USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’daki bu okul fabrika gibi çalışıyor

Diyarbakır’da üretimden ekonomiye büyük katkı sağlayan meslek liseleri, döner sermaye faaliyetleriyle hem öğrencilerine gelir sağlıyor hem de şehre üretim gücü kazandırıyor. 18 okulun geçtiğimiz yılki toplam cirosu 230 milyon lirayı buldu.

Diyarbakır’da mesleki eğitime olan ilgi her geçen gün artıyor. Kent genelinde faaliyet gösteren 63 meslek lisesinden 18’i, döner sermaye kapsamında yürüttükleri üretim faaliyetleriyle adeta birer fabrika gibi çalışıyor. Ekmek üretiminden otel işletmeciliğine, cilt bakımından mobilya üretimine kadar geniş bir yelpazede hizmet veren bu okullar, 2024 yılında toplam 230 milyon lira ciroya ulaştı.

Elde edilen gelirin yaklaşık 23 milyon lirası öğrencilere harçlık olarak dağıtılırken, öğrencilerin sigorta işlemleri de yine okullar tarafından karşılandı. Bu sayede gençler hem uygulamalı meslek öğreniyor hem de eğitimleri sırasında ekonomik kazanç elde ediyor.

“Öğrenciler Üretiyor, Öğreniyor, Kazanıyor”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Salih Sadoğlu, meslek liselerinin yalnızca eğitim değil, aynı zamanda üretim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Sadoğlu, “Diyarbakır’da toplam 63 meslek lisemiz bulunuyor. Bunların 18’inde döner sermaye kapsamında üretim yapılıyor. Üretilen ürünler halkın hizmetine sunuluyor. Öğrencilerimiz hem meslek öğreniyor hem üretime katkı sağlıyor hem de gelir elde ediyor. 2024 yılında bu okullarımızın toplam cirosu 230 milyon lirayı buldu. Bunun yaklaşık 23 milyonu, üretime katılan öğrencilerimize harçlık olarak ödendi. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı” dedi.

Sadoğlu ayrıca, sadece Üçkuyular Uygulama Otelinin yıllık cirosunun 43 milyon lira olduğunu belirterek, öğrencilerin üretime aktif şekilde katıldığını söyledi.

Günde 20 Bin Ekmek Üretiliyor

Üçkuyular Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nin gıda üretim tesislerinde, taşımalı eğitim kapsamındaki öğrenciler için günde 20 bin ekmek üretiliyor. Ayrıca 2 bin simit, 2 bin poğaça ve 2 bin Diyarbakır çöreği de öğrencilerin elinden çıkıyor.

Sadoğlu, üretim sürecinin titizlikle yürütüldüğünü belirterek, “Tesisimiz hijyenik ve modern koşullarda hizmet veriyor. Buradaki üretim ticari rekabet amacıyla değil, öğrencilerin uygulamalı olarak meslek öğrenmesini sağlamak için yapılıyor. Asıl hedefimiz, gençlerimize üretim kültürü kazandırmak ve onları iş hayatına donanımlı bir şekilde hazırlamak” diye konuştu.

“Günlük 300 Lira Kazanıyoruz”

Yiyecek içecek öğretmeni İbrahim Olgun, öğrencilerin üretim sürecine aktif olarak katıldığını söyledi.
Olgun, “Her gün Diyarbakır’daki okulların ekmek ihtiyacını biz karşılıyoruz. Atölyemizde 5 öğrenci dönüşümlü çalışıyor. Öğrenciler hem meslek öğreniyor hem de günlük 300-350 lira gelir elde ediyor. Düzenli çalıştıklarında kendi masraflarını rahatlıkla karşılayabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Deprem döneminde de üretime ara vermediklerini belirten Olgun, “O süreçte 24 saat aralıksız çalışarak günde 20 bin ekmek ürettik, ayrıca depremzedelere 20 bin kişilik yemek hizmeti sağladık” dedi.

“Hem Deneyim Hem Harçlık Kazanıyoruz”

12’nci sınıf öğrencisi İnan Temel, aldığı eğitimden memnun olduğunu belirterek, “Burada hem maddi hem manevi olarak destek görüyorum. Mezun olduktan sonra iyi bir aşçı olup yurt dışında çalışmak istiyorum” dedi.
10’uncu sınıf öğrencisi Havvanna Polat ise, “Okulumuz bize hem uygulamalı eğitim hem de harçlık kazandırıyor. Mezun olduğumda alanımda başarılı bir kariyer yapmak istiyorum” diye konuştu.

Meslek Liseleri Diyarbakır’ın Üretim Gücü Olmaya Devam Ediyor

Diyarbakır’daki döner sermayeli meslek liseleri, sadece eğitim değil aynı zamanda istihdam ve üretim alanında da önemli bir rol üstleniyor. Öğrenciler, teorik bilgilerini uygulamalı deneyimle birleştirerek hem meslek sahibi oluyor hem de kentin ekonomisine katkı sağlıyor.