USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da 250 Derecelik Fırın Başında Ekmek Mesaisi

Termometrelerin 45 dereceyi gösterdiği Diyarbakır’da, fırın ustaları 250 derecelik taş fırınların başında ekmek üretmeye devam ediyor. Zorlu şartlara rağmen “ekmek davası” diyen ustalar, alın teriyle geçimlerini sağlıyor.

Güneydoğu’nun kavurucu sıcakları Diyarbakır’da hayatı zorlaştırırken, en zorlu mesleklerden biri olan fırıncılık, adeta insanüstü bir sabır ve dayanıklılık gerektiriyor. Hava sıcaklığının 45 derecenin üzerine çıktığı kentte, taş fırınların başında 250 dereceye varan ısıya rağmen üretim devam ediyor.

Dışarıda yürümek bile güçleşirken, ekmeğin hayat kaynağı olduğu kentte fırıncılar, sıcakla iç içe bir yaşam sürdürüyor. Ekmek üretiminin devamlılığını sağlamak için sabahın erken saatlerinden itibaren fırınlarının başına geçen ustalar, dar ve havasız ortamlarda, yüksek ısıya rağmen işlerini aksatmadan yapıyor.

“Dışarısı bile fırına göre serin”

Sur ilçesi Gazi Caddesi'nde yıllardır taş fırın başında çalışan İlhan Bilgin, mesleğe henüz 7 yaşındayken başladığını belirtti. Yılların verdiği alışkanlıkla sıcaklığa dayanabildiğini ifade eden Bilgin, “Bana göre dışarısı daha sıcak gibi geliyor. Fırının içi şu anda 260-270 derece ama zamanla insan alışıyor. Dışarısı 40 dereceyse, fırının başı en az 60 derecedir” dedi.

“Ekmek davası için alıştık”

Hz. Süleyman Caddesi’ndeki başka bir taş fırında 35 yıldır çalışan usta Ali Gündüz ise, ekmeğini helal yoldan kazandığını ve mesleğini severek yaptığını söyledi. Gündüz, “Şu an dışarısı 45-50 derece arasında ama bizim fırının içi 250 dereceyi geçiyor. Mecbur çalışacağız. Ekmek davası bu, amacımız helalinden lokmamızı kazanmak. Alıştık, çok şükür” diyerek sabrın ve emeğin önemine vurgu yaptı.

Sıcakta alın teri döküyorlar

Fırın ustaları, ekmeğin üretim sürecinde sadece un ve suyu değil, aynı zamanda emeklerini ve dayanıklılıklarını da yoğuruyor. Diyarbakır’da aşırı sıcaklarla mücadele eden fırıncılar, hem bedenleriyle hem de iradeleriyle ayakta kalıyor.

Kentte etkili olan sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Ancak bu durum, fırıncıların ekmek mücadelesinden geri durmasına engel değil. Onlar, sıcağa inat, her gün fırın başında aynı özveriyle mesailerini sürdürüyor.