Çortan, bölgede hem kahvaltılarda hem de ara öğünlerde tüketilir. Unutulmaya yüz tutmuş tatlardan olan Çortan, Diyarbakır’da bazı kuruyemişçiler ve baharatçılarda satılıyor.
Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde 15 yıldır kuruyemişçilik yapan Mehmet Yeşil, “Yöre halkımızın genellikle koyun sütünden yapılan ayranı Çuvalların içinde süzerek elde ettiği çortan sofraların vazgeçilmezidir. Çortan elde etmek hem sabır ister, hem de uzun bir zaman gerektirir . Torbaların içinde ayrandan süzülüp geride kalan çökelti çortandır. Bu çökeltiye elle şekil verilir. Genelde bu şekil küçük yuvarlak patates büyüklüğünde olur. Bunlar daha sonra güneşte bekletilerek iyice kurutulur. Kurumuş hali adeta bir kireç taşı parçasını andırır. Islanmadığı ve iyi korunduğu sürece bozulmadan uzun süre sofralarımızda tüketilir” ifadelerini kullandı.
Bu yöre lezzetinin artık pek bilinmediğini aktaran Yeşil, “ Önce kış aylarında tüketmek için üretilirdi. Bitlis, Van , Siirt ve Muş bölgelerinde daha sonra ticareti yapılmaya başlandı. Çortan daha çok Mehir çorbası, Kelledoş çorbalarında tüketilir. Kelledoş çorbası yöre halkı tarafından çok seviliyor” şeklinde konuştu.