?>

Yüksek vasıflı boğalardan yılda 1 milyon 200 bin doz boğa sperması üretiliyor

Büyükbaş hayvancılıkta verimi artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde yılda toplam 1 milyon 200 bin doz yüksek kaliteli dondurulmuş boğa sperması üretiliyor.

Güncel - 3 yıl önce

TİGEM'e bağlı Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi Sperma Üretim Merkezinde genetik kapasitesi yüksek boğalardan sperma elde ediliyor. Özel sektör aracılığıyla çiftçilere ulaştırılan dondurulmuş spermalar kullanılarak et ve süt verimi daha yüksek büyükbaş hayvanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Ülkemizde dondurulmuş boğa spermalarının yaklaşık yüzde 38'i Sultansuyu Tarım İşletmesinde faaliyet gösteren Sperma Üretim Merkezinde üretiliyor. Merkez, bu oran ile Türkiye'deki izinli laboratuvarlar arasında en yüksek paya sahip sperma laboratuvarı konumunda bulunuyor ve satış rakamı ile de liderliği elinde tutuyor.
Yılda 1 milyon doz sperma üretilen Sperma Üretim Merkezi'nde, bugüne kadar 6,5 milyon dozun üzerinde dondurulmuş boğa sperması üretildi. Merkezden özel sektöre ise bugüne kadar yaklaşık 4,7 milyon doz sperma satışı gerçekleştirildi.
90 baş boğa barındırma kapasitesine sahip laboratuvarda, hâlihazırda 37 baş üstün vasıflı boğadan sperma üretiliyor.
Sperma Üretim Merkezinde 2022 yılında 916 bin doz dondurulmuş boğa sperması üretildi, 945 bin doz da satış yapıldı. Merkezdeki üstün vasıflı boğa sayısının artırılarak yıllık bir buçuk milyon doz dondurulmuş boğa sperması üretilmesi hedefleniyor.
İlk ihracat Azerbaycan'a yapıldı
Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesindeki Sperma Üretim Merkezinden ilk ihracat haziran ayı içinde gerçekleştirildi.
Azerbaycan ile yapılan sözleşme çerçevesinde 7 bin 200 doz dondurulmuş boğa sperması ihracatı yapıldı. Anlaşmaya göre bu rakam yıllık 30 bin dozu bulacak.
TAGEM'in ürettiği spermalar tur kamyonlarıyla çiftçilere dağıtılıyor
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkez Müdürlüğü Suni Tohumlama Laboratuvarında da yılda 200 bin doz kaliteli boğa sperması üretiliyor.
Üretilen spermalar düzenli olarak çıkarılan tur kamyonu ile Doğu Karadeniz-Doğu Anadolu; Batı Karadeniz-Marmara-Ege-İç Anadolu ile Akdeniz-Güneydoğu Anadolu turları olmak üzere 3 bölgede 58 il, 102 ilçeye hizmet veriyor.
Merkezde 2022 yılında 250 bin 620 doz boğa sperması üretildi, 121 bin 684 doz satış yapıldı. 
Haftanın Öne Çıkanları

Dokuz Eylül afet bölgesinde salgına karşı teyakkuzda

2023-07-10 10:34 - Eğitim

Bingöl Üniversitesi FTR Fakültesi ilk öğrencilerini alacak

2023-07-07 15:35 - Eğitim

İran ve Cezayir diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaştı

2023-07-08 14:39 - Dünya

Belediyenin açtığı kurslarda eğitim gören 2 bin 224 kadın sertifika aldı

2023-07-13 11:26 - Eğitim

Bakan Özhaseki: Nurdağı'nda 456 konutumuzun kaba inşaatını tamamladık

2023-07-13 13:03 - Siyaset

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-10 09:13 - Ekonomi

Konteyner kentte yaz kursları başladı

2023-07-12 14:16 - Eğitim

Zelenskiy'den Karadeniz Tahıl Girişimi açıklaması

2023-07-13 01:51 - Dünya

Vejetaryenlerin vazgeçilmez yemeği: Zeytinyağlı kuru dolma

2023-07-10 11:13 - Kültür Sanat

YÖK'ten “azami süre” kararı

2023-07-07 19:57 - Eğitim

İlgili Haberler

4,3 Büyüklüğündeki Deprem Salladı

16:39 - Güncel

Canik Meşe Tesisleri yenilendi

13:31 - Güncel

Milletvekili Bozgeyik’ten Venezuela’ya yardım çağrısı

09:58 - Güncel

KUTO’dan EKODOSD’a teşekkür plaketi

09:58 - Güncel

Adrena Park’ta çalışmalar doludizgin

09:59 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da anızları ateşe verdiler

16:30 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Maaşlı ve Sigortalı Staj Dönemi

15:52 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kavurucu Sıcakta Klima Tepkisi

15:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 125 Şirket Kentten Ayrıldı, VakıfBank’tan Pozitif Ayrımcılık Sözü

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Orman Yangını Alarmı

13:36 - Diyarbakır