USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Edebiyat, Tarih ve Kültür Diyarbakır’da Buluştu

Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği (DİYŞAD), kültürel, sanatsal ve edebi etkinlikleriyle şehirde önemli bir ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Edebiyat, Tarih ve Kültür Diyarbakır’da Buluştu

Geleneksel hale getirilen ve her ay düzenli olarak yapılan “21. Gün Buluşmaları”, hem yazar ve şairleri hem de akademisyenleri bir araya getirerek Diyarbakır’ın kültürel yaşamına yeni bir soluk katıyor.

7. BULUŞMA SUR İÇİNDE GERÇEKLEŞTİ

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinliğin 7’ncisi, 21 Mayıs 2025 tarihinde tarihi Sur içindeki İçkale Açık Hava Müze Evi’nde gerçekleştirildi. Bu ayki buluşmada, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi konuk edildi. Tanrıverdi, “Edebiyat ve Edebi Sanatlarda Nakil ve İktibas” başlıklı söyleşisinde, edebi eserlerde alıntıların (iktibas) nasıl bir sanat haline geldiğini detaylarıyla anlattı.

“İKTİBAS BİR EDEBİ SANATTIR”

Söyleşide Prof. Dr. Tanrıverdi, iktibasın edebi anlamda önemini şu sözlerle ifade etti:
"İktibas, edebi metinlerde anlamı güçlendirmek ve ifadeye güzellik katmak amacıyla Kur’an veya hadislerden alınan alıntılardır. Bu sanat dalı, sözün etkisini artırmakla kalmaz, aynı zamanda okuyucuda derin bir manevi etki bırakır. Ancak alıntının en az bir terkip olması, yani anlamlı bir parça şeklinde yerleştirilmesi gerekir. Uzun alıntılar ya da sadece tek kelimelik ifadeler iktibas sayılmaz.”

ASRIN SIRRI: ASHAB-I KEHF LİCE’DE Mİ?

Etkinliğin soru-cevap bölümünde dikkat çeken bir soru da Ashab-ı Kehf Mağarası ile ilgiliydi. Prof. Dr. Tanrıverdi, bu konuda yaptığı açıklamada, mağaranın yerinin Lice’nin Duru (Deyrkam) köyü olabileceğini belirtti:
“Dünyada otuz dört şehir, Ashab-ı Kehf Mağarası’nın kendi sınırlarında olduğunu iddia ediyor. Türkiye’de ise Afşin, Efes, Tarsus ve Lice bu iddiada bulunuyor. Ancak Lice’deki mağara, Kur’an’da tarif edilen özellikleri birebir yansıttığı için daha güçlü bir aday. Mağaranın bir dağın eteğinde olması, genişliği ve insan eliyle yapılmış olması gibi kriterler, Lice’yi öne çıkarıyor.”

KATILIM YOĞUNDU

Etkinliğe Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabahattin Genç, DİYŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aydın Ak, Başkan Vekili Hüseyin Acar, İcra Heyeti Başkanı Veysi Fida, dernek sekreteri Mehmet Tanrıkulu, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda yazar, şair ve akademisyen katıldı. Program sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

AYDIN AK: “DAHA NİCE 21’LERE…”

Programın açılış konuşmasını yapan DİYŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aydın Ak, dernek olarak Diyarbakır’ın kültürel kalkınmasına katkı sunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bir milletin değerleri ne kadar kıymetli olursa olsun, bu değerleri gelecek nesillere aktaramazsak, geleceğimizi teminat altına alamayız. Bu nedenle her hafta yeni bir etkinlikle halkımızla buluşuyoruz” dedi. Etkinliğe katkı sunanlara teşekkür eden Ak, “Daha nice 21’lere…” temennisinde bulundu.

DİYŞAD’ın kültürel etkinlik serisi, şehrin tarihi ve sanatsal kimliğini yeniden gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.