İnönü Üniversitesi Düşünce Akademisi Topluluğu tarafından, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi konferans salonunda Gazze'de yaşanan soykırıma karşı işgalci siyonist rejim menşe'li ve ona desteğini açıklayan ilaç firmalarının ürünlerini boykot etmek ve halkında bu ilaçların yerli muadillerini tercih etmeye yönelik "Bir Hekimin Gözünden İnsan" paneli düzenlendi.
Tıp Fakültesi 5'inci Sınıf Öğrencisi Abdullah Diçnadam moderatörlüğünde düzenlenen panel, İlahiyat Fakültesi 4'üncü Sınıf Öğrencisi Hikmet Şahin'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Programda, işgalci siyonist rejim menşe'li ve ona maddi-manevi desteğini açıkça ilan eden ilaç firmalarının ürünlerini içeren broşürler dağıtılarak hekimlerin soykırıma destek veren firmaların ilaçlarını reçete etmemeye, halkın da bu ilaçların yerli muadillerini tercih etmeye davet edildi.
Düzenlenen panel ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Reşit Sevimli, Gazze'de bir soykırımın olduğunu ve insanların şu an açlıkla imtihan edildiğine dikkat çekerek, gündemde olan Gazze ve insanlıkla ilgili problemlere değindi.
"Gazze ile ilgili ülkemizde kullanılan yerli ve milli ilaçlarla alakalı bir farkındalık oluşturmak istedik"
Doç. Dr. Sevimli, "Hekimler olarak insanlığa, insana yaklaşım ve gündemde olan Gazze'yle ilgili, insanlıkla ilgili problemlere değinmek ve bir hekim olarak ülkemizde kullanılan yerli ve milli ilaçların kullanımıyla ilgili bir farkındalık oluşturmak ve arkadaşlara tavsiyelerde bulunmak, tecrübelerimizi aktarmak ve bilimsel anlamda ülkemizde de kullanılan ilaçların yeterince etkinlikte olduğunu, dışarıya bağımlılığımızı ne kadar azaltabilirsek her alanda hekimler olarak nasıl fayda sağlayacağımıza katkıda bulunmak için buradayız." şeklinde konuştu.
"Gazze'de bir soykırım söz konusu, insanlık vicdanına sığmayan bir durum söz konusu"
Hekimler olarak mesleklerini icra ettiklerinde hiçbir düşünce, ırk ve inancın kendileri için önemi olmadığını, insana hizmet odaklı çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Sevimli, "Evet gündemimiz Gazze. Aslında gündemimiz Müslümanlar değil, gündemimiz insanlık. O yüzden insanla ilgili nasıl bir problemi çözebiliriz? Hekimler olarak biz insanları tedavi ediyoruz. İnsanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. 'Bu konuda nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz' diye insana dair bir tema seçti arkadaşlar. Biz de buna katkıda bulunmak istiyoruz. Gazze'de bir soykırım söz konusu, insanlık vicdanına sığmayan bir durum söz konusu. İnsanlar şu an açlıkla imtihan edilmekte. Zamanında birinci ikinci dünya savaşında Nazilerin yaptığını aslında başka bir ülke eliyle başka bir millete yapılmakta. Aslında buna bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ve hekimler olarak buna değinerek, ilaç anlamında, mesleki olarak arkadaşlarımıza öncü olmak devletimizin, milletimize yerli imkanlarımız neticesinde dışarıya bağımlılığımızı azaltıp insanlığa nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz diye bu minvalde öneride bulunuyoruz." dedi.
"Hayata dair bir boykot, bir söylem oluşturmak zorundayız ki dünyaya iyilik hakim olsun"
Boykotun sadece gıdayla olmadığını asıl düşünce boykotunun önemli olduğuna vurgu yapan Sevimli, şöyle devam etti:
"Sadece maddiyat olmaz. Sosyal medya mecralarında aldığımız yalan haberler de bizleri zehirlemekte. Vicdanımızda, düşüncemizde bunların boykotuyla başlamak gerekiyor. Daha sonra kıyafetimizden, yediğimiz, içtiğimize meslek anlamında da kullandığımız her materyalin dışarıya, insanlara ne kadar fayda sağlayacağı, kullandığımız her şeyden sorumlu olduğumuzu ve bunları insanlık adına nasıl bir perspektifte yönetmemiz gerektiğinin farkında olmamız lazım. Biz hekimler bunu ilaçla, yerli firmalar başka alanlarda gıdayla, insanlar kıyafetiyle, yazarlar düşünceleriyle kitaplarıyla, belki de sivil toplum örgütleri şu an yaptığımız gibi çeşitli toplantılar düzenleyerek aslında hayata dair bir boykot, bir söylem oluşturmak zorundayız ki dünyaya iyilik hakim olsun. Dünyaya akıl, dünyaya vicdan hakim olsun. Birinci amacımız bu."
"Her meslekte insanların boykota katılması sadece bir ülkenin yaptığı zulmü değil belki dünyadaki tüm zulümleri asgariye indirebilir"
Sevimli son olarak, "Özellikle sözde değil gerçekten her alanda her meslekte insanların bu boykota katılması sadece bir ülkenin yaptığı zulmü değil, belki dünyadaki tüm zulümleri, Afrika'daki aç insanların maruz kaldığı durumları bir nebze en asgariye indirebilir. Şu an konumuz Gazze ama yarın Arakan olabilir, Suriye olabilir. Allah esirgesin, ülkemiz olabilir. Avrupa, Rusya, Amerika olabilir. Biz dünyadaki tüm zulümlerin karşısındayız. Özellikle hekimler olarak bunu irdelemek bunu vurgulamak istiyoruz" dedi.