?>

YKS tercihlerinde nelere dikkat edilmeli nasıl bir yol izlenmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi veren İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, geleceğe dönük adımlar noktasında öneri ve tavsiyelerini paylaştı.

Diyarbakır - 2 yıl önce

Üniversite adayları için Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih süreci 25 Temmuz itibariyle başladı. 2 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek tercih sürecinde atılacak adımlarda izlenecek yol ve birtakım detaylarla ilgili tavsiyelerini paylaşan İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, adayların imkanlar doğrultusunda bir uzmandan destek almaları hatırlatmasında bulundu.

"Sıralama yaptığımızda 24 tercihin doldurulması öğrencinin faydasına olacaktır" İfadelerine İdeal Eğitim Vakfı olarak öğrencilerimize yapacakları tercihlerin hayırlı olması temennisiyle başlayan Taş, "Uzun bir çalışma döneminden sonra üniversite tercihleri başladı. Öğrencilerimiz bu süreçte nasıl bir yol izlemesi gerektiğini aktarmamız gerekirse öncelikle adaylar için tercih süreci devam etse de kaldığı yerden devam etme imkânı olsa da ÖSYM tarafından hazırlanan kılavuzun iyice incelenmesini istiyoruz. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor ama kişi tüm tercih haklarını kullanmayıp 5 veya 8 tercih de verebilir. Biz işi garantiye alma adına kazanma ihtimali düşük olandan yüksek olana doğru sıralama yaptığımızda 24 tercihin doldurulması öğrencinin faydasına olacaktır." dedi.

Bir üniversitenin ilgili bölümünün seçiminde geleceğe dönük hesapların yapılması gerektiğini kaydeden Taş, "Bir bölüm seçerken elbette öğrencinin yetenek, ilgi, hayal veya hevesine göre tercih yapılabilir fakat kişi kazanacağı üniversite bölümünün istihdam olanaklarını da projekte etmek gerekir. Zira şu anda sağlık bakanlığındaki bazı bölümlerde ihtiyaç olduğu halde 4 yıl sonra bu alanda bir yığılma olur mu? Devletin ve özel kurumların istihdam olanaklarını düşünmek gerekir. Ondan dolayı bir bölüm seçerken bu istihdam olanaklarına göre tercih yapılmalı." ifadelerini kullandı.

"Sınav puanını değerli görsek de sıralamanın daha önemli olduğunu kabul ediyoruz" "Öğrencinin hayalindeki şehir veya üniversite de birer ölçüttür" diyen Taş, şu ifadelere yer verdi:"İkliminden veya sosyal çevresinden dolayı sevmediği bir şehre gidip orada 4 yıl boyunca üniversite okuması öğrenci açısından zor olabilir. Hangi şehirde ve o şehirdeki hangi üniversitede okumak istiyoruz? Üniversitenin sosyal olanakları ve barınma imkanları nelerdir? Örneğin bazı üniversiteler kendi yerleşkesi içerisinde barınma ihtiyacını sağlarken bazılarında ise sağlanan barınma yerleri uzak olabiliyor ve burada şehir içi ulaşım mevzusu ortaya çıkıyor. Bunları da dikkate almak gerekir."

Taş, "Öğrencimiz için sınavda aldığı puan elbette değerlidir. Aldığı puan onu bir sıralamaya tabi tutmuş. Örneğin 420 puan alan bir öğrenci 38 bininci sıraya girmiş ve bundan dolayı öğrenci tercih yaparken sıralamayı dikkate alması gerekir. Zira puanlar yıldan yıla değişkenlik gösterebilir ama sıralamalar birbirine daha yakın duruyor. O yüzden puanını değerli görüyoruz fakat sıralamanın daha önemli olduğunu kabul ediyoruz. Bir önceki sene kaç kişinin yerleştiğine bakarak ona göre tercih sıralaması yapılması gerekir." şeklinde konuştu.

"Ulaşılmak istenen hedeflerde B ve C planları mutlaka olmalıdır" Tercih sürecinde öğrencinin tek başına karar almaması hem ailenin hem de rehber öğretmenlerin görüşlerinin de önemli olduğuna vurgu yapan Taş, yapılacak istişare ile bölüm tercihinde bulunulurken önceliğin öğrencinin ilgi, yetenek ve hedefine uygun şehir veya bölüm olması gerektiğinin altını çizdi.

Ön lisanslar için verilecek tercihler için bazı hatırlatmalarda bulunan Taş, "Üniversite tercihleri yaparken bazı ön lisans bölümlerinin ilçelerde olduğunu biliyoruz. Öğrenciler bunu da dikkate alması gerekiyor. Ön lisans bölümleri tercih edilirken konumu iyice incelenmesi lazım ve buna göre bazı adımlar atılmalıdır. Üniversite hayatı ve eğitim sürecinde birtakım zorluklarla karşılanmaması için bunlarında dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz." diye belirtti.
Taş, "Her bir öğrenci hedeflediği başarıyı ve istediği bölüme ulaşmamış olabilir. Fakat bu durumlarda B ve C planları mutlaka olmalıdır. YKS sınavı tek başına öğrenciyi ölçen bir ölçüt değil, nihayetinde bazen Allah-u Teala insanların karşısına daha da hayırlı yol açabiliyor. Tüm kardeşlerimize bu sürecin hayırlı olmasını diliyoruz." dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Kacır: Sanayicilerimizle yakın iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız

2024-07-26 10:22 - Bilim ve Teknoloji

X, Yeni "Beğenmeme" Butonunu Test Ediyor

2024-07-30 15:07 - Bilim ve Teknoloji

Çınar’da Dünyanın En Küçük Memelisi Görüntülendi

2024-07-31 14:01 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Tarihi Kapıları

2024-07-28 12:33 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki Sarı Saltuk Türbesi: Efsanelerle Dolu Bir Tarih Yolculuğu

2024-07-30 12:48 - Diyarbakır

Yenişehir'de Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 8 Yaralı

2024-07-30 11:10 - Diyarbakır

Meclis tatile girdi

2024-07-31 06:19 - Siyaset

Siirt'te 2'si turuncu, 2'si gri kategoride 4 PKK'li öldürüldü

2024-07-27 08:36 - Asayiş

Şanlıurfa'da klasik arabalar sergisi açıldı

2024-07-28 10:18 - Kültür Sanat

İşgalciler Gazze'de bir evi bombaladı: 3 şehit

2024-07-29 10:41 - Dünya

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Ramazan’a Özel Baharat Tezgahları Kuruldu

14:21 - Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu’ndan 12 Mart Mesajı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakır’da esnafın maskotu sincap ilgi odağı oldu

13:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı

13:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ramazan denetimi

12:49 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Ramazan’a Özel Baharat Tezgahları Kuruldu

14:21 - Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu’ndan 12 Mart Mesajı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakır’da esnafın maskotu sincap ilgi odağı oldu

13:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı

13:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ramazan denetimi

12:49 - Diyarbakır