Diyarbakır'da özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı olan Doç. Dr. Mesut Aydın, ritim bozukluğunun genellikle yaşla ilgili olmadığını, her yaş grubunda görülebileceğini belirtti.

A W198331 02

Dr. Aydın, çoğunun zararsız olduğunu ancak bazı durumlarda ciddi sonuçlar doğurabileceğini açıkladı. Ritim bozukluklarının çeşitli semptomlarla kendini gösterebileceğini söyleyen Dr. Aydın, bunların arasında çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve nadiren de olsa bayılma olduğunu ifade etti. Hatta bazen, ritim bozukluğunun doğrudan ölüme yol açabileceğini de ekledi.

Dr. Aydın, ritim bozukluklarının erken teşhisinin ve uygun tedavinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ritim bozukluklarının genellikle ani bir şekilde başladığını ve çoğu zaman kendiliğinden sona erdiğini belirtti. Ancak bazı durumlarda müdahale etmenin de etkili olmadığını ekledi. Hastanın semptomlarının yoğunluğunun ve ritim bozukluğunun tipinin önemli olduğunu söyledi.

Erken teşhisin önemine değinen Dr. Aydın, çarpıntı yaşayan kişilerin kardiyoloji bölümüne başvurması gerektiğini belirtti. Tanının çoğu zaman EKG ile konulabileceğini ancak bazen 24 saatlik izleme gerekebileceğini ifade etti. Ritim bozukluğunun tanısında EPS adı verilen bir yöntemin de kullanılabileceğini ve bu esnada tedavi edilebileceğini açıkladı. Ritim bozukluklarının çoğunun ilaçlarla tedavi edilebileceğini ve bazılarının ablasyon tedavisi ile tedavi edilebileceğini belirtti.

Kronik ağrılarla nasıl başa çıkılır? Kronik ağrılarla nasıl başa çıkılır?

Genç yaşlarda veya ileri yaşlarda ritim bozukluğu olduğunda kalp pili takılmasının gerekebileceğini söyleyen Dr. Aydın, bu tedavinin ani ölümleri önleyebileceğini açıkladı. Bazı ritim bozukluklarının nabzın düşmesi şeklinde ortaya çıktığını ve bu durumlarda kalp hızını artırmak için kalp pili takılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kalp pili kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA