<div> Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 30 yıldır geleneksel yöntemlerle esans üretimi yapan 55 yaşındaki Hakkı Gündüz, mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Çocuk yaşta ustasının yanında çırak olarak başladığı mesleğini bugün hâlâ büyük bir tutkuyla sürdüren Gündüz, teknolojinin ve hazır kozmetik ürünlerin artmasının doğal esansçılığı bitme noktasına getirdiğini vurguladı.</div> <h3>"Her Mahallede Usta Vardı, Şimdi Sayımız Bir Elin Parmaklarını Geçmiyor"</h3> <div>Doğal esans üretiminin emek ve sabır gerektiren bir sanat olduğunu söyleyen Gündüz, usta-çırak kültürünün de tamamen yok olduğunu dile getirdi. Eskiden her mahallede birkaç esans ustasının bulunduğunu belirten Gündüz, "Artık bu işi yapan birkaç kişi kaldık. Gençlerin ilgisi sıfır. Usta-çırak geleneği bitti, teknoloji her şeyi değiştirdi," dedi.</div> <div></div> <h3><strong>Doğadan Gelen Koku: Esans Üretimi Nasıl Yapılıyor?</strong></h3> <div>Gündüz, esans üretim sürecine dair şu bilgileri paylaştı:"Bitkilerden elde edilen esansiyel yağları çeşitli yöntemlerle seyrelterek esans haline getiriyoruz. Özellikle çiçek, meyve ve kök kısımlarındaki uçucu yağları kullanıyoruz. Bu yağlar yüksek oranda alkolle çözündürülüp damıtılarak esans formuna dönüşüyor."</div> <h3><strong>Gül, Lavanta ve Nane En Gözde Kokular</strong></h3> <div>Doğal esanslara olan ilginin hâlâ sürdüğünü belirten Hakkı Gündüz, özellikle gül, lavanta ve nane esanslarının sık tercih edildiğini kaydetti. Bölgeye özgü bitkilerden özel karışımlar hazırladıklarını da belirten Gündüz, "Her esans doğanın bir yansıması. Sentetik ürünlerle kıyaslanamayacak kadar kalıcı ve sağlıklı" ifadelerini kullandı.</div> <h3><strong>“Sevgi ve Sabır Olmadan Bu Meslek Yürütülemez”</strong></h3> <div>Genç neslin hızlı kazanç peşinde koştuğunu ve bu nedenle esansçılığa ilgi duymadığını dile getiren Gündüz, mesleğini yaşatmak için çaba gösterdiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:"Bu meslek sevgi, sabır ve emek ister. Bizler son temsilciler olarak hem kokuları hem kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki geleceğe dair umutlu konuşamıyoruz."</div> <div></div> <div></div>