Hormonal bozukluklar arasında sık görülen primer hiperparatiroidinin teşhisi artık Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kolin PET görüntüleme yöntemiyle yapılarak tedavi ediliyor. Hastalık hakkında bilgi veren Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güven, primer hiperparatiroidinin sık görülen bir hormonal bozukluk olduğunu belirtti.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesinde Yeni Tedavi Yöntemi: Kolin Pe

Doç. Dr. Güven, parathormon düzeyinin yüksek çıktığını ve bu durumun kandaki kalsiyum düzeyinin artmasına neden olduğunu açıkladı. Yüksek kalsiyum seviyelerinin böbrek taşı, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Güven, ayrıca kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabileceğini ekledi. Güven, hastaların tespit edildikten sonra adenomların yerini bulmaya çalıştıklarını ve bu hastalığın genellikle tiroid bezinin altında ve üstünde bulunan 4 bezden kaynaklandığını belirtti.

Güven, "Diyarbakır'da hastanemizde bu görüntüleme yöntemiyle hastalığını tespit ettiğimiz ilk 3 hastamız oldu" dedi.

Hastaların artık Ankara veya İstanbul'a gitmeden adenomların yeri tespit edilerek gerekli tedavilerin yapılabildiğini söyleyen Güven, "Genellikle ultrason veya paratiroid sintigrafisi gibi yöntemlerle hastalığın yeri tespit edilebiliyor. Ancak bazı durumlarda hastalığın yeri bulunamıyor. Bu noktada Kolin PET/CT gibi yeni bir görüntüleme yöntemi devreye giriyor. Biz Diyarbakır'da hastanemizde bu yöntemle hastalığını tespit ettiğimiz ilk 3 hastamızı gözlemledik. Bu, şehrimiz ve hastanemiz için önemli bir gelişme. Artık hastalarımızın başka şehirlere gitmesine gerek kalmadan tedavilerini burada gerçekleştirebiliyoruz" şeklinde konuştu.

D Y B P E T2

Hastanede Nükleer Tıp Uzmanı olan Doç. Dr. Halil Kömek ise, Kolin PET'in özellikle primer hiperparatiroidi vakalarında kullanılan bir görüntüleme yöntemi olduğunu belirtti. Kömek, "Kolin PET, prostat kanseri gibi diğer hastalıkların yanı sıra boyun bölgesindeki paratiroid bezlerinin lokalizasyonunu saptamak için de kullanılmaya başlandı. Bu yöntem, diğerlerine göre daha hassas ve belirgin bir lokalizasyon sağlıyor. Bu sayede daha önce tespit edilemeyen lezyonlar dahi bulunabiliyor. Hastaların enjeksiyondan sadece 5 dakika sonra görüntü alınabiliyor. Kolin PET, PET BT görüntülemelerinde kullanılıyor ve paratiroid adenomlarının lokalizasyonunu saptamak için etkili bir yöntem" şeklinde açıkladı.

Kömek, Türkiye'de Kolin PET'in nadir kullanılan bir yöntem olduğunu ve hastaların bu tür görüntülemeler için genellikle Ankara'ya yönlendirildiğini söyledi. Ancak hastanenin bu teknolojiye sahip olmasıyla artık hastaların bu şehirlere gitme zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti.

Kaynak: İHA