Dicle Üniversitesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır Kayapınar Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştaya, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Kayapınar İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Arif Karaman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kapuz12

Çalıştay, Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Açılış konuşmasını düzenleyen çalıştayın başkanı Doç. Dr. Vedat Pirinç, Diyarbakır karpuzunun kültürel ve ekonomik önemine vurgu yaparak, çiftçilere eğitim programları düzenleme ve Diyarbakır karpuzunun temel özelliklerini tanıtarak yetiştiriciliğini teşvik etme amacını belirtti.

Pirinç, Diyarbakır karpuzunun tarihi geçmişi, çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi verirken, çalıştayın, bu ürünün yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin vurgulanması ve yetiştiricilikte karşılaşılan sorunlara çözüm bulunması açısından önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, Diyarbakır karpuzunun özgün tiplerinden olan Beyaz Kış, Kara Kış ve Pembe'nin korunması ve yetiştirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli ise, tarımsal üretimde son yüzyılda gıda kalitesi ve güvenirliğinin ön plana çıktığını vurgulayarak, Diyarbakır'ın stratejik ürünleri arasında Diyarbakır karpuzunun önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Denli, karpuz yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği için modern tarım yöntemlerinin teşvik edilmesi, yerel çiftçilere destek sağlanması ve ürün kalitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Karpuz3

Diyarbakır'ın sembolü haline gelen karpuzun yetiştiriciliğinin her yıl azaldığına dikkat çeken Denli, bu konuda bilim yuvalarına düşen sorumlulukları hatırlatarak, ürünün sürdürülebilir bir tarımsal ürün olarak yetiştirilmesi için çözüm önerilerini paylaştı. Denli'nin önerileri arasında geç hasat ve yetiştirme koşullarının iyileştirilmesi, modern sulama yöntemlerinin teşvik edilmesi, yerel çiftçilere dayanıklı tohum çeşitleri konusunda destek sağlanması ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi yer aldı.

Kaynak: FIRAT KARAHAN