Diyarbakır Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi'nde, milyonlarca yıl önce yaşamış deniz canlılarına ait fosiller sergileniyor. Bu müzede ayrıca soyu tükenmekte olan binlerce canlı türü de tanıtılıyor.

Yaz Tatilinde Ekran Süresi Uyarısı Yaz Tatilinde Ekran Süresi Uyarısı

Whatsapp Image 2024 06 07 At 13.30.03 (1)

Anadolu ve çevresinde yapılan çalışmalar, deniz canlılarına ait birçok fosilin bulunduğunu gösteriyor. Örneğin, Bitlis'teki bir mermer ocağında balık, yengeç, istiridye ve midye fosilleri çokça ortaya çıkarıldı. Denizli’deki bir mermer ocağında yine deniz canlılarına ait fosiller bulunurken, Sivas’ta yapılan kazılarda da benzer bulgular elde edildi. Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde ise bilimsel adı "gastropoda" olan deniz canlısı fosilleri keşfedildi. Anadolu, yüzlerce yıldır yer üstünde yaşayan insanlara ev sahipliği yaparken, şimdi de yer altındaki bu fosillerle farklı bir özelliğini ortaya koymuş oluyor.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, amaçlarının ülkenin doğal güzelliklerini tanıtmak ve soyu tükenmekte olan canlılara karşı duyarlılığı artırmak olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ali Satar, "Reyonlarımızda çok sayıda fosil var. Bundan 15 milyon yıl önce burada bir deniz varmış. Bismil, Silvan ve Eğil’de birçok deniz fosili bulunuyor. Deniz kestaneleri, deniz yıldızları ve deniz kabukları gibi fosiller mevcut. Sadece fosiller değil, tehlike altındaki türler de çok önemli. Örneğin, Dicle Nehri'nde yaşayan ve soyu tehlike altında olan leopar balığımız var. Balıkçıların bu balığa zarar vermemesi gerekiyor. Ayrıca kelaynak, dev kertenkele ve sadece Fırat’ta yaşayan bir kaplumbağa türü de tehlike altında. Buradaki canlıların çoğu, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki zenginlikleri yansıtıyor," dedi.

Kaynak: MEHMET SIDDIK BİLGE