USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’da tarihi evler yok oluyor

Diyarbakır’ın geçmişin izlerini taşıyan tarihi toprak evler, bakımsızlık ve maddi imkânsızlık nedeniyle birer birer yıkılıyor.

Diyarbakır’da tarihi evler yok oluyor

Diyarbakır’ın tarihi dokusuyla öne çıkan ilçesi Çermik’te, geçmişin sessiz tanığı olan eski toprak evler bir bir yıkılıyor. Yıllara meydan okuyan bu yapılar, zamanın ve ihmalkârlığın etkisiyle gün geçtikçe harabeye dönüyor. Mahalle aralarında ayakta kalmaya çalışan bu evlerde yaşayan vatandaşlar, hem can güvenliği hem de yaşam koşulları açısından zor günler geçiriyor. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlerini onaramayan ilçe sakinleri, her yağmurda tavanların akmasından, duvarların çatlamasından endişe duyuyor.

 

VATANDAŞIN TALEBİ: KENTSEL DÖNÜŞÜM

İlçede yaşayan vatandaşlar, evlerinin onarılamayacak kadar kötü durumda olduğunu belirterek, bu yapıların bulunduğu bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını istiyor. Vatandaşlar, “Bu evler artık tehlike saçıyor. Ne onaracak gücümüz var ne de taşıyacak durumdayız. Devletimizden destek bekliyoruz” diyerek çağrıda bulunuyor.

 

TARİHİ KİMLİK KORUNARAK YENİLENMELİ

 

Kentsel dönüşüm sürecinde ilçenin tarihi dokusunun gözetilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Mimari olarak bölgeye özgü taş ve toprak yapıların korunarak yenilenmesi, hem kültürel mirasın yaşatılmasını hem de modern ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulmasını sağlayabilir.