ürettiği udları birçok ülkeye de ihraç ediyor. Gaziantep’te, 20 yaşında merak sardığı udu hem çalmayı hem de yapmayı öğrenen 70 yaşındaki Ünal Şenpekmezci, küçük odasında kurduğu atölyesinde her aşamasını özenle işleyerek klasik ve elektro ud üretiyor. 1971 yılından beri sektörün içinde olan Şenpekmezci, ud yapımında özellikle ceviz ağacının önemli olduğunu vurguluyor. Ud çalmanın da, üretiminin de çok zorlu olduğunu belirten Şenpekmezci, ürettiği ürünleri kendisi test ediyor. Şenpekmezci, ürettiği udları birçok ülkeye de ihraç ediyor. “50 yıldır hem yapıyor hem çalıyorum” 50 yıldır ud yapıp çaldığını ifade eden Ünal Şenpekmezci, “1951 Gaziantep doğumluyum. Ben öğretmendim. O yıllarda yaz tatillerinde buraya gelirdim. Burada Aziz usta dediğimiz Ud yapan bir amcamız vardı. Onun yaptığı udların cilasını falan yapardım. Bana nasıl yaptığını anlatırdı. Ud yapmak benim hiç aklıma gelmezdi. Ondan sonra baktım yapmaya başlamışım. 1970’li yıllarda çalmaya başladım. Bu bölgede hem yapıp hem çalan usta yoktur. Belki Türkiye’de birkaç kişi vardır. Hem yapıp hem çalanın sayısı çok azdır. Bu işi yapan da çok az, çünkü geliri çok az. 50 yıldır hem yapıyorum, hem çalıyorum” dedi. “Hem yurt içi hem yurtdışına gönderiyorum” Yaptığı Udları hem yurt içi hem de yurt dışına sattığını belirten Şenpekmezci, “Yurt içinden birçok yere gönderiyorum. Ayrıca yurt dışında da Almanya başta olmak üzere bazı ülkelere ud sattım” şeklinde konuştu. “En iyi ud ceviz ağacından yapılandır” Ud yapımında en ideal ağacın Bitlis-Siirt yöresine ait olan ceviz ağacından olduğunu söyleyen Şenpekmezci, “Ud yapımı için en ideal ağaç tekne için Siirt-Bitlis yöresinin cevizidir. Ben de bulunan ağaçlar 20-25 yıllık ağaçlar. Şimdi bunlar yoktur. Bunu benden sonraki kuşaklara aktarmak için birine bırakmak isterim ama talip yok. Çünkü bu iş zahmetlidir. Sabır ister, yetenek ister. Yaklaşık 3-5 sene bunun çömezliği sürüyor. O yüzden kimse heveslenmiyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

420 metre uzunluğundaki tünel lokantaya, yemeğe değil, serinlemeye geliyorlar

2021-06-11 00:00 - Kültür Sanat

Diyarbakır’daki çağrı merkezlerinde yeni istihdam hedefi 5 bin

2021-06-11 00:00 - Ekonomi

Mardin’e özgü şal bağlaması turistlerin ilgi odağı oldu

2021-06-12 00:00 - Kültür Sanat

Diyarbakır’da kaçak hafriyata geçit yok

2021-06-12 00:00 - Güncel

Personel kılık kıyafeti satın alınacaktır

2021-06-09 00:00 - -

Okul binası inşaatı yaptırılacaktır

2021-06-11 00:00 - -

Otomobilini mıcıra kaptıran öğretmen ölümden döndü

2021-06-08 00:00 - Güncel

Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli’den altın madalya

2021-06-08 00:00 - Spor

Milli judocu Bilal Çiloğlu Dünya üçüncüsü

2021-06-08 00:00 - Spor

Parke taşı imalat makinası ve forklift satın alınacaktır

2021-06-12 00:00 - -

İlgili Haberler

‘Hüseyin Nihal Atsız’a Vefa’ temasıyla düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı

10:34 - Kültür Sanat

Yeşilçam’ın efsanesi çocukların oyun alanı oldu

10:49 - Kültür Sanat

Meslekleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

10:11 - Kültür Sanat

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:43 - Kültür Sanat

LC Waikiki’den yeni yıl için hediye seçenekleri

12:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır