GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, etkinlikte araştırma sonuçlarına dair bilgileri paylaştı. Ayas, Temmuz 2023'te başlatılan çalışma kapsamında 481 işletme ve atölyenin derinlemesine incelendiğini, maalesef artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle 150'sinin kapanmış veya faaliyetlerini durdurmuş olduğunu belirtti. Ancak, devam eden 331 işletme ile yapılan nitelikli görüşmelerin sektörün canlılığını ve potansiyelini ortaya koyduğunu vurguladı. Diyarbakır'ın, tekstil ve hazır giyimde bölgesel bir güç merkezi olduğunu ifade eden Ayas, sektörün kent ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olduğunu ve diğer illerden farklılaşmasını ürün çeşitliliği, uluslararası marka işbirlikleri ve kendi markalarını yaratma başarılarıyla elde ettiğini aktardı.

Sektördeki 331 işletmede 21.522 kişinin istihdam edildiğini ve çalışanların %64'ünün kadın olduğunu belirten Ayas, sektördeki işgücü artışının %18 olduğunu ve gelecek yıl içinde %48'lik bir artış öngördüklerini ifade etti. Ayas ayrıca, işletmelerin %33'ünün kendi markaları için üretim yaptığını, uluslararası markalara üretim yapan işletme sayısının 250 olduğunu ve işletmelerin %87'sinin siparişe göre üretim gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, işletmelerin markalaşma ve e-ticaret alanında attığı adımların sektörün geleceği için kritik olduğunu vurguladı.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir öneme sahip olduğunu, özellikle istihdam ve pamuk üretimi açısından kentin bu sektördeki potansiyelinin büyük olduğunu söyledi. Kaya, 2009 yılında kurulan Tekstil İhtisas OSB'nin sektörün gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Sektörün küresel rekabet ortamından etkilendiğini ve uluslararası markaların fiyatlarının belirleyici olduğunu belirten Kaya, sektördeki işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve güçlendirmek için deneyim, bilgi, hammadde, nitelikli insan kaynağı ve işbirliklerinin önemli olduğunu vurguladı.

Son olarak, işletmelerin sorunlarına odaklanmak ve sektördeki istihdamı korumak amacıyla yapılan bu çalışmanın, sektörün geleceğine ışık tutan bir rapor olduğunu belirten Kaya, GÜNTİAD'a, işletme temsilcilerine ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Kaynak: FIRAT KARAHAN