USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Gut Hastalığına Karşı Et ve Alkol Uyarısı

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, gut hastalığının genetik yatkınlığı olan bireylerde fazla protein ve alkol tüketimiyle ortaya çıktığını belirterek, et ürünlerinden uzak durulması ve bol su içilmesi gerektiğini vurguladı. Koca, hastalığın ilk belirtisinin ayak başparmağında dayanılmaz ağrılar olduğunu söyledi.

Gut Hastalığına Karşı Et ve Alkol Uyarısı

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, metabolik bir hastalık olan gut hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Hastalığın temelinde, protein yıkımı sonrası oluşan ürik asidin böbreklerden yeterince atılamaması yattığını belirten Koca, genetik yatkınlığı olan bireylerde fazla et ve alkol tüketiminin gutu tetikleyebileceğini dile getirdi.

“Ayakkabı giymek bile imkânsız hale geliyor”

Gut hastalığının başlangıç evresinin oldukça tipik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koca, şu uyarılarda bulundu:

“Hastalık genellikle ayak başparmağında aniden başlayan ve çok şiddetli ağrılarla kendini gösteriyor. Öyle ki, hasta çoğu zaman çorap veya ayakkabı dahi giyemeyecek duruma geliyor. Ürik asit seviyeleri yüksek olan bireyler, yıllarca belirti göstermese de yaşamlarının bir döneminde eklem problemleri yaşayabilir.”

Koca, genetik yatkınlığı olan bireylerin, yüksek proteinli beslenmeden kaçınmaları ve alkol kullanımını tamamen bırakmaları gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, bol su tüketimi ile vücuttaki ürik asidin böbreklerden daha kolay atılmasının sağlanabileceğini belirtti.

Tedavide iki etkili yöntem uygulanıyor

Gut tedavisinde iki ana yaklaşım olduğunu belirten Prof. Dr. Koca, şunları söyledi:

“İlk olarak, atakları hızla geçiren ve yeni atakları önleyen kolşisin tedavisi uygulanır. İkinci yöntem ise, kandaki ürik asit düzeyini düşüren allopurinol veya febuksostat ilaçlarıdır. Aynı zamanda ürik asit seviyesini dengeleyen bir diyet, sadece gut hastalığını değil; şeker, tansiyon, kolesterol ve kalp hastalıklarını da önlemeye yardımcı olur.”

Gut erkeklerde daha yaygın

Gut hastalığının, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Koca, özellikle 40 yaş üstü erkeklerin bu hastalık açısından risk altında olduğuna dikkat çekti.

“Toplumda yaklaşık %5 oranında ürik asidi yüksek bireyler var. Bunların çoğu bir süre sorunsuz yaşasa da ilerleyen zamanlarda gut ataklarıyla karşılaşabilir. Bu nedenle diyet ve yaşam tarzı değişikliği, tedavi kadar önemlidir.”