USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Altın Fiyatlarında Sert Düşüş! Satışlar Geçici Olarak Durduruldu

Tarihi zirveleri gören altın fiyatları, jeopolitik gelişmeler ve kar satışlarının etkisiyle sert geriledi. Diyarbakır’da kuyumcularda tedirginlik yaşanırken, İstanbul Kapalıçarşı’da 51 yıl sonra ilk kez altın satışları geçici olarak durduruldu. Uzmanlar, dalgalanmanın sürebileceğine dikkat çekiyor.

Altın Fiyatlarında Sert Düşüş! Satışlar Geçici Olarak Durduruldu

Altın piyasalarında hafta ortasında yaşanan rekor yükselişin ardından gelen satış dalgası, hem uluslararası piyasalarda hem de Türkiye'deki alım-satım noktalarında dengeleri altüst etti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi beklentileriyle yükselişe geçen ons altın, jeopolitik gerilimin azalması ve ateşkes haberlerinin etkisiyle yönünü aşağı çevirdi.

Orta Doğu’da HAMAS ile İsrail arasında ateşkes planında sağlanan uzlaşma, güvenli liman olarak görülen altına olan talebi zayıflattı. Bu gelişmenin ardından yatırımcıların kâr satışlarına yönelmesiyle birlikte ons altın yüzde 2’yi aşkın bir düşüş yaşadı.

Haftanın başında ons başına 4.059 dolarla tüm zamanların zirvesine çıkan altın, 3.975 dolar seviyelerine kadar çekildi. Gün içi işlemlerde 3.947 dolar ile günün en düşük seviyesi test edilirken, en yüksek 3.994 dolar görüldü.

Kapalıçarşı’da Tarihi Ara

İstanbul Kapalıçarşı’da da hareketli saatler yaşandı. Yoğun talep ve fiyatlardaki ani değişim nedeniyle, 51 yıl sonra ilk kez altın satışları geçici olarak durduruldu. Yaklaşık bir saat süren ara sonrası piyasa dengeye gelirken, satışlar yeniden başladı. Bu olağanüstü durum, piyasada endişeleri artırdı.

Kapalıçarşı’da gram altın 5.568 liradan alınırken, 5.649 liradan satışa sunuluyor. Gün içinde gram altın 5.307 ile 5.371 lira arasında dalgalı bir seyir izledi.

Diyarbakır’da Kuyumcular Temkinli

Altın fiyatlarındaki hızlı iniş çıkış, Diyarbakır'daki kuyumcularda da temkinli bir havaya neden oldu. Vatandaşların yatırım için altına yöneldiğini belirten Diyarbakırlı kuyumcular, son günlerde hem alım hem de satım tarafında temkinli davrandıklarını ifade etti.

Kuyumcu esnafı, “Böyle bir hareketlilik uzun zamandır yaşanmıyordu. Gram altın fiyatı dakikalar içinde değişebiliyor. Vatandaşlar ellerindeki altını bozdurmak istiyor ama fiyat oynaklığı nedeniyle çoğu beklemede kalıyor” dedi.

Uzmanlardan Uyarı: Dalgalanma Sürebilir

Ekonomistler, jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarının faiz kararlarının altın üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor. Özellikle ABD ve Orta Doğu’dan gelecek yeni haber akışlarının, altın fiyatlarında sert dalgalanmalara yol açabileceği vurgulanıyor.