Ege Bölge’sinde de , Güneydoğu’da da güveç adıyla yemekler yapılır. Güneydoğu’nun birçok kentinde yapılan güveç hemen hemen aynıdır ancak bir güveç çeşidi var ki, Diyarbakır usulü, bambaşkadır. Adına meftune denir. Diyarbakır güvecinden (Tırşık) biraz daha farklıdır. Diyarbakır güvecinde kullanılan malzemenin yanında ayrıca ekşili olması dikkat çekiyor. Ekşiliğini de sumaktan alır. Meftunenin, Diyarbakır güvecinde kullanılan patlıcan, domates, sivri biberin yanında ayrıca ekşi tat vermek için yörede çok kullanılan sumak bitkisi kullanılır. Diyarbakır’ın önemli bayram yemeği ve misafir ağırlamak için yapılır. Meftune Diyarbakır’da eskiden evlerde daha çok yapılsa da şimdi daha az evlerde pişirilir.