USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da Dezenformasyon Uyarısı

Dezenformasyonla mücadelenin yalnızca hükümet yetkililerinin sorumluluğunda olmadığına dikkat çeken bilişim uzmanları, teknoloji şirketlerinden medya kuruluşlarına, gazetecilerden sivil toplum örgütlerine kadar tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır’da Dezenformasyon Uyarısı

Dezenformasyon Toplumsal Yapıyı Tehdit Ediyor

Bilişim uzmanlarından edinilen bilgilere göre, son yıllarda dezenformasyonun yol açtığı toplumsal sorunlar dünya genelinde derin izler bırakıyor. Bireylerin psikolojisinden demokratik toplumların işleyişine kadar geniş bir alanda etkili olan dezenformasyon, özellikle sosyal medyanın bilgi üzerindeki etkisi konusunda ciddi endişelere neden oluyor.

Uzmanlar, “Dezenformasyon (disinformation), yanlış bilgilendirme anlamına geliyor. Gerçek dışı bilgiler içeren ve manipülasyon amacı taşıyan bu içerikler, çoğu zaman kara propaganda yöntemi olarak kullanılıyor,” ifadelerini kullandı.

Dijital Medyada Tehlikeli Yaygınlaşma

Kamuoyu oluşturmak, kitleleri mobilize etmek ve kaos yaratmak amacıyla kullanılan dezenformasyonun, yalnızca bireyler ya da organizasyonlar tarafından değil, zaman zaman gazete ve haber kanalları aracılığıyla da yayıldığına dikkat çekildi. Dijital medya ortamlarının gelişmesiyle birlikte bu yöntemin daha yaygın ve tehlikeli bir boyuta ulaştığı belirtildi.

Mezenformasyon ve Kötücül Bilgiye Dikkat

Dezenformasyonla sıklıkla karıştırılan “mezenformasyon” kavramının ise yanlış bilginin kasıtsız olarak paylaşılması anlamına geldiği hatırlatıldı. Bunun yanında “kötücül bilgi” olarak adlandırılan ve gerçek bilgilere dayanmasına rağmen kişi, kurum ya da ülkelere zarar vermek amacıyla kullanılan içeriklerin de ciddi riskler barındırdığı vurgulandı.

Türkiye Dezenformasyona En Çok Maruz Kalan Ülkeler Arasında

Oxford Üniversitesi tarafından 37 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türkiye’nin yüzde 49 oranıyla yalan haber ve dezenformasyona en çok maruz kalan ülkelerden biri olduğu açıklandı. Raporda, her iki kişiden birinin mutlaka asılsız bir haberle karşılaştığını ifade ettiği belirtildi.

Çözüm İçin Ortak ve Koordineli Adımlar Şart

Uzmanlar, dezenformasyonun yayılmasını sınırlamak amacıyla anti-bot yasalarının önemli bir araç olabileceğini belirtti. Botlar aracılığıyla içerik yayılımını zorlaştıran bu düzenlemelerin yanı sıra, kurumların dezenformasyonu tespit etme, analiz etme ve ifşa etme kapasitelerinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca özel sektörün sürece dahil edilmesi, koordineli tepkilerin güçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için dijital medya okuryazarlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekildi.

Resmi ve Güvenilir Kaynak Uyarısı

Bilişim uzmanları, vatandaşlara yasal olmayan, resmi kaydı ve geçerliliği bulunmayan unsurların haber kaynağı olarak takip edilmemesi çağrısında bulundu. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok sayıda bireysel internet sitesi, YouTube kanalı ve farklı iletişim araçlarının hobi amaçlı yayınlar yaptığına dikkat çekildi.

Uzmanlar, “Nasıl ki bir sağlık sorunu yaşadığımızda resmi bir diş hekimine, hukuki bir problemde yetkili bir avukata başvuruyorsak; bilgi edinirken de izlediğimiz kanalın, haber sitesinin ve içeriklerin resmi ve güvenilir olması büyük önem taşıyor. Bu şekilde dezenformasyondan arınmış bir bilgi ortamına ulaşabiliriz,” dedi.