USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır 'da Arsa Fiyatları Uçtu, İnşaat Sektörü Daraldı

Yüksek arsa payları ve sürekli artan inşaat malzeme maliyetleri, hem müteahhitleri hem de konut alıcısını zorluyor. Gayrimenkul Uzmanı Musab Arasan, büyükşehirlerde arsa fiyatlarının dönüm başına 40 milyon TL’ye ulaştığını, bu tablonun konut fiyatlarını katladığını ve 3+1 dairelerin yerini 1+1 ve 2+1'lere bıraktığını söyledi.

Diyarbakır 'da Arsa Fiyatları Uçtu, İnşaat Sektörü Daraldı

Konut Almak Hayal Oldu: Sektör Arsa ve Maliyet Kıskacında

Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörü, son yıllarda derin bir maliyet krizinden geçiyor. Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Uzmanı Musab Arasan, konut üretiminde yaşanan sorunların temelinde yüksek arsa fiyatları ve inşaat girdilerindeki sürekli zamların yattığını söyledi.

Özellikle büyükşehirlerde arsa maliyetlerinin tırmandığını belirten Arasan, “Bir dönüm arsa fiyatı İstanbul gibi kentlerde 30 ila 40 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Arsa sahipleri de artık yüzde 50’nin üzerinde pay istiyor. Bu, konut maliyetlerini ikiye katlıyor” dedi.

Vatandaş Küçülmeye Zorlanıyor: 3+1 Hayal, 1+1 Gerçek

Artan maliyetlerin doğrudan daire tiplerine de yansıdığını ifade eden Arasan, “Eskiden birikimiyle 2+1 daire alabilen vatandaş, şimdi ancak 1+1’e ulaşabiliyor. Bu durum, müteahhitleri de planlamalarını değiştirmeye zorluyor. 3+1 ve 4+1 dairelerden çok, satışı daha kolay olan 1+1 ve 2+1 daireler üretiliyor” şeklinde konuştu.

Arasan’a göre yatırımcı da bu küçük dairelere yönelmiş durumda. 1+1 konutlar hızlı kiraya verilebildiği için talep görüyor; 2+1 daireler ise daha geniş bir alıcı profiline hitap ediyor.

Metrekare Başına Daire Sayısı Düşüyor

Yükselen arsa fiyatları sadece maliyeti değil, proje verimliliğini de olumsuz etkiliyor. “Arsa artık o kadar pahalı ki, müteahhitler metrekare başına daha az daire sığdırabiliyor. Üstelik yüksek arsa payları da yükü artırıyor” diyen Arasan, arsa sahiplerinin daha önce yüzde 30-35 civarında olan pay taleplerinin bugün yüzde 50'lere, hatta bazı bölgelerde yüzde 54’e kadar çıktığını vurguladı.

Malzeme Fiyatları Kontrol Altına Alınmalı

İnşaat maliyetlerini artıran bir diğer önemli unsur ise malzeme fiyatlarındaki dalgalanma. Özellikle demir, hazır beton ve işçilikte neredeyse her iki haftada bir zam geldiğini belirten Arasan, bu durumun sektörde ciddi bir belirsizlik oluşturduğunu ifade etti.

“Vatandaşa yansıttığınızda konut satılmıyor, yansıtmazsanız müteahhit zarar ediyor” diyen Arasan, malzeme fiyatlarının devlet eliyle denetlenmesi ve sektöre istikrar getirilmesi gerektiğini savundu.

“Deprem Konutları Genel Talebi Karşılamıyor”

Konut krizinin deprem bölgelerine yapılan konutlarla çözülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Arasan, “Deprem konutları sadece hak sahiplerine yönelik. Örneğin Diyarbakır gibi illerde yıllık 15 bin konut ihtiyacı varken üretilen konut sayısı 5-6 bini geçmiyor. Bu durum genel talebi karşılamıyor ve fiyatların düşmesini engelliyor” dedi.

Yatırımcıya Tavsiye: Vadeye Göre Hamle Yapın

Musab Arasan, yatırımcılara da önemli tavsiyelerde bulundu. Uzun vadeli yatırım için arsa öneren Arasan, orta vadede ticari alanların, kısa vadede ise konutun daha uygun olduğunu belirtti.

“Özellikle 1+1 ve 2+1 konutlar şu an piyasada en çok talep gören tipler. Kira getirisi ve satış kolaylığı açısından avantajlılar. Yatırımcılar şehirdeki talep dinamiklerini iyi analiz ederek adım atmalı” diye konuştu.